Rövid fegyelmezési trükkök szülőknek

 In A gyermekek fejlődése, nevelése, Szülők, párkapcsolat, családi élet

Rövid fegyelmezési trükkök szülőknek

Az örök kérdés: hogyan fegyelmezzük a rosszalkodó csemetéinket? Ez természetesen sok mindentől függ, de az biztos, hogy néha a túl sok beszéd csak ront a helyzeten. Szakértők szerint a gyerekek fejlődő agya csak egy bizonyos mennyiségű verbális üzenetet tud befogadni, ezért a rövid és egyszerű üzenet jóval hatékonyabb tud lenni.

 „Tudom, ez nehéz”

Ez a kifejezés együtt érző arccal és vállveregetéssel, esetleg rövid öleléssel megspékelve segíthet lenyugtatni a felbolydult érzelmi állapotban lévő csemeténket. A megerősítés segítheti őket átlendíteni a nehézségeken.

“Sétálj kérlek”

Egy vita gyors lezárásának hatásos módja lehet, ha nem azt mondjuk meg a gyermekünknek, hogy mit ne csináljon, hanem hogy mit. A „Ne fuss!”, vagy „Ne vitatkozz!” parancsok helyett mondjuk azt, hogy „Sétálj inkább” vagy „Mondd, hogy rendben Mami!”, mert a negatív utasítások megszakítják a gyermek cselekedeteit, ráadásul még azon is kell gondolkodnia, mit tegyen. Vitatkozás helyett, egyszerűen mi mondjuk meg neki mit tegyen, hogy ne kelljen gondolkoznia rajta.

 „Mit mondtam?”

Egyszerű kérdés, de nagyon fontos, hogyan mondjuk, nehogy leszidás jellege legyen!! Őszintén megkérdve a gyerektől, hogy mondja el mit mondtunk neki, mire kértük meg, jó mód arra, hogy emlékeztessük rá, mit is kéne csinálnia a hiszti, vita, stb helyett…

 „Nem értem, ha így mondod”

Ez a „Fejezd be a hisztizést” hatásos alternatívája lehet, mert rájön, hogy így nem ér célba az, amit mondani akar. Amint újra normális hangnemben beszél, már nyert ügyünk van, dicsérjük meg, amiért érthetően, szépen mondja el mi bántja, stb.

 „Hogyan kérünk?”

Az egyik állandó „csatatér” a mindennapokban, amikor a gyereket emlékeztetni kell a jó modorra. De civakodás helyett, mely csak mélyítheti a konfliktust, emlékeztessük a gyereket nyugodt hangon, hogyan is kéne kérni, kérdezni, stb – ezzel könnyebb megnyerni a csatát, mint a rendreutasító megjegyzésekkel.

Forrás: Parents.com

 

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search