Egészséges csemegék gyerekek számára

 In Táplálkozás és diéta

A gyerekek mindig éhesek. Annak ellenére, hogy állandóan mozognak, nagyon gyorsan elégetik az étkezéskor bevitt kalóriákat. De ha készítesz néhány egészséges csemegét, megóvhatod a sült krumpli, csokoládé és a szénsavas italok fogyasztásától. Megszámlálhatatlan lehetőség közül választhatsz, melyek segítenek a gyerek harmonikus növekedésében és fejlődésében. A legajánlottabbak azok, amelyeket könnyű elkészíteni, valamint akár féltre is lehet tenni és egy későbbi időpontban elfogyasztani.

Egészséges csemege például a joghurt, a mazsola, a különféle gyümölcsök és gabonaszeletek, illetve rostos gyümölcslevek. Ezek a csemegék egyszerűek, relatív alacsony áron beszerezhető, és tökéletesek az édességekért rajongó gyerekek számára is.

A legtöbb esetben jobb, ha te magad készíted el ezeket a fiomságokat és nem a boltban vásárolod meg a kész termékeket. A gyerekeknek készült ételeket, főleg ha azok kevésbé népszerűek, úgy kell elkészíteni, hogy látványosak legyenek: mesefigurákkal, geometriai alakokkal és különleges színekkel – csak a képzeleted szabhat határt.

A csemegék többségét könnyű elkészíteni, és a változatosság érdekében pedig, érdemes különböző kombinációkkal próbálkozni. “Hangyák a fatörzsön” – első hallásra furcsán hangzik, azonban a kisgyerekek jobban szeretik és szívesebben fogyasztják azokat az ételeket, amelyeket játékos formában tálalsz fel: kenj be zellerszárakat mogyoróvajjal, majd szórj rá mazsolaszemeket.

Fontos, hogy a gyerekek által fogyasztott ételek legyenek vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok – a szeletelt vagy egybe felszolgált gyümölcsök a nap bármely szakaszában ízletes és egészséges csemegeként szolgálhatnak.

Amikor több szabadidővel rendelkezel nekiállhatsz különböző a házi készítésű finomságok, sütik készítéséhez. Azok számára, akik szeretnek sütni-főzni számos egyszerű, egészséges recept áll a rendelkezésükre. A kis kekszeket, pereceket és aprósüteményeket tedd egy színes dobozba, hogy az elkövetkező napokban is elő tudd majd venni, ha szükséges.

A fánkokat és palacsintákat édes lekvárok helyett töltsd meg friss zöldségekkel – cukkinivel, répával, kistökkel és zabpehellyel. A jégkrémeket is készítheted te magad, egyszerűen csak fagyassz le különböző színű, rostos gyümölcsleveket. Ezeket a természetes üdítőitalok is könnyen elkészíthetőek, és jól jönnek a forró nyári napokon.

A különböző magvakból és más finomságokból kevert csemegék tökéletesek azon gyerekek számára, akik nem túl lelkesek az egészséges édességekért. Helyezz egy tálba száraz gabonapelyhet, diót, mogyorót, majd tehetsz rá csokis pelyhet, mini-mályvacukrot és mazsolát. Minden alkalommal csak kis adagokkal kínáld a gyereket, esetleg tedd egy zacskóba a finomságokat. A különböző magvakból és puffasztott gabonaszemekből méz segítségével készíthetsz kis szeleteket, rudacskákat is.

Az otthon készített pattogatott kukorica egészséges alternatívája a kereskedelmi forgalomban kaphatónak. Ha ügyesen fűszerezed hasonló íze lesz mint a boltinak, azonban mentes lesz számos ízfokozótól és adalékanyagtól. Fontos, hogy leginkább olyan csemegék legyenek kéznél, melyeknek kalóriatartalmuk se nem túl alacsony, se nem túl magas.

 

gyerek reggelizik
Egészséges reggeli

 

Még kicsi korban tanítsd meg a gyermekedet, hogy jó döntéseket hozzon a táplálkozással kapcsolatban. Így felnőttkorában is állandósulni fog benne az egészséges táplálkozás szokása. A nassolások alkalmával a szerveztet gyorsan és könnyen lehet tápanyagokhoz juttatni. Az egészséges csemegéket olyan helyen kell tárolni, ahol a gyerek is hozzáférhet, azonban az egészségtelen édességek fogyasztását lehetőleg korlátozzuk.

A kiegyensúlyozott táplálkozásnak nagyon fontos szerepe van a gyermekek zavartalan testi és szellemi fejlődésében. A szülők feladata a helyes táplálkozási szokások kialakítása, mert a gyermeket az otthoni példakép sokszor egész az életét végigkíséri.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search