Mit tehetsz, ha a gyermek nem akar enni?

 In Táplálkozás és diéta

családi reggeli
Kérd ki az orvos véleményét, ha aggódsz a gyermek fejlődésével kapcsolatban, vagy ha úgy érzed, hogy a válogatás gátolja a növekedésben.

Sok gyerek válogatós. Ez teljesen normális ebben a korban. Van olyan időszak, amikor a kicsi mindig ugyanazt akarja enni, aztán később már hallani sem akar róla. Kínálj neki sokféle egészséges ételt, és hagyd, hogy ő válasszon közülük.

Próbálkozhatsz újdonságokkal is azon ételek mellé, amelyeket szeret. Hagyd, hogy ő is fedezze fel az új ízeket és ne erőszakold rá, hogy megkóstolja az ételeket. Van úgy, hogy többször kell megkínálni, mielőtt megízlelné, de ne erőltesd, ha láthatóan elutasítja azt.

Rugalmasnak kell lenned az étrend összeállításában, hogy a kicsinek minél változatosabb és kiegyensúlyozottabb legyen a táplálkozása. Például ha marhapörköltet főzöl vacsorára, de a gyerek nem eszi meg csak a burgonyát és a répát, megpróbálhatnál a zöldségekből külön főzni egy pörköltet. Készíthetsz egy listát azokról az ételekről, melyekről tudod, hogy a kedvencei, így megbizonyosodhatsz róla, hogy kiegyensúlyozott étrendet biztosítasz számára.

Jó példával is ugyanúgy segíthetsz. Ha azt látja, hogy te változatosan étkezel, ő is nyitottabb lesz a különféle ételekre. Kínáld mutatós, finom és megfelelő mennyiségű étellel, az életkorától függően. Ha még éhes, adhatsz neki többet, de ne erőltesd, hogy mindet megegye, mit kiteszel a tányérjára. Ha már nem éhes, engedd neki, hogy befejezze.

Próbáld nem megvesztegetni a gyereket, ne kínálj neki desszertet jutalmul. A fenyegetés és a büntetés szintén nem jó megoldás. Ha nem akar többet enni, fogadd el. Ha aggaszt is, hogy visszautasított, ne mutasd ki. Ha a gyerek csak figyelmet akar kiharcolni, a rosszallásod kielégíti őt, és máskor is meg fogja próbálni, hogy ily módon kivívja a figyelmedet.

 

Uzsonna a gyereknek

Egy kisgyereknek három főétkezésre és két uzsonnára van szüksége egy nap. Általában nem esznek annyit egyszerre, hogy az elég legyen a következő étkezésig.

Kínálj neki kis egészséges uzsikat két étkezés között. Jó ötlet lehet a zsírszegény túró, egy csésze joghurt, almaszeletek vagy eperdarabok, zsírmentes pulykaszeletek, vagy teljes kiőrlésű gabonaszeletek mogyoróvajjal megkenve. Ne a főétkezéshez közeli órákban kínáld uzsonnával, legyen még addig pár óra. Ha éhesen ül le az asztalhoz, valószínű, hogy többet eszik majd.

Ha kihagy egy étkezést, pár óra elteltével adhatsz neki tápláló uzsonnát. Ha azt sem eszi meg, várd meg a következő főétkezést. Általában akkor már eszik. Ezzel a hozzáállással biztos lehetsz abban, hogy nem fog éhezni, és nem lesz szegényes az étrendje.

Kiegyensúlyozott étrend gyerekeknek

Jelentsd be az étkezés időpontját!

10–15 perccel étkezés előtt mondd neki, hogy közeledik az étkezés ideje. Annyira belemerülhet a játékba, vagy elfárad, hogy nem hajlandó enni. Ha előre tudja mi következik, talán lenyugtatja.

 

Biztosíts számára rutint!

Sokkal jobban érzi magát, ha van egy étkezési rutinja. Rögzíts időpontokat, használd ugyanazt a kisszéket, vagy alakítsd ki mindenkinek a szokását – például mindenki mesélje el, hogy milyen érdekes dolog történt vele napközben.

 

Egyetek együtt!

Ne hagyd a gyereket játszani, miközben az asztalnál ültök. Az olvasást és a tévénézést szintén tiltsd meg evés közben. Magyarázd el neki, mennyire jó, ha a család együtt étkezik és kérd meg, hogy ne álljon fel az asztaltól, míg mindenki be nem fejezte.

 

Tedd minél kellemesebbé az étkezéssel töltött időt!

Ha ezek az órák kellemesek, elérheted, hogy a gyerek szívesen leüljön a családdal enni. A problémákat ne az asztalnál akard megoldani!

 

Igazítsd elvárásaidat a gyerek étvágyához!

Ne legyenek elvárásaid olyan ételekkel kapcsolatosan, ami nehézkes a gyerek számára. Például ne várd el egy hároméves gyerektől, hogy evőeszközöket használjon. Sok gyerek számára egy nagyobb kanál sokkal kényelmesebb, mint egy kicsi villa.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search