Hogyan beszéljünk a halálról gyerekeknek

 In Egészség és életmód, Szülők, párkapcsolat, családi élet

Hogyan beszéljünk a halálról gyerekeknek

Sosem könnyű a gyermekünknek elmondani, hogy egy szeretett rokon, vagy háziállat elhunyt. Szakértők szerint fontos, hogy a gyerekek tisztában legyenek a halál fogalmával, hogy beszéljünk róla nekik – ami valljuk be, elég embert próbáló feladat tud lenni, mivel a kicsik nem nagyon értik, mi az, ha az élet véget ér, illetve nincs meg a kellő szókincsük az érzéseik kifejezésére.

Az alábbi tanácsok követése megkönnyítheti a dolgunkat abban, hogyan beszéljünk a halálról a 6-7 éves kor alatti gyerekünknek.

Felkészítés

Már azelőtt érdemes megértetni a gyermekünkkel a jelenséget, mielőtt bármilyen haláleset befolyásolja a kis életét, mindennapjait. Elmagyarázhatjuk egy elszáradt növény példáján, hogy már nem képes több vizet és napfényt felvenni, s többé nem tud kizöldülni, nem fog visszajönni. Vagy mutassunk neki egy elpusztult bogarat, aminek segítségével tudjuk szemléltetni a halál mibenlétét. Minél többet beszélünk róla, annál kevésbé lesz ijedt és zavarodott a gyermek, amikor tényleg bekövetkezik egy haláleset.

Hogyan közöljük a rossz hírt

Lehetőleg kerüljük az eufemizmust, mint „Ő már egy jobb helyen van”, mert ez félelmetes és zavarba ejtő tud lenni a kisgyerekek számára. Ehelyett üljünk le mellé s őszintén mondjuk el neki mi történt, még ha ez furcsán is hangzik, például: „Nagyapa meghalt. Amikor az emberek meghalnak, a testük nem működik többé, nem tudnak többé mozogni, enni, vagy játszani, s többé nem tudunk velük találkozni.

Ne lepődjünk meg azon, ha a kisgyerek nem sír, még akkor sem, ha mi sírunk a szeretett rokon, háziállat halála miatt, mivel ők nem társítanak olyan mélységű érzelmeket a halálhoz, mert még nem egészen értik a jelentőségét.

Nagyon fontos, hogy tudassuk a gyerekkel, hogy az egész nem az ő hibájából történt, nehogy bármilyen bűntudatuk lehessen!

A helyzet kezelése az első napokban

 Számíthatunk arra, hogy a gyerekünk az első napokban állandóan kérdezgetni fogja mi történt, illetve hogy a rokon vagy a háziállat mikor jön vissza. Bármilyen fájdalmas, válaszoljunk neki következetesen és egyszerűen, mert ez segít neki megérteni a halál jelenségét.

Ne próbáljuk elrejteni az érzelmeinket a gyerek elől, vagy ne tetessük, hogy minden rendben van velünk. Ha sírni lát, mondjuk el neki miért sírunk és mit érzünk.

A temetés

A szülők gyakran kérdik, menjen e a gyerek a temetésre, vagy ne. Amennyiben érdeklődik az esemény iránt, mondjuk el neki miről szól az egész, mire számíthat, s ha még mindig szeretne ott lenni, vigyük magunkkal. Azért legyen valaki mellettünk, aki segíteni tud, ha például a gyerek ki szeretne menni a temetés közben, vagy ha túl kezelhetetlenné válik, s zavarja a megemlékezést.

Forrás: parents.com

 

Recent Posts

Start typing and press Enter to search