5+1 tipp őszi estékre

 In Kreatív ötletek kicsiknek, nagyoknak

1. Az ősz “kincsei” a természetből

őszi dekoráció gesztenye bábu Az őszi séták során a gyerekeknek alkalmuk van megcsodálni a természet készülődését a téli időszakra, illetve színes faleveleket és terméseket gyűjteni. A kisebbek és a nagyobbak egyaránt élvezik a szabadban töltött perceket, az összeszedett színpompás levelek, tobozok, gesztenyék és makkok pedig sok mindenre hasznosíthatóak.

A gömbölyű termésekből hurkapálca segítségével különféle figurákat, a színes levelekből, magokból, préselt és szárított virágokból pedig képeket lehet készíteni – csak egy kis kreativitásra, kézügyességre és néhány egyszerű eszközre van szükség. A nagyobb gyerekek már szívesen alkotnak ajtódíszeket és különféle őszi hangulatú dekorációkat is.

? További ötletekért itt nézz kürül: Kreatív ötletek kicsiknek és nagyoknak

 

2. Ének, vers, mese, mondóka…

család Bár sok családban természetes az együttjátszás, a közös éneklés és mesélés, egyre kevesebb idő jut a tartalmas és minőségi időtöltésre, amely az érzelmi és kulturális nevelés egyik legfontosabb eszköze. Egy vidám hangulatú estéhez sokszor nincs szükség drága kellékekre vagy játékokra – csak egymásra.

A mondókázás, bábozás, mesélés, éneklés és zenélés során a gyerekek nem csak átélik a közös játék örömét, hanem ezek segítségével jobban megismerkedhetnek környezetükkel, és így könnyebben eligazodhatnak a világ eseményei között. Ezek a tevékenységek erősítik a családi kötelékeket, elősegítik az anyanyelvi fejlődést és felejthetetlen élményeket nyújtanak.

? Ötleteket itt találsz: Versek és gyerekdalok

 

3. Közös sütés-főzés, az igazi “csapatépítő” program

gyerekek a konyhában A nagy családi sütés-főzések jó alkalmat teremtenek arra, hogy a gyerekek kicsit ügyesedjenek, közelebbről megismerkedjenek a különféle élelmiszerekkel és ízekkel, valamint megtapasztalják az ételek elkészítésének mozzanatait.

A sütés ideális közös program, ami kis fantáziával és kreativitással igazi játék lehet a a gyermekek számára. Első alkalommal célszerűbb könnyebb desszerteket, édességeket készíteni – például segíthetnek az alapanyagok előkészítésében vagy a formázásban, díszítésben. A lurkók számára óriási élmény a saját maguk által készített ételek elfogyasztása, a közös konyhai tevékenység pedig már kisgyermekkorban segít lefektetni az egészséges táplálkozás alapjait.

Több ezer recept vár rád itt: Ötletkonyha.hu

 

4. Családi társasjátékok – a jókedv garantált

társasjáték A társasjátékról általában mindenkinek valamilyen kártyajáték, a sakk vagy a dominó jut eszébe, azonban napjainkban már óriási a kínálat különféle fejlesztő, stratégiai, ügyességi és memória játékokból is. Ha azonban nem szeretnél a boltok polcairól válogatni, akkor házilag – közösen – is készíthettek egyedi társasjátékot!

Az interneten számos leírás található, de akár saját magatok is kitalálhatjátok a szabályokat és megalkothatjátok a szükséges kellékeket. Ha a régi magazinokból és katalógusokból kivágott képeket egyforma fehér lapokra ragasztjátok kész a kártyapakli, egy nagyobb kartonlapra színes kockákat és létrákat rajzolva pedig a táblás játék. Így nem csak a játék okoz felejthetetlen családi pillanatokat, hanem már az elkészítése is igazi élményt nyújt.

 

5. Bújócska és nagykaland

családi bújócska A hosszú őszi esték általában pihenéssel, tévénézéssel vagy számítógépezéssel telnek, azonban egy kis mozgás mindenki számára jó hangulatot és vidám pillanatokat teremthet.

Erre az egyik legalkalmasabb játék a hagyományos bújócska, de akár nagy családi kincsvadászatot is rendezhettek – a lényeg, hogy mindenki jól érezze magát és sikerüljön kicsit kikapcsolódni a borús hétköznapokon is. Fontos a tevékenységek változatossága, hiszen a hosszan tartó, egyoldalú játék nem köti le a kicsiket. A rendszeres, játékos testmozgás elősegíti a gyermek egészséges fizikai és szellemi fejlődését, a közös élmények pedig harmonikus családi környezetet teremtenek.

 

+1. Fotóalbum – a régmúlt emlékei

családi fotóalbum A nagyszülőkkel és szülőkkel együtt töltött idő egyik legkedvesebb pillanata a családi fotóalbum fellapozása és a régi történetek felelevenítése.

A gyerekek általában szeretnek a középpontban lenni, a babafotók nézegetése során pedig ők maguk válhatnak a történetek főszereplőivé. A szülőkről készült fényképek erősítik a kötődést, nagymama és nagyapa fiatalkori képei pedig segíthetnek megismerni – és feleleveníteni – a családi hagyományokat.

 

 


Hangai Tímea

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search