Tanítsd gyermekedet felelősségre – a háziállat gondozása

 In A gyermekek fejlődése, nevelése

kislány és kutyaLehet, hogy szembe találod magad azzal a kéréssel, hogy vásárolj egy háziállatot gyermeked számára. Az első percben a gyermek tiszta szívből ígéri, hogy gondozni fogja, azonban hamarosan rádöbbensz, hogy nem egészen ez történik és a feladatok a te kezedbe csúsznak át.

Biztos sokszor feltetted a kérdést, hogyan is vehetnéd rá gyermekedet, hogy viselje gondját a kutyának vagy más háziállatnak?

Akármennyire is szeretnéd, hogy ez megtörténjen, meg kell értened, hogy a 12 évesnél kisebb gyermekek saját akaratukból még nem képesek erre, mivel még esetükben nincs kifejlődve ez a készség se mentálisan, sem pedig fizikailag. A gyerekben megvan a szándék és sok szeretetet is nyújt kutyájának, de amikor a mindennapi gondozásra kerül sor, minden egy óriási felelősséggé alakul át.

Gyerekek és a felelősség

A kutya jelenléte egy kitűnő lehetőség számodra, hogy megtanítsd gyermekednek a felelősség fogalmát. Azonban azt is tudnod kell, hogy az állattartás legfőképp neked jelent kötelezettséget és felelősséget, hiszen a gyermek a szülők mintájára követik a felelősségvállalást.

Ha el tudod fogadni, hogy te fogsz a kutyára vigyázni és majd csak lassan, lépésről-lépésre ruházod át ezt a gyermekedre, akkor élvezni fogod az előnyeit annak, hogy a családban háziállat van.

Szervezd meg programjaidat! Segíts gyermekednek egy listát készítenie a kutya gondozásáról. Két csoportba írd a teendőit: mit kell tennie naponta és mit hetente. Másold át a listát egy poszter nagyságú papírra, táblázat formában, hogy a gyereknek a hét minden napján legyen lehetősége kipipálni az elvézgett feladatokat. Ragasszátok ki jól látható helyre, például a gyerekszoba falára.Tanítsd meg, hogy pipálja ki a négyzeteket, ahányszor a napi feladatok teljesítve voltak.

Ennek a táblázatnak kettős célja van. Lehetőséget nyújt egy olyan listát használnia, amelyen a napi teendői fel vannak tüntetve, illetve megtanulja rutinból elvégezni a feladatait.

A kutya gondozása mindennapos feladat! A kutyagondozási feladatokat kapcsold könnyen megjegyzendő napi rutin-tevékenységekhez. Például etesse meg kutyáját a családi vacsora előtt. Ily módon te is könnyedén figyelmeztetheted feladataira: ”miután a kutyát megetetted, te is vacsorához ülhetsz”.

Légy következetes! Legyen következénye, ha gyermeked elfelejti a kisállat gondozásával kapcsolatos teendőit. Ha reggel nem etette meg a tengerimalacot, ne engedd meg neki, hogy kivegye a ketrecéből és játsszon vele iskola után.

Ha gyermeked nem tisztítja meg a kertben lévő helyet, ahova a kutya odapiszkolt, addig ne engedd ki játszani, amíg ezt a feladatát el nem végezte. Tanítsd meg a gyermekedet, hogy a játék csak azután következik, miután elvégezte az állatgondozással kapcsolatos teendőit.

• Köss megállapodást vele! Mondd meg gyermekednek, ha a kutyával kapcsolatos kötelességeit nem végezte el iskolába indulás előtt, ezt megteszed te helyette. De mikor az iskolából hazatér, át kell vállaljon néhányat a te feladataid közül.

Péládul ha a kutya evőtálja vagy vizesedénye üres, mikor a gyermeked iskolába indult, töltsd meg te azokat helyette. Mikor haza fog jönni az iskolából pedig kérd meg, hogy teregesse ki helyetted a kosárban lévő kimosott zoknikat és törölközőket.

Amikor már minden csődöt mond

Ha rád hárul a legtöbb gondozással járó feladat és könyörögnöd kell, hogy gyermeked teljesítse amit vállalt, itt az ideje, hogy felhívd erre a figyelmét.

Mondd azt neki, hogy ettől a perctől kezdve a háziállat csak a tied: „Elhatároztam, hogy mától Buksi az én kutyusom lesz. Én fogom etetni és én viszem sétálni. Takarítani is én fogok majd utána. Ha szeretnél vele játszani vagy sétáltatni, engedélyt kell kérned tőlem. Ettől az éjszakától kezdve, Buksi az én szobámban fog aludni."

Ha sírni és panaszkodni kezd gyermeked, mondd neki, hogy a következő napok során átértékeled a helyzetet. A következő öt nap folyamán kizárólag te foglalkozz a kutyával. Játssz vele gyermeked előtt és amennyiben teheted, vidd magaddal amikor elmész otthonról. Ne engedd, hogy ő vigye sétálni: ”Nem, köszönöm, majd én sétáltatom”.

Pár nap elteltével, amikor számottevő szemléletváltást veszel észre gyermekeden, hagyd, hogy újra átvegye a gondozási feladatokat. A fent említett módszer segít, hogy jobban elmélyítsd a gyerek és háziállat közötti viszonyt, valamint a felelősségérzetét.

Ha ismét meggondolja magát vagy észreveszed, hogy nemigen törődik az állattal, új módszerhez kell folyamodnod: "Tényleg szeretnéd, ha Buksi a kutyád maradna? Vagy új otthont keressünk neki?" Ne fenyegetésként mondd ezt neki, csupán a legegyszerűbb módon közöld vele, hogy jobb lesz a háziállatnak is, ha új otthont találtok számára, ahol tőrödnek vele. Ha ez sem vezet eredményhez keress új gazdit az állatnak.

Ne hassanak meg a könnyek és az ígérgetések, ha már minden módszert kipróbáltál és az állatgondozás mégis megoldatlan probléma maradt.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search