Sérv gyermekeknél

0

doktor gyermekSérv (hernia) akkor jelenik meg, amikor egy szervnek egy része kitüremkedik a test egyik oldalán. Ahhoz, hogy ez megtörténjen, az izom, a szövet vagy a végtag fala, amely a zsákban tartja a szervet, vagy nyitott vagy pedig legyengült.

Többféle típusú sérv létezik, de amivel a gyerekek esetében leggyakrabban találkozunk, az a hasfal két gyenge pontját foglalja magába. Ezek a köldöksérv és lágyéki sérv (az a terület, ahol a herék, fejlődésük során leereszkednek a herezacskó felé). Ha ezeket a területeket préselik, sérv alakul ki, vagy tömlő, amely a beleket vagy a zsírszöveteket tartalmazza. Ezek a sérvek jelen vannak a születésnél, de kialakulhatnak gyermekkorban is. A gyermek mozgásával egy időben változtatja meg az alakját, vagyis megnagyobbodhat, ha a gyermek sír vagy feláll.
A gyermekeknél a sérv általában elhízás, krónikus székrekedés, vagy hosszantartó köhögés eredménye, és bármely olyan jelenségé, amely megnöveli a hasüreg belsejében a nyomást.

A sérv tünetei és jelei

A köldök- és lágyéksérvek bőr alatti csomókként jelennek meg. A köldöksérv a köldök területén jelenik meg az élet első heteiben, vagy hónapjaiban. A sérv láthatóbbá válik napközben és megnagyobbodhat, amikor a gyermek sír, vagy széklete van. Ez azért fordul elő, mert ezek az események növelik a hasüregben a nyomást, kikényszerítve a szövetet a hasfal környékének legyengült részéről.
A sérv érintésre nem fáj.

A lágyéksérv az élet első hónapjaiban fordul elő lágyéktájékon úgy a fiúknál, mint lányoknál. Gyakrabban talákozunk vele a fiúknál, különböző méretűek lehetnek, és előfordulhatnak a terület egyik, vagy mindkét részén. A koraszülött fiúknál nagyobb az esély arra, hogy lágyéksérvük lesz. A sérv általában nem zavarja a gyermeket, és a tömlő tartalma könnyedén visszamegy a helyére.

Ritka esetekben a bél bezáródhat a sérvtömlőbe. Ez az elzáródás fájdalmas és veszélyes, és sebészi műtétet igényel.

Szövődmények

A köldöksérvek többsége kezelés nélkül eltűnik az élet első hónapjaiban.

A lágyéktáji sérv nem tűnik el könnyedén, és elzáródásokat okoz. Ezek akkor történnek meg, amikor a zsák tartalma nem jut vissza a hasba.

Bár a legtöbb sérvnek nincsenek tünetei, az elzáródott sérvek fájdalmasak, megduzzadnak, kék, vagy piros színűek, és hányingert okoznak. Ha a bél a sérvzsákba van záródva, a vér nem tud keringeni ezen a részen és a bél megsérülhet.

Ez komoly probléma, és sürgősségi műtétre van szükség, hogy elkerüljék a belek maradandó károsulását.

A sérv kezelése

A sérvet egy orvosnak kell kiértékelnie.

A köldöksérv saját magától fog eltűnni, minden különleges kezelés nélkül. Abban az esetben, ha nem tűnik el, növekszik a térfogata, vagy bizonyos tüneteket okoz, műtétre van szükség a hasfal bezárásához.

A lágyéksérvet, amely elzárja a belek egy részét a tömlőben, műtéti beavatkozás által kell kezelni.

A betegség megelőzése

A gyermekeknél lehetetlen megakadályozni a sérv kialakulását.

Azonban csökkentheted a sérv kialakulásának kockázatát azáltal, hogy kezeled azokat a problémákat, amelyek sérvet válthatnak ki. A székrekedés kezelése vagy a súly túlzott növekedésének megelőzése csupán néhány dolog azok közül, amiket megtehetsz, hogy csökkentsd a sérv kialakulásának kockázatát.

Tetszett? Oszd meg!

Mondd el a véleményed!