Mit kell tudnod a gyerek fogairól?

 In A gyermekek fejlődése, nevelése

gyerek tejfogAhogy nő a gyermek, több és több foga nő ki. Összesen 20 tejfog van, ezek növekedése 2 éves és fél éves korban áll le.

Az első fogakat "tejfognak", vagy "bébifognak" nevezik, mert kisebbek, mint a felnőtteké, és mert csecsemő korban bújnak elő.

A tejfogak kiesnek, amikor a gyermekek elérik a 6 – 13 éves kort, és helyükbe mások nőnek, nagyobbak. A új fogak kinyomják a tejfogakat, amelyek mozogni kezdenek, és végül kiesnek. Serdülőkorban az embereknek nagyjából 28 foga kellene legyen.

Mikor vidd a gyereket először a fogorvoshoz?

Ha lehetséges, akkor viheted a gyermekedet magaddal, amikor be vagy jegyezve kivizsgálásra. Így a gyerek megszokja fogorvosi rendelő hangulatát, és nem fog ijesztőnek tűnni amikor az ő fogaira is sor kerül.

Körülbelül két és fél éves korában kell elvinned az első fogorvosi vizitre és ezt követően majd évi két ellenőrzésre. Beszélj a többi szülővel, hogy egy igazán jó fogorvost találj a gyermekednek.

Milyen élelmiszerek jók a fogaknak?
Eleinte adj neki felforralt és lehűtött tejet vagy csapvizet étkezések között és hígított gyümölcsleveket.

Kerüld azokat a bébiételeket vagy a sűrített gyümölcsleveket, amelyeknek magas a cukor tartalma. Ellenőrizd az élelmiszerek összetevőit, és bizonyosodj meg arról, hogy nincs a összetételükben rejtett cukoradalék.

Ha gyógyszerre van szüksége a gyermekednek, kérj a patikustól, cukormenteset.

Ha a baba nem alszik el cumi nélkül és a fogzás ideje alatt fájdalami vannak, adj neki inni, de csak vizet.

Kerüld a nassolást étkezések között. A gyerek ehet édességet, de csak más étkezés közben, és utána feltétlenül mosd meg a fogait.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search