Milyen szoptatós melltartót válasszak?

 In Egészség és életmód

Milyen szoptatós melltartót válasszak?

A szoptatós melltartó vásárlásakor a legfontosabb szempont, hogy a kiválasztott darab jó tartást biztosítson melleidnek és megfelelően alátámassza azokat. A kényelem mellett a szoptatós melltartóknak a praktikusságban rejlik az erősségük, hiszen legfőbb rendeltetésük a szoptatás megkönnyítése.

A számodra leginkább megfelelő szoptatós melltartó kiválasztásakor figyelembe kell venned azt, hogy a terhesség következtében melleid megduzzadtak és kissé megereszkedtek, ezért ebben az időszakban a mellet tartó izmok az átlagosnál jobban igénybe vannak véve. A megfelelő tartás érdekében ezeket a melltartókat általában szélesebb pántokkal látták el, hogy viseletük kényelmes legyen és a vállakat is megkímélje a bevágástól. Nagyobb mellméret esetén szintén praktikus lehet, ha a melltartó pántjai a háton keresztbe is csatolhatóak, mivel ezáltal csökkenthető a kellemetlen hátfájás érzete.

 A (szoptatós) melltartó mérete

A melltartó méretének meghatározásához mérd meg mellkasod körméretét, közvetlen a melleid alatt (ez szám adja meg a melltartó méretét). Mivel a melltartók méretezése 5 centiméterenként növekszik, ezért az eredményt lefelé vagy felfelé kell kerekítened.

Ezután mérd meg melleid körméretet úgy, hogy a mérőszalagot melleid legteltebb pontjára helyezed. Az így kapott értékből vond le az előzőt. Ha a különbség:

? 12-14 cmA

? 14-16 cmB

? 16-18 cm C

? 18-20 cmD

? 20-22 cm E

? 22-24 cm F

? 24-26 cm G kosárméretet jelent.

 

Milyen a jó szoptatós melltartó?

A szín, a textúra és egyéb változatok mellett, a szoptatós melltartó legyen elsősorban kényelmes. Ez nem az a pillanat, amikor elsősorban a színt vagy a fazont  kell szem előtt tartanod, azonban manapság már a divatosabb, nőies darabok között is találhatsz megfelelőt. A melltartó anyaga legyen puha, de elég vastag ahhoz, hogy elrejtse és biztosan helyén tartsa a betéteket.

A szoptató anyukák számára régebben kizárólag a pamut alapanyagú és merevítő nélküli melltartókat ajánlották, azonban ez a nézet napjainkban már megváltozott. Szakértők szerint az, hogy egy melltartó merevítős vagy sem nincs hatással a tejtermelődésre, és legfőképpen nem gátolja azt. Ha az ilyen jellegű modellek kényelmesek számodra, akkor bátran hordhatod. A modern melltartók merevítése puha, rugalmas anyagból készül, így kifejezetten kellemes viseletet biztosítanak. A tiszta pamutból készült melltartók egy része nem képes megfelelően megtartani a melleket, ezért olyat válassz, amely egy kis elasztikus anyag is található az összetételében.

A kényelem mellett a másik legfontosabb szempont az, hogy a szoptatós melltartó praktikus legyen. Olyan modellt válassz, amelyik megkönnyíti számodra a szoptatás folyamatát, és egy kézzel nyitható-zárható, hiszen a másik kezedben kisbabádat kell tartanod. A könnyen kezelhetőség nem csak a szoptatás első heteiben fontos a kevésbé tapasztalt anyukák számára, hanem a későbbi időszakban is diszkrét megoldást biztosít, például ha épp valahol társaságban, vendégségben kell a picit megszoptatni.

 

szoptatás

 

Mikor vásárold meg a szoptatós melltartót?

A terhesség alatt és a szoptatás időszakában a mellek mérete és formája változik. Ennek köszönhetően a szoptatós melltartó vásárlásakor figyelembe kell venned, hogy a terhesség vége felé és a szülést követő első hetekben, hónapokban valószínűleg nagyobb méretre lesz szükséged, mint amikor már kialakult a szoptatási rend.

A melltartót megvásárolhatod már a terhesség második trimesztere elején is, amelyet a kicsi pár hónapos kora után valószínűleg újra tudsz majd használni. A terhesség 8. hónapja közepétől a mellek mérete általában már nem változik. Az ekkor vásárolt szoptatós melltartót bátran viselheted egészen addig, amíg a mellek veszítenek az átmenetileg megnőtt méreteikből.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search