Hogyan tanítsuk meg a gyereket felelősséget vállalni a cselekedeteiért

 In Egészség és életmód, Szülők, párkapcsolat, családi élet

Hogyan tanítsuk meg a gyereket felelősséget vállalni a cselekedeteiért

A gyerekek általában gyorsan megtalálják a felelőst, ha bármi rosszat tesznek: a sáros cipőért a kutya, a beírásért a folyamatosan beszélő osztálytárs a felelős. A szakemberek szerint ebben a korban – óvodástól kisiskolás korig – a gyerekek nem értik, hogy bárki hibázhat, illetve azért tartanak felelősnek mindig mást a cselekedeteikért, hogy elkerüljék szülői, tanítói rosszallást, a negatív reakciókat.

Az alábbi jótanácsok segítenek megtanítani a gyerekeket, hogy a cselekedeteikért vállalják a felelősséget.

Ok okozat megértetése

Próbáljuk elmagyarázni a gyermekünknek a való életből származó példákon keresztül, hogy megértsék, a cselekedeteik és azok következményei között milyen kapcsolat van. Például, ha eleget tanul, akkor jó jegyet kap, vagy ha pocsolyában mászkál, akkor bizony átázik a cipője, s fázni fog a lába. Kérjük meg őket, hogy találják ki, mi lehet a következménye, hatása bizonyos szituációknak, például: „Anya elaludt kedden”, s neki kell a lehetséges következménnyel előállni. Nem baj, ha a válasz erre az, hogy „Anyának pizsamában kellett dolgozni menni”. Minél több tapasztalatot szereznek az okok és hatások felismerésében, annál könnyebben folytatják le ezt a belső dialógust a cselekedeteik előtt és után.

Az őszinteség jutalma

Ha azt akarjuk, hogy a gyerekünk bevallja, vállalja, hogy valami rosszat tett, akkor mindenképpen őrizzük meg a nyugalmunkat, amikor tudomásukra hozzuk a tettükkel kapcsolatos nemtetszésünket. Ha nyugodtak maradunk és nyitottak a párbeszédre, akkor a gyereknek könnyebb és valószínűbb a beismerés és a tettei felvállalása a későbbiek folyamán is. Tegyük világossá, hogy mindenki hibázhat, csinálhat buta dolgokat, a legfontosabb az őszinteség, s az, hogy később próbálja nem elkövetni ugyanazt a hibát, tettet. Magyarázzuk el neki, mit kellett volna tenni az adott szituációban, s mindenképpen dícsérjük meg az őszinteségét!

Ragaszkodjunk a szabályokhoz

Megbocsájtható „bűn”, ha a szülő néha nem tud ellenállni a gyermeke sármjának és nem fegyelmezi, esetleg bünteti az esetleges rossz cselekedetéért. Hosszútávon viszont ez káros hatással van a gyerekre, mert ebből csak annyit tanul, hogy nem kell a szabályokat túl szigorúan venni, úgy is megússza, ha beveti az imádni való sármját, fegyvereit. Fontos, hogy a gyerek megtanulja elfogadni a döntései, szavai, cselekedetei következményeit, de ehhez következetesen be kell tartatnunk velük a szabályokat.

A fejlődés nyomon követése

Hogy a gyerekben rögzüljön a lecke, próbálkozhatunk egy kis kihívással az irányába: a gyerek a hetet 5 ponttal kezdi, s minden alkalommal, amikor kifogásokat keres, vagy másra próbálja hárítani a felelősségeit a tettéért, veszít egy pontot. Ha a hét végére nem nullázza le a pontjai számát, jutalmazzuk valamivel: extra 30 perc játék lefekvés előtt, vagy vasárnapi játszóház. Ez a kihívás segíthet abban, hogy a gyerek számon tartsa a cselekedeteit és vállalja értük a felelősséget.

Forrás: parents.com

 

Recent Posts

Start typing and press Enter to search