November a férfi egészségtudatosság hónapja (x)

 In Egészség és életmód, Egyéb, életmód

November a férfi egészségtudatosság hónapja (x)

Közismert tény, hogy a férfiak átlagéletkora alacsonyabb a nőkéhez képest – így van ez a világ minden országában. De a genetikán túl is számos oka van a két nem életkilátásai közti különbségnek. Az egyik az életmódban és az ezzel szorosan összefüggő egészségtudatosságban rejlik. A korai felismerést és kezelést lehetővé tevő szűrővizsgálatoknak óriási jelentőségük van a megelőzésben, segítségükkel a férfibetegségek is hatékonyabban gyógyíthatók.

Bár az elmúlt néhány évben sokat javult a helyzet, a férfiak közül még mindig sokan dohányoznak, fogyasztanak rendszeresen alkoholt, és az önkizsákmányoló, túlhajszolt életmód is gyakoribb köreikben. Nehezebben veszik rá magukat, hogy rendszeresen szűrővizsgálatra járjanak, kevésbé súlyos tünetek esetén is elmenjenek orvoshoz vagy nyíltan beszéljenek kínosnak vélt intim panaszaikról.  Sokszor csak akkor kerülnek szakemberhez, amikor már komoly fájdalmaik vannak, ez pedig egy súlyos betegség előrehaladottabb stádiumát is jelentheti. Éppen ezért minden férfinek fontos tisztában lennie azzal, hogy bizonyos betegségek, mint például a prosztatarák (ami a második leggyakoribb tumoros megbetegedés körükben) kezdetben akár tünetmentes is lehet. A rosszindulatú daganatos betegséget rendszeres szűrővizsgálattal lehet kiszűrni, ami minden 45 év fölötti férfinak évente egyszer javasolt.

Jó- vagy rosszindulatú? Csak a szűrővizsgálat mondhatja meg

Az urológiai panaszok hátterében jellemzően prosztataproblémák állnak. A legelső tünetek közzé tartozik a gyakori, sürgető vizelési inger, nehezen kiüríthető hólyag, esetleg vizeletcsepegés. A prosztata ugyanis mintegy körbeveszi a húgycsövet, így elváltozás esetén akadályozza a vizelet kiürülését.

A jóindulatú prosztatamegnagyobbodás esetén a betegség leggyakoribb tünete a vizelési nehézség. A prosztata tömege megnő, idősebb korra a kiinduló méretének akár többszöröse is lehet, így gátolja a vizelet húgycsövön keresztül történő akadálymentes áramlását. Mivel a prosztata jóindulatú megnagyobbodásának következtében, bakteriális fertőzés és húgyúti gyulladás is kialakulhat.

 A prosztatadaganat az 50 év feletti férfiak mintegy hatodánál fordul elő. Kialakulásának kockázatát növelheti az örökölt családi hajlam, a korábban lezajlott ivarszervi betegségek és a káros szenvedélyek. A betegség korai szakaszában tünetmentes, illetve nagyon hasonlít más prosztatagondok okozta panaszokra, ezért csak szakorvosi vizsgálattal diagnosztizálható. Ha idejében felismerik, a prosztatarák jól kezelhető, és csak minimális hosszú távú következményekkel jár.

A prosztatarákszűrés két lépésből áll. Az első a vérvétel: a levett mintából megállapítják a PSA-értéket, a prosztatarák szűrésére használt tumormarkert. A második lépés az urológiai szakorvosi vizsgálat, melynek része a prosztata tapintásos vizsgálata. Ez csupán pár másodpercig tart és fájdalommentes. Mégis életmentő lehet, hiszen a manuális vizsgálat akár veszélyes végbélelváltozásokra is fényt deríthet.

Mik a férfiakat érintő más jellemző betegségek?

1.  Magyarországon a legtöbben szív- és érrendszeri betegségek szövődményei miatt hunynak el. Ebben nincs különbség a két nem között, de az arányokban igen. A fiatal középkorú, 35 és 44 év közötti férfiak koszorúér-betegségek miatti halálozása hatszorosa az azonos korú nőkének. A tünetek korai felismerésével és kivizsgálással időben megelőzhetők a leggyakoribb szív- és érrendszeri betegségek is.

2. A férfiak körében a nemükből adódó prosztatadaganat mellett az egyik leggyakoribb daganatos megbetegedés a tüdőrák. A dohányzás és a nagyvárosi életmód nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy az elmúlt évtizedekben a kóros esetek száma jelentősen megnőtt. A rendszeres pulmonólógiai szűrővizsgálat azonban nemcsak a veszélyeztetett csoportba tartozóknak ajánlott, hanem mindenki számára, aki törődni szeretne az egészségével!

3. Hazánkban az érrendszeri problémák népbetegségnek számítanak. Kiemelten fontos a rendszeres szűrővizsgálat, hiszen előfordulhat, hogy a betegség kezdetben nem, vagy alig okoz tüneteket. A visszérproblémák felfedezése és kezelése nem csak esztétikai kérdés.

4. Európa számos országához képest a májzsugorodás és a májrák előfordulási számai hazánkban kirívóan rosszak. A máj különböző (de nem az összes) betegségeiért elsősorban az alkoholfogyasztás felelős. Mivel az alkoholbetegek között több a férfi, mint a nő, a májbetegségek bizonyos típusai is sokkal gyakoribbak körükben. A máj betegségeit gyógyító orvosi tudományág a hepatológia.

5-6. A reumatológiai és ortopédiai problémák szintén gyakoriak, ezeknek hátterében legtöbbször a mozgásszegény életmód áll.  A modern életforma egyik átka az irodai ülőmunka, ami könnyen okozhat a nyak-, hát- és a derékfájdalmakat. De kiválthatja rendszeres megterhelés, kemény fizikai munka, vagy alkalmi túlerőltetés is, például izom- vagy szalaghúzódás rosszul kivitelezett emelés, sportgyakorlat következtében. Minden olyan mozgásszervi panasszal, amely több héten át elhúzódik, és a mozgásában akadályozza vagy fájdalommal, zsibbadással, ízületi merevséggel jár, tanácsos szakorvoshoz fordulni!

 Ne hanyagolja el egészségét!

A teljes körű egészségügyi szűrővizsgálaton való rendszeres részvétel kiemelt fontosságú. Panaszok nélkül is ajánlott minden évben néhány vizsgálat elvégzése, ám egy komplex szűrővizsgálati program azért praktikusabb, mert teljes körű információt kaphatunk egészségünk aktuális állapotáról. Egy komplex szűrővizsgálat kiterjed a szív- és érrendszer, a mozgásszervek, a gyomor- és emésztőszervek megbetegedéseire, valamint az onkológia egyéb aspektusaira is. Egy menedzserszűrés segít időben felismerni a problémákat és megelőzni a komolyabb, akár végzetes kimenetelű betegségeket.

November a férfiegészség hónapja, ezért a Budai Egészségközpont kedvezményes szűrővizsgálatokkal támogatja férfi pácienseit.  

Forrás: Budai Egészségközpont

 

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search