Milyen fenyőfát válassz karácsonyra?

 In Ünnepek és szokások

Honnan ered a karácsonyfa-állítás hagyománya?

A világszerte a legtöbb vallás egyik központi szimbóluma a fa, amely az életet jelképezi. Már az ókori kultúrákban is hagyománya volt az örökzöldek tiszteletnék, a téli napfordulót pedig általában pazar lakomákkal ünnepelték. A későbbiekben az ókeresztény egyház is ezt az időszakot választotta a karácsony, vagyis Jézus születésének évfordulójának megemlékezésére.

Magához a karácsonyfához számos legenda kötődik, egyes források szerint az elsőt maga Luther Márton állította. Más történetek az eredetét a Németországban volt népszerű, úgynevezett karácsonyi piramishoz kötik (itt a karácsonyfa elődje egy deszkákból összeszegezett, felfelé keskenyülő konstrukció volt, amely végeire gyertyákat helyeztek). Az egyszerű karácsonyi piramist később, a 18. században már örökzöld ágakkal is díszítették, utólag pedig átvette helyét a fenyőfa. Ez a szokás a 20. század elején egész Európában elterjedt, napjainkban pedig világszerte állítanak karácsonyfát a keresztény országokban.

A karácsonyfa-állítás szokását először Sebastian Brant német író jegyezte fel a 15. század végén, Magyarországon azonban csak a 19. század második felében terjedt el. Kezdetben még hagyományos módon – alma, dió, mézeskalács és más édességek felhasználásával – dekorálták, majd ezeket felváltották a fából és textilből, később pedig a csillogó fémből és műanyagból készült karácsonyfa díszek, gömbök és girlandok.

 

Milyen fenyőfát válassz?

közönséges lucfenyő

Közönséges lucfenyőPicea abies

A lucfenyő 30-40 méter magasra is megnő, koronája szabályos kúp alakú, és 1-2,5 cm hosszú tűlevelei pedig igen szúrósak. Színe fénylő sötétzöld, törzsének átmérője eléri a 2 métert, életkora akár az 500 év is lehet.

Igen népszerű karácsonyfa-alapanyag, mivel szép a formája, és a többi fenyőfához viszonyítva olcsón beszerezhető. Lombtartó képessége közepes, a száraz levegőjű lakásokban leveleit hamar lehullatja. Kedveli a párás környezetet, ezért célszerű vízzel töltött talapzatba állítani.

ezüstfenyő - szúrós lucfenyő

Ezüstfenyő (szúrós lucfenyő)Picea pungens

A szúrós luc / ezüstfenyő szúrós levelinek színe – nevéből is adódóan ezüstös kékeszöld, amelyeket vastag viaszréteg borít. Lombozata erős és dús, formája szabályos kúp alakú, és sok ággal rendelkezik. Átlagosan 25-30 (nagyon ritkán 45) méter magasra nő meg, törzsnek átmérője mintegy másfél méterig terjedhet.

Magyarországon az egyik legelterjedtebb karácsonyfafenyő, mivel jó a lombtartó képessége, és a földlabdás változata is igen ellenálló a környezeti változásokkal szemben.

normannfenyo

Normannfenyő (kaukázusi jegenyefenyő) – Abies nordmanniana

Hazánkban egyre inkább népszerű az úgynevezett normannfenyő, amely napjainkban karácsonyfának is divatos örökzöld – ezt leginkább csodálatosan élénk zöld színének, szabályos kúp alakjának és dús koronájának köszönheti.

Tűlevelei 1,5-3 cm hosszúak lehetnek, amelyeket száradás után sem hullajt el, illetve színét is sokáig megtartja. A leveleket megdörzsölve kellemes, narancsos illatot kapunk. Nevét tévesen kapta, gyakorlatilag semmi köze a normannokhoz vagy Normandiához.

 

szerb_luc

Szerb lucfenyőPicea omorika

A karcsú lombozatú szerb luc viszonylag kis területen, Szerbia és Bosznia határvidékén őshonos. Szúrós tűlevelei kb. 2 cm hosszúak, felül sötétzöldek, alul pedig fehér sávokkal tarkítottak – ezért lombja távolról ezüstös színhatású.

A földlabdás változata elterjedtebb, mivel vágott formában hamar hullnak a levelei, azonban a közönséges lucfenyőhöz viszonyítva még így is jobban tűri a szárazságot. Egyre közkedveltebb, mint karácsonyfa.

 

feketefenyo

FeketefenyőPinus nigra

A feketefenyő lombozata sötétzöld színű, tűlevelei igen hosszúak. Alakja nem a megszokott karácsonyfa-forma, azonban árának és jó lombtartó képességének köszönhetően szabálytalansága ellenére is egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

Illata igen markáns, igazi karácsonyi hangulatot varázsol a lakásba. Jó szárazságtűrő, azonban kiszáradt tűlevelei különösen szúrósak tudnak lenni!

 

duglaszfenyo

Amerikai duglászfenyő (zöld duglászfenyő) – Pseudotsuga menziessii

Különleges illatának és élénk zöld színének köszönhetően a közönséges duglászfenyő egyre divatosabb karácsonyfa. 2-4 cm hosszú tűlevelei lágyak, megdörzsölve narancsillatúak.

Megjelenése és lombozata hasonló a lucfenyőéhez, azonban ennek lombtartó képessége kiemelkedően jó. Bár Észak-Amerikában őshonos, értékes faanyaga és sokoldalú felhasználási lehetőségeinek köszönhetően Európa egyes vidékeire is sikeresen betelepítették.

 

jegenyefenyo

Közönséges jegenyefenyőAbies alba

A közönséges jegenyefenyő Európa hegyvidékein őshonos, a kontinens legnagyobb termetű fenyőfája. Nyugat-Európában ez a fajta a klasszikus karácsonyfa, mivel dús, tűlevelei pedig nem hullanak le, és fénylő sötétzöld színét száradás után is jól tartja.

Magyarországon meglehetősen ritka és drága fafajta, azonban karcsú kúp alakjának, sudaras lombkoronájának és lombtartó tulajdonságainak köszönhetően egyre nagyobb népszerűségnek örvend az ünnepek alatt.

havasi törpefenyő

Ritkább fenyőfajták

Selyemfenyő (közönséges simafenyő) – Pinus strobus

Kék duglászfenyőPseudotsuga menziesii var. glauca

Görög jegenyefenyő Abies cephalonica

Keleti lucfenyő (kaukázusi lucfenyő) – Picea orientalis

Havasi törpefenyőPinus mugo

 

 

Alternatív és visszavihető karácsonyfák

Földlabdás fenyőfák

Az ünnepek közeledtével hazánkban is egyre népszerűbbé válik az úgynevezett földlabdás fenyőfák árusítása. Ezek köztes megoldást jelentenek, hiszen a pénzünkért igazi örökzöld élő fákat kapunk, amelyeket a karácsony utáni időszakban vissza lehet vinni, vagy egyszerűen kiültetni a kertbe – így természetvédő és fenyőillatú megoldást kapunk egyben. Természetesen figyelembe kell venni azt is, hogy a környezetváltozás megviselheti a sérülékeny fácskákat, illetve a szobában való tárolása is körülményesebb, mint a vágott változaté.

Műfenyő

Szintén a természetvédelem jegyében vált egyre gyakoribbá a műfenyők használata is, amelyek környezetkímélő alternatívát jelentenek a kivágott fákkal szemben. Számos méretben, minőségben és színvilágban beszerezhetőek, amelyek azután évekig pompás karácsonyi hangultatot varázsolhatnak a lakásba. Léteznek az eredeti fenyőhöz megszólalásig hasonlító változatok, de az extravagáns – például fehér színű – is igen divatos napjainkban.

Más lehetőségek

Nem mindenki ragaszkodik az élő vagy műfenyőhöz. A karácsonyfa készülhet szinte bármiből, az alternatív lehetőségeknek sokszor csak a képzelet szab határt…

 


Összeállította: Hangai Tímea

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search