Mítoszok a terhesség alatti fogászati gondokról

 In CsaládiVilág - kismama, Egészség és életmód

Mítoszok a terhesség alatti fogászati gondokról

Sok mítosz kering a terhesség alatti fogászati problémákkal kapcsolatosan. A legtöbbjük régebbről ered, mikor még kevesebbet tudtunk a terhesség és a szájhigiéné összefüggéseiről, illetve amikor még mások voltak a táplálkozási és szájápolási szokások. Az alábbiakban csak a legelterjedtebb nézetekről szólunk pár szót, illetve egy rövid jó tanáccsal is szolgálunk, hogyan lehet a szájüregi komplikációkat elkerülni a terhesség ideje alatt.

1./ Igaz, hogy a kismamák elveszíthetnek fogat vagy akár fogakat a várandós időszak alatt?

Elterjedt az a nézet, hogy az anyukák minden terhességük alatt veszítenek a fogállományukból. Ebből annyi igaz, hogy a hormonális változásoknak és az étkezési szokások megváltozásának köszönhetően nagyobb a rizikó a fogvesztésre, de körültekintő odafigyeléssel és szájápolással mindez megelőzhető, így ez egyáltalán nem törvényszerű és elkerülhetetlen.

2./ A baba tényleg kiszívja a kálciumot az anyuka fogaiból?

A másik széles körben elterjedt hit az, hogy a baba kiszívja a kálciumot az anyuka fogaiból, ami csúnya fogromláshoz vezet. Ez így nem igaz. Az igaz, hogy a terhesség alatt az anyukák jobban ki vannak téve a fogromlásnak, de ez elsődlegesen a hormonális változásoknak és a többszöri étkezésnek köszönhető. A fogromlás 100%-ban megelőzhető, illetve kezelhető – amennyiben nincs kezelve, az tényleg komoly gondokat, akár fogvesztést is eredményezhet.

3./ A kismamáknál gyakrabban előfordul a fogínygyulladás?

Ez igaz. A terhesség alatt az anyukák teste nagyon sok változáson megy keresztül, többek között az íny állapota is változhat gyakran, pl. érzékennyé válik, feldagad, vérzik. Ezek mind a fogínygyulladás (gingivitis) jelei, melynek a terhes anyukák a hormonális változások miatt jobban ki vannak téve. Nagyon fontos, hogy időben kezeljék, különben komoly fogínybetegségek kiindulópontja lehet, melyek fogvesztéshez vezethetnek.

4./ Hogyan előzhető meg a fogak romlása, elvesztése a terhesség alatt?

A válasz egyszerű:

–          legalább napi kétszeri fogmosás fluoridos fogkrémmel – ideális esetben minden étkezés után,

–          fogselyem használata naponta egyszer – általában lefekvés előtt javasolt,

–          rendszeres fogászati ellenőrzés és fogkőeltávolítás,

–          a cukor és cukor tartalmú élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítása

Röviden összefoglalva a lényeg: amennyiben a kismama megfelelő szájápolási szokásokkal rendelkezik, rendszeresen jár fogorvoshoz és minél egészségesebben étkezik, akkor semmi sem indokolja a fogak romlását, netalántán elvesztését a terhesség alatt.

Forrás: healthychildren

Recent Posts

Start typing and press Enter to search