Napozás terhesség alatt

 In Terhesség és babavárás

Napozás terhesség alatt

Szabad napozni, de csak mértékkel

A terhesség alatti napozás legnagyobb kockázata a kismama testének túlzott mértékű felmelegedése. A magzat számára a káros UV sugárzás közvetlenül semmilyen veszélyt nem jelent, hiszen ő védett környezeteben van a pocakban. Ennek ellenére a hasat lehetőleg ne érje közvetlen napsugárzás!

A legtöbb esetben nem maga a napozás a legnagyobb probléma, hanem az egyensúly és a mértékletesség megtartása. A megfelelő folyadékfogyasztás mellett és félárnyákban, rövid ideig tartó napozásra szüksége is lehet a szervezetnek, mivel az értékes D-vitamint testünk a napsugarakból állítja elő.

A terhesség alatt óvakodnod kell az extrém hőmérsékleti viszonyoktól, mivel ez a vérnyomás ingadozását, legfőképpen csökkenését eredményezheti. Ha a testhőmérsékleted meghaladja a 39?C-ot, akkor már nem csak a saját, hanem a baba szervezetét is megterheled. Veszélyes lehet a magzatra, ha túl sok ideig tartózkodsz a napon vagy nem pótolod megfelelően a folyadékveszteséget. A nagy melegben a szervezetnek 2,5-3 liter folyadékra van szüksége naponta, azonban a napozás alkalmával ez az igény legalább 0,5-1 literrel megnövekszik.

A túlmelegedés és a kiszáradás a két legveszélyesebb következmény, ha túl sok időd töltesz a napon!

 

Óvd a bőrödet a káros napsugaraktól

A terhesség időszakában a bőr érzékenyebben reagál a külső hatásokra. Mivel könnyen leég és különféle bőrirritációk is felléphetnek, használj magas faktroszámú napvédő termékeket és csökkentsd a napfürdőzés idejét is.

A barnulás valójában a test természetes védekezése a leégés és a túlzott napfény ellen. Ha bőrödet hosszú időre napsugárzásnak teszed ki. akkor az öregedés folyamata felgyorsul, valamint megnő a bőrrák (melanoma) kialakulásának kockázata.

A terhesség alatt a bőr színe hamarabb megváltozik, amely a megnövekedett hormonszint következménye. A napsugarak hatására a bőrben található festékanyag (melanin) termelődése intenzívebbé válik, ezáltal színe sötétebb lesz. A pigmentáció a terhesség alatt még szembetűnőbb – arcodon, pocakodon vagy a tested más részein sötét, egyenetlen formájú foltok jelenhetnek meg.

Mint már írtuk, a bőr a terhesség alatt érzékennyé válik a napsugárzásra, ezért fontos az elővigyázatosság és a megfelelő fényvédelem használata. A bőr pigementációjának változása sokkal látványosabb ebben az időszakban, ezért sok kismamának okozhat kellemetlen meglepetést egy hosszabb ideig tartó napozás.

Ha valamilyen bőrproblémát észlesz, akkor mindeképp keress fel egy bőrgyógyászt, hogy nyomon tudja követni annak fejlődését és megfelelő kezelésben részesülhess.

 

kismama napozik
Szabad-e napozni a terhesség alatt?

 

A napsugárzás hatása a baba fejlődésére

A kutatások a mai napig nem derítettek fényt arra, hogy pontosan miként hatnak a napsugarak és a mesterségesen előállított UV fény a magzat fejlődésére. Egyes tanulmányok azt sugallják, hogy létezik valamilyen összefüggés a kismama szervezetében fellépő folvas hiánya és a magas UV sugárzás között.

A terhesség első felében a magas folsavszint óvja a magzatot egyes fejlődési rendellenességek, mint például a velőcsőzáródási vagy az agyat érintő rendellenességek kialakulásától. A felszívódott folsav mennyisége és az ultraibolya sugárzás közötti összefüggésre ugyan még nem találtak bizonyítékot, ennek ellenére nem tanácsos a terhesség első trimeszterében felesleges sugárzásnak kitenni a szervezetet. A magas folsav-tartalmú magzatvédő vitaminok szintén segítenek, hogy a kismama megfelelő mennyiségű vitaminhoz jusson.

A terhesség második harmadának kezdetével ez a kockázat jelentősen csökken, és nem kell aggódnod, szűrt fénynél történő napozással szeretnél eltölteni egy nyugodt délutánt. A túlmelegedés és a kiszáradás megelőzésére azonban továbbra is fordíts fokozott figyelmet!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search