Hogyan mutasd ki gyermekednek, hogy szereted őt?

 In A gyermekek fejlődése, nevelése

szülői szeretet boldog család

1. Biztosíts figyelmet a gyerekednek

A figyelmünk a legértékesebb erőforrásunk, amelyet szinte mindenki igényel tőlünk: a munkahelyünk megköveteli, a házastársunk kívánja, a kereskedelmi reklámok pedig küzdenek érte. De mindenki mást félre téve, a gyermekünknek van rá a legnagyobb szüksége.

Egy gyerek inkább rosszul viselkedik és elviseli a szigorú büntetést, mint hogy a szülei ne figyeljenek rá. Csemetéd vágyik a figyelmedre, és szinte bármit meg fog tenni érte, hiszen szüksége van a törődésedre. Mindent el kell követned, hogy gyermeked minden szükséges figyelmet megkapjon – lehetőleg pozitív, konstruktív módon.

A figyelmed a legjobb ajándék, amit tőled – mint szülőtől – kaphat. Lehetőséget biztosít, hogy osztozz örömeiben, gondolataiban, érzéseiben és részese légy az életének.

 

2. Legyél a gyermeked példaképe

A gyerekek mások példáját követve tanulnak. Utánozzák a „televíziós hősöket”, vagy egy könyvben olvasott karaktert. Az életükben megforduló felnőttektől is tanulnak, mint a tanáraik, nevelőik vagy a család barátai. Mégis, a legfontosabb példa te vagy számára, a SZÜLÕ.

Mind azt szeretnénk, hogy a gyermekeink azt tegyék amit mondunk, nem pedig azt, amit mutatunk nekik. Azonban egy gyermek nem így “működik”. Az ok-okozat megértésének képessége még nem alakult ki nála. Ennek következményeként mindent magába szív, amit lát és többet tanul a látottakból, mint a hallottakból.

A gyermeked számára te vagy a példakép, a követendő minta. Mindent meg kell tenned annak érdekében, hogy azt a képet mutasd, amilyennek a gyerekedet is szeretnéd látni.

Úgy tanítsd meg az igazi értékeket a gyermekednek, hogy megmutatod neki azokat – nem szavaid, hanem példamutatásod és cselekedeteid által. Ismerd el, ha hibázol, és vállalj felelősséget tetteidért. Mutass elkötelezettséget az általad vallott eszmék és gondoltok iránt, inspiráld gyermekedet és igyekezz következetes maradni minden körülmény között.

 

3. Szeretettel fegyelmezd a gyerekedet

A gyerekeknek szükségük van arra, hogy bizonyos határokat és korlátokat szabjanak számukra. Meg kell tanítani nekik, hogy felelősséget kell vállalniuk a tetteikért.

Amikor büntetni vagy fegyelmezni próbálod a gyermekedet, biztosítsd őt arról, hogy szereted, de helyteleníted a viselkedését. Adj neki világos és tisztességes utasításokat anélkül, hogy felesleges korlátokat szabsz ki neki.

Ha szeretettel fegyelmezed a gyermekedet, megadod neki a lehetőséget, hogy biztonságosan fedezze fel saját korlátait és az őt körülvevő világot, a lehető legtöbbet hozva ki belőle.

 

4. Biztasd és ösztönözd gyermekedet

A rendszeres és következetes biztatás, dicséret nagyban hozzájárul gyermeked önbecsülésének és önbizalmának növeléséhez. Dicsérned kell a gyerek különleges tehetségeit vagy amikor valami nagyszerűt tesz, tudasd vele, hogy észrevetted. Éreztesd vele, hogy büszke vagy rá, ha valamilyen (számára) fontos dolgot vitt véghez.

A gyermekednek fontos tudnia és éreznie, hogy értékeled és támogatod az álmait és törekvéseit. Azzal, hogy ösztönzöd őt, önbizalmat adsz neki, hogy elérje céljait, nagy dolgokat vigyen véghez és kihasználja a magában rejlő lehetőségeket.

 

5. Oszd meg az életedet gyermekeddel

Sok minden történt veled életed során – jók és rosszak egyaránt. Ezek az események alakították személyiségedet,  sorsodat és a gondolkodásmódodat. Egyes emlékek pozitívak, másokra pedig nem szívesen emlékszel vissza. Azonban ezen élmények összessége tett azzá, aki ma vagy.

A gyermeked ismerni akarja ezeket a történeteket. Tudni akarja, miket tettél kiskorodban, mi történt veled és hogyan reagáltál bizonyos helyzetekben. Ezek megismerése adja neki azt az érzést, hogy tudja, ki vagy és hogy megosztod vele az életedet.

A történetek segítenek neki létrehozni egy folytonosságot – így az egész részének érezheti magát, hogy ő a folytatása nektek, szüleiteknek, őseiteknek. Ezáltal fontosnak érezheti magát és megtapasztalhatja milyen érzés tartozni valahová. A közösség felállít számára egy bizonyos magatartási követelményt, amit úgy fog érezni, hogy neki is követnie kell. Õ nem csupán egy egyén, aki azt tehet, amit csak akar. Õ egy családnak a tagja, képviselője és folytatása, ezért ennek a helyzetnek megfelelően kell viselkednie.

Azok a gyerekek, akik olyan családból származnak, ahol a hovatartozás érzése erős, magabiztosabbak, udvariasabban viselkednek és jobban teljesítenek az élet számos területén, valamint nagyobb az önbecsülésük és a méltóságuk. Amikor megosztod, hogy mi történt veled a múltban, megadod a gyermekednek ezt a hatalmas ajándékot.

 

6. Biztosíts gyermekednek feltétlen szeretetet és támogatást

A gyermek iránti szereteted feltétel nélküli kell legyen. A gyermekednek tudnia és érnie kell, hogy a szereteted nem csupán a jó viselkedés jutalma, hanem állandó és feltétel nélküli. Önmagáért szereted és nem azért, amiket mond vagy tesz.

Tudasd vele, hogy minden körülmény között szereted őt. Ez erős kötődést és bizalmat fog teremteni köztetek, ami segíti és átvezeti majd gyermekedet a nehézségeken. Biztonságban érezheti magát, és tudni fogja, hogy bármilyen balszerencse vagy nehézség is adódik majd az életben, ott leszel neki te, a SZÜLÕ, aki segíti és támogatja őt a nehezebb időkben is.

 

Gyermekednek szüksége van a szeretetedre. Ha – akár szavak nélkül is – kimutatod neki, hogy mennyire szereted őt, osztozol vele a sikereiben és a nehézségeiben egyaránt, utat mutatsz neki, akkor olyan szoros köteléket hozol létre köztetek, amely egy életen keresztül kitart majd.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search