Mit egyél, hogy növeld a termékenységed?

 In Családtervezés és gyermekvállalás

párkapcsolat termékenység egészséges táplálkozás

Mit egyél, hogy növeld a termékenységed?

Miként növelhető a termékenység és a fogamzás valószínűsége?

Amikor gyermeket terveztek a partnereddel, nagyon fontos, hogy mindketten egészséges életet éljetek, egészségesen táplálkozzatok, mintegy felkészítve ezzel a szervezetet egy egészséges magzat fogantatására és kihordására. Amikor teherbe esel, az étkezésed létfontosságú a magzat fejlődése szempontjából, de a megszületendő gyermek későbbi egészsége szempontjából is.

A testsúly és a termékenység

Fontos szempont a teherbeesés előtt a testsúly is. A sovány nők nehezebben esnek teherbe. A túl kövér nőknél szintén probléma lehet a teherbeesés, főkent ha fennáll a policisztás petefészek probléma is. A kövér nőknél nagyobb a terhesség alatti komplikációk veszélye is.

Az ideális testsúlyt a testtömeg index segítségével szokták meghatározni. A testtömeg index optimális értéke: nőknél: 18,5-25 között; férfiaknál: 20–25 között.

Sok séta ajánlott a friss levegőn, amivel lassan elérhetjük az optimális testsúlyt. A meredek fogyókúra vagy hízókúra nem biztosítja szervezeted egészségét és megfelelő felkészítését a terhességre. Ilyenkor hasznos és ajánlott kikérni szakorvosod véleményét.

A partnered egészségi állapota

Nem kell magyarázni, mennyire fontos a partner egészségi állapota is a teherbeesés szempontjából. Egészségesen kell táplálkoznia, és a testsúlya legyen normális a leendő apukának is. Étkezési szakemberek sok tanulmányt végeztek a táplálkozás, a cink és a szelén szerepéről a sperma minőségével kapcsolatban.

Néhány tanács a leendő apukáknak:
• fontos elérni az ideális testsúlyt egészséges étrenddel és testmozgással
• étkezz változatosan, egészségesen, így biztosítva a megfelelő tápanyagokat, ásványi anyagkat és nyomelemeket – a szelént és a cinket is.
• korlátozd az alkoholfogyasztást, naponta három-négy egységnél többet ne fogyassz, néhány nap pedig egyáltalán ne igyál alkoholos italt.

Kiegyensúlyozott étrend a termékenységért

Néhány kivételtől eltekintve, folytasd a normális étrendet, rendezett életmódod legyen, rendszeresen és egészségesen táplálkozz. Az étrendedben legyenek:
• szénhidrátok mint kenyér, rizs, tészta, gabonapehely reggelire, tarhonya és krumpli
• sok zöldség és gyümölcs, legalább öt adag naponta
• alacsony zsírtartalmú tejtermékek, tej, joghurt, pasztörizált túrófélék
• fehérjében gazdag ételek, mint húsfélék (főleg majorsághús, hal), ezenkívül tojás jól megfőzve, bab, zöldségfélék
• kevesebb zsírt és cukrot tartalmazó étel
• legalább nyolc pohár folyadék naponta
• minél kevesebb vagy semmi alkohol.

Szerencsére legtöbb esetben a terhesség normális és jó lefolyású, nemigen kell pótolni a fehérjéket, a szénhidrátokat, a zsírokat, vitaminokat és nyomelemeket. A terhes nő emésztőrendszere megváltozik, sokkal jobban hasznosítja a tápanyagokat, felvéve a magzatnak szükséges elemeket, ami egy kiegyensúlyozott táplálkozás esetén biztosítva van. Az a mondás, hogy a terhes nő „kettő helyett eszik” nem jelenti azt, hogy kétszer annyit kell egyen, mint korábban.

A súlygyarapodásról

A terhesség alatti súlygyarapodás attól is függ, hogy azelőtt mennyi volt a súlyod. A magzat és a magzatvíz csak egy részét teszik ki a többletsúlynak, amit felszedsz terhességed alatt. A többit az anyai szervezet elraktározza energiatartaléknak a későbbi szoptatás és egyéb megterhelések idejére.

A soványabb nők esetében ajánlott 12,8-18 kg közötti súlygyarapodás, míg a közepes testsúly esetén 11.5-16 kg. A kövérebb nők esetén a kisebb súlygyarapodás ajánlott, de ezt meg kell beszélni az orvossal is.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search