A piercingek által okozott problémák

 In Egészség és életmód

Korunk nagy és egyelőre el nem múló divatjai közé tartozik a testünk piercingekkel történő ékesítése. Már korai tinikorban elkezdődik a testékszer őrület – egy amerikai kutatás szerint az ottani tinik 25%-ának van valamilyen bizgentyűje a fülben, nyelvben, orrban, szemöldökben, mellbimbóban, köldökben vagy akár a genitáliákban. Az egyetlen gond – az ízlés béli kérdések feszegetésén túl – az, hogy az emberek többsége nincs tisztában a piercingek okozta veszélyekkel. A testékszerrel rendelkező emberek harmada találkozott már valamilyen, az ékszeréhez köthető egészségügyi problémával – az alábbiakban összeszedtük, melyek a leggyakoribb piercinggel kapcsolatos komplikációk:

  • Fertőzés, gyulladás: amint a bőr védőfelületét megsértjük, azonnal bakteriális fertőzés veszélyeinek tesszük ki magunkat, az átszúrkált testfelületek közül leggyakrabban a köldök fertőződik el. A fertőzések, gyulladások megelőzéséhez nagyon fontos a megfelelő bőrhigiénia fenntartása.
  • Véráramfertőzés: mindegyik piercingfajtánál fenn állhat a veszély az ilyen jellegű fertőzésekre, úgymint hepatitis B és C, illetve a tetanusz. Ezeket szennyezett, fertőzött piercingek használatának útján kaphatja el a páciens.
  • Fogászati problémák: bármilyen menőnek is tűnik a nyelvpiercing, rengeteg szájüregbeli problémát okozhat: letört fogak, fogínybajok, lenyelt piercing, szájfertőzés, nyelvfertőzés. A szájüreg fertőzései komoly rágási, vagy nyelési nehézségeket okozhatnak.
  • Allergiás reakciók: a nikkel allergiás reakciók nagyon gyakori és kellemetlen, viszketéssel, bőrpírral, stb. járó tünetek, ezért csak jóminőségű, nikkel tartalom nélküli ékszereket szabad használni.
  • Egyéb esetek:
    • a genitáliák környékén lévő ékszerek megsérthetik az óvszert a szexuális együttlét alatt, ezáltal növelve a teherbeesés, nemi úton terjedő betegség elkapásának lehetőségét.
    • beakadásos balesetek gyakoriak a köldök- ékszereknél, fül- és orrékszereknél – ezek nagyon komoly sérüléseket is okozhatnak, ha beakadnak és egy rossz mozdulattal kitépik őket. Öltözködésnél, küzdősportoknál, eséseknél gyakoriak az ilyen balesetek.

A fenti példákból is látjuk, sok hátulütője lehet még egy oly divatos dolognak a követése is, mint a testünk piercinggel történő ékesítése. Alaposan gondoljuk meg a dolgot mielőtt belevágunk, s ha elhatároztuk magunkat, minden higiéniai és egyéb óvintézkedést tegyünk meg azért, hogy a testékszereink ne okozhassanak nekünk problémákat.

Forrás: healthychildren

Recent Posts

Start typing and press Enter to search