Hogyan gyozd meg gyermekedet, hogy tegyen rendet a szobájában?

 In A gyermekek fejlődése, nevelése

Gyermeked már saját szobájában alszik és büszke az ő kis birodalmára. Azonban a gyerekszoba úgy néz ki, mintha egy darálón ment volna keresztül. A sok játék beborítja az ágyat és nem tudsz átmenni a szobán a szétszórt holmik miatt. Rászólsz gyermekedre, és megkéred, hogy rakjon rendet, de ritkán jársz sikerrel. Ráadásul a rendetlenség egycsapásra újból megjelenik. Mit tudsz tenni?

• Gondolkozz! Minden alkalommal, amikor végigmész a szobán, a rendetlenség lehangol. Morgolódsz és zsörtölődsz addig, amíg eléred a tetőpontot, és dühöngeni kezdesz. Mikor megnygszol rájössz, hogy neked és gyermekednek különböző elképzelésetek van a tisztaság fogalmával kapcsolatban. Míg te tiszta és rendezett szobát képzelsz el, addig gyermekednek úgy tűnik megfelel így, amíg nincs szüksége térképre, hogy eljusson az ágyig.

Nyilvánvaló, hogy eltérő véleményetek van a rendetlenségről. Próbálj találni egy közös megoldást, ami mindkettőtök számára megfelel.

• Szervezz!
Amikor a gyerekszoba hasonlítani kezd egy katasztrófa súlyotta övezethez, a szemét és rendetlenség látványa gyermekedet is zavarni fogja. Ekkor jön el a cselekvés ideje: segítened kell neki a kezdeti takarítással. Használj tárolásra alkalmas dobozokat, kosarakat és ládikákat, hogy kiválogasd a gyermek játékait, ruháit és egyéb holmiait. Tegyél minden tárolóra egy jól érthető címkét felírattal (zoknik, könyvek, iskolai felszerelések stb.), óvodás korú gyermekek esetében ezt helyettesítheted kis rajzokkal vagy jelekkel.

A legfontosabb, hogy iktass be a napi rutin részeként  egy bizonyos időt, amikor a gyerek rendet kell tegyen a szobájában és ki kell takarítsa azt, hogy elkerüld az újabb rendetlenség kialakulását. Ellenőrizd a szobát minden nap a takarítás után!

A gyorsabb eredmény elérése érdekében, a szoba takarítását használhatod feltételként is egy következő, a gyermek számára fontos időtöltéshez: „ha tiszta a szobád, mehetsz játszani”,„ha rend van a szobádban, akkor bekapcsolhatod a számítógépet”.

• Szövetség. Ülj le gyermeked mellé és egyezzetek meg a szoba tisztaságával kapcsolatban. Beszéljétek meg, hogy mit jelent a tiszta és rendezett szoba, nagyon pontos kifejezéseket használva: a ruhákat a ruhásszekrénybe (összehajtogatva vagy felakasztva), a könyveket a könyvespolcra, játékokat a dobozokba, a plüssjátékokat az ágy szélére kell helyezni stb.

Akár átértékelheted egy „rendetlen sarok” létrehozását is, ahová ideiglenesen leszórhatja a dolgait. Győződj meg róla, hogy ez a sarok jól meg van határozva.

Miután meghatároztátok, hogy mit jelent a tiszta szoba, tűzzetek ki egy napot a nagytakarításnak és napi takarítási rutin szabályait. A legtöbb családban a takarítási nap a szombat. Dolgozzatok ki egy részletes tervet arra, hogy mi lesz, ha nem lesz tiszta és rendezett a szoba a meghatározott idő után. Hogy “megpecsétejétek” az egyezséget, írhattok egy szerződést is, amit mindketten aláírtok. Tegyétek ki egy jól látható helyre és kövessétek nyomon, hogy minden szabály be van-e tartva.

• Vedd komolyan a dolgokat!
Ha túl sok a játék és nem sikerül rávenned gyermekedet a rendrakásra, akkor ideje, hogy cselhez folyamodj. Válassz egy olyan pillanatot, amikor gyermeked nincs otthon és takarítsd ki a szobáját. A szanaszét heverő játékokat tedd dobozokba és rejtsd el a garázsban vagy a padláson.

Mikor hazaérkezik mutasd be gyermeknek a szép és tiszta szobáját és mondd azt neki, hogy visszanyerhet hetente egy dobozt, ha tisztán és rendben tartja a szobáját. Gyermeked valószínüleg nem fog egykönnyen megbarátkozni a helyzettel, de te mindenképp ragaszkodj az új szabályokhoz. Ha véletlenül elraktál valamilyes óvodai vagy iskolai felszerelést, esetleg a kedvenc játékát, akkor természetesen azt add neki vissza.

• Szépíts! Szánj rá egy hétvégét és kérd meg az egész családot, hogy segítsen kitakarítani és újra
berendezni a gyerekszobát. Ha lehetséges, tegyél új függönyöket vagy új takarót az ágyára. Használhatsz régi bútordarabokat, amit a padláson találtál vagy vásárolj új bútort, amit a gyerekkel együtt választasz ki. Hagyd a gyermeket, hogy úgy rendezze be szobáját és fesse ki annak falait, ahogyan ő szeretné. Engedd neki, hogy posztereket vagy rajzokat helyezzen a falra. Gyakran egy „új”, átrendezett szoba bátorítani fogja a őt, hogy tisztán tartsa a szobát.

• Felelősség.
Ha gyermeked már tizenéves, hagyd, hogy egyedül tartsa rendben a szobáját, ezáltal felelősséget tanul. Szögezzétek le, hogy milyen gyakran kell ágyneműt cserélnie, milyen gyakran kell felporszívózzon és milyen ételt vihet be a szobájába. Ahogy megegyeztetek a szabályokban hagyd, hogy belátása szerint intézze a takarítást. Ezáltal számára is fontossá válik, hogy rendben tartsa a dolgait.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search