Hogyan ápold a kisgyerek fogait?

 In A gyermekek fejlődése, nevelése

baba fogaiMikor bújnak ki az első fogak?
Születéskor a fogak a fogínyben helyezkednek el. 6 hónapos kor körül kezdenek el kibújni, de ez az időszak gyerekenként változó lehet. Némely kisbabánál egyéves korig sem bújnak elő az első fogak, míg másoknál két és fél éves korig teljes lesz a fogsor. Lányoknál korábban bújnak ki az első fogak, mint fiúknál, de ha neked későre nőttek ki a fogaid, valószínű, hogy kisgyerekednél is így fog történni.


Mikor kell elkezdeni a fogmosást?

Mikor a gyereknek kibújtak az első fogai, naponta kétszer meg kell mosni egy puhasörtéjű gyerekfogkefével és egy borsószemnyi gyerekfogkrémmel.

Vacsora után kötelező megmosni a fogakat. Ha a kisgyerek visszautasítja a fogmosást, próbálkozz tiszta ujjal, így könnyebben becsúsztatható a fogkefe. A fogmosás célja eltávolítani a lepedéket, amelyből – a cukorral vegyülve – olyan savak képződnek, amelyek megtámadják a fogzománcot. A tejfogaknak fontos szerepük van a fogíny és az állkapocs előkészítésében a maradó fogak számára.

A fogfájás és foghúzás nagyon fájdalmas a gyerekeknek, de könnyen megelőzhető. Ahogy a gyerek nő, tanítsd meg neki, hogyan mosson fogat egyedül. Kell vigyáznod, hogy ne nyelje le a fogkrémet, mert a túlzott fluorbevitel ártalmas lehet.

Szemmel kell tartanod, amikor egyedül most fogat vagy az is egy jó megoldás, ha 7 éves koráig te mosod meg neki.

Tedd szórakoztatóvá a fogmosást! A fogmosás nehézségeit elkerülendő, próbáld ki a következőket:
• hagyd, hogy ő válassza ki a neki tetesző fogkefét
• engedd meg, hogy megmossa a te fogaidat, amíg te mosod az övét
• nézhesse magát a tükörben fogmosás alatt.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search