Betegségek, ami miatt korábban halnak meg a férfiak miatt, mint a nők

 In Egészség és életmód, Egészségmegőrzés, Egészségmegőrzés, Szűrővizsgálatok

A férfi nemi szervek betegségein túl is számos olyan kórkép van, amely jobban fenyegeti a férfiakat, mint a nőket. Melyek a férfiak jellegzetes betegségei? Miért fordul elő náluk többször, mint a nőknél, és mit lehet-e tenni a megelőzésükért? A Budai Egészségközpontban minden év novemberében a férfiak egészsége kerül a főszerepbe, vegyen részt ön is a kedvezményes kivizsgálásokon.

Közismert tény, hogy a férfiak rövidebb ideig élnek, mint a nők. A világon mindenütt így van, az Európai Unió országaiban a nők átlagosan 81-82 évre, míg a férfiak 75 év körüli élettartamra számíthatnak. Magyarországon valamivel rosszabb a helyzet, a nők várható élettartama 79 év, míg a férfiaké 72 év.

A két nem életkilátásai közötti különbségnek a genetikán túl is számos oka van. Az egyik az életmódban keresendő, a férfiak közül ugyanis többen dohányoznak, többen fogyasztanak rendszeresen alkoholt, étkeznek egészségtelenebbül, és az önkizsákmányoló, túlhajszolt életmód is gyakoribb körükben. Emellett különbözik a két nem egészségtudatossága is. A nők gyakrabban járnak szűrővizsgálatokra, ezért a betegségeiket korábbi, jobban gyógyítható stádiumokban fedezik fel. Együttműködőbbek az orvosokkal, figyelmesebben betartják az utasításokat, mint a férfiak. Ennek is köszönhető, hogy bizonyos betegségek a férfiak körében gyakoribbak, mint a nőknél. De melyek ezek?

Szív- és érrendszeri betegségek

Magyarországon a legtöbben szív- és érrendszeri betegségek szövődményei miatt halnak meg. Ebben nincs különbség a két nem között, de az arányokban már igen. A viszonylag fiatal, 35 és 44 év közötti férfiak koszorúér betegségek miatti halálozása hatszorosa az azonos korú nőkének. A szívinfarktust átélt férfiak aránya a 35-64 éves korosztályban 5,5 százalék, a nők körében ez az arány csak 3,9 százalékos – a nőket a menopauza előtt a magasabb ösztrogén szint is védi. Pedig a szív- és érrendszeri betegségek megelőzhetőek. A WHO becslései szerint az ilyen típusú problémák előfordulásának gyakoriságát a vérnyomás, az elhízás, a koleszterinszint, valamint a dohányzás csökkentésével kevesebb, mint felére lehetne csökkenteni.

Daganatos betegségek

A szív- és érrendszeri betegségek mellett a másik vezető halálokot a daganatos betegségek jelentik Magyarországon. A férfiak körében a nemükből adódó prosztatadaganat mellett a vastagbél- és a tüdőrák szedi a legtöbb áldozatot. A 35-65 éves korosztályban százezer férfiból 175 lesz tüdőrákos, míg százezer nőből csak 97.

A prosztata a férfitest egyik legkényesebb pontja, bizonyos életkor felett nagyon gyakoriak a prosztata különböző betegségei. Rendszeres szűréssel azonban a legtöbb probléma időben felfedezhető és gyógyítható. Az egyik leggyakoribb panasz, amely bármelyik életkorban előfordulhat, a prosztatagyulladás. A fertőzés tünetei többek között a fájdalmas, csípő, égető vizelés, hidegrázás, láz, véres vagy gennyes vizelet. A prosztata legsúlyosabb betegsége, a daganat, amely sokáig tünetmentes marad. Főleg az idősödő férfiakat érinti, és különösen jellemző rá a családi halmozódás. Emellett életmódbeli okai is vannak: az egészségtelen táplálkozás, a magas zsírbevitel, túl sok vöröshús fogyasztása hozzájárulhat a megjelenéséhez. Aki túlsúlyos vagy elhízott, szintén nagyobb eséllyel számíthat a betegségre.

A tüdőrák kialakulásában a legfontosabb kockázati tényező a dohányzás, a különbség oka egyértelműen az, hogy a nők közül kevesebben dohányoznak. Szintén jelentős a vastagbélrákban szenvedők aránya, Magyarországon évente körülbelül 4900 ember hal meg emiatt. Itt is a férfiak vannak többen: évente körülbelül 2600 férfi és 2300 nő hal bele a betegségbe. A genetikai háttér mellett az 50 év feletti életkor, szintén az egészségtelen táplálkozás és elhízás, a cukorbetegség és a dohányzás jelenti a fő kockázatot.

Tipikus férfibetegségeknek mondhatóak a szájüregi daganatok. 2011-ben a több mint 4000 újonnan diagnosztizált szájüregi daganatos beteg háromnegyede férfi volt. Ennek oka szintén a rendszeres dohányzás és az alkoholfogyasztás. Számít a daganatok felfedezésének ideje is: mivel a nők gyakrabban járnak fogorvoshoz is, esetükben korábbi, jobban gyógyítható stádiumban találják meg a betegséget.

Májzsugor, májelégtelenség

A máj különböző (de nem az összes) betegségeiért elsősorban a túlzott alkoholfogyasztás felelős. Mivel az alkoholbetegek között sokkal több a férfi, mint a nő, a májbetegségek bizonyos típusai is sokkal gyakoribbak körükben. A májzsugor kezdeti tünetei nem jellemzőek, bármely más krónikus betegség esetén előfordulhatnak. Ilyenek például a fáradékonyság, fogyás, étvágytalanság, emésztési zavar, puffadás, hasmenés, izomgyengeség, rossz közérzet, fogékonyság a fertőzésekre. A sárgaság és a bőr felszínén megjelenő pókháló-szerű értágulatok fokozatosan alakulnak ki, a beteg sokszor tudomást sem vesz róluk.

Forrás: Budai Egészségközpont

A Budai Egészségközpont a férfi egészségtudatosság jegyében számos vizsgálatra 20% kedvezményt biztosít november 2. és 30. között. Tegyen Ön is egészsége megőrzéséért, és vegyen részt a vizsgálatokon!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search