Különleges karácsonyi szokások

 In Ünnepek és szokások

Mindenki ismeri a Karácsonyt, mint a keresztény civilizáció egyik legfontosabb ünnepét, amikor összegyűlnek a családok és Jézus születésére emlékeznek. Az idők folyamán nagyon sok hagyománnyal, szokással egészült ki ez az ünnep, köztük sok olyannal, melyek nem olyan közismertek – az alábbiakban néhány érdekes, talán kevésbé ismert szokást szedtünk össze a világ minden tájáról.

1. Oroszországban és Ukrajnában január 7-én és nem december 25-én ünneplik Karácsony napját. Az eltérés abból adódik, hogy az Ortodox Egyház a Julián naptár szerint számítja az ünnepet. A vallásos oroszok 39 napot böjtölnek Karácsonyig, egészen addig, amíg az első csillag fel nem tűnik a karácsony esti égbolton. Ezután 12 fogásos vacsorához ülnek, megemlékezve a 12 apostolról.

2. Írországban az ajándékot hozó Mikulásnak húsos pitét és egy üveg Guinness sört hagynak elöl Karácsony napján.

3. Spanyolország, Olaszország, Portugália és Franciaország egyes részein szokás egy igazán nem mindennapi figurát elhejezni a betlehemes jászolba József, Mária és a kis Jézus oldalán. A szobrocska – szabad fordítással hívhatjuk „Kakáló”-nak – letolt gatyával, kakilás közben ábrázol egy embert (régebben parasztot, ma már lehet ez politikus, híres személy, stb). Sok helyen a gyerekek feladata megtalálni a jászol környékén ezt a kis figurát. A szokás eredete ismeretlen, a szobrocskának sokféle értelmezése van, egyesek szerint ez a tökéletes ellenpont, mely a maga hétköznapiságával, természetességével, és már-már vulgaritásával mégis segít emberközelivé hozni a karácsony transzcendentális légkörét. Mások úgy vélik, hogy megtermékenyíti a talajt és a jövő évre jó termést, békét, nyugalmat és egészséget hoz a családnak.

4. Csehországban az egyedülálló hölgyek egy különös rituálé segítségével próbálják megtudni, hogy vajon férjhez mennek e a következő évben. Az ajtóval háttal állva hátra dobják a cipőjüket a válluk felett: amennyiben a cipő sarka mutat az ajtó felé, akkor nem jók a kilátásaik, amennyiben a cipő orra áll az ajtó felé, akkor boldogan láthat neki a készülődésnek, mert a következő évben biztos, hogy férjhez megy.

5. A svédországi Gavle városában Karácsony előtt 1966 óta minden évben felállítanak egy nagyméretű, szalmából készült kecskét. Ezt minden évben megpróbálják felgyújtani a sokszor külföldről érkezett, „törvénytisztelő” polgárok – állítólag csak 10-szer élte túl a kecske a gyújtogatási kísérleteket a kezdetektől számítva -, s az egész egy macska-egér harc az őrzésre kirendelt védők, és a szórakozni vágyó gyújtogatók között. Megtörtént, hogy a gyújtogatók Mikulásnak álcázták magukat, csak hogy túljussanak az őrzők kordonján…

6. Venezuela fővárosában Caracasban az utcák le vannak zárva az autók előtt Szenteste napjának reggelén, hogy a hívők nyugodtan tudjanak a misére elsétálni, vagy akár görkorcsolyázni.

7. A norvég ősi hiedelmek szerint gonosz szellemek és boszorkányok jönnek Szenteste, hogy ellopják a seprűket, s azokon száguldozzanak a csillagos égen. Ezért minden seprűt és ahhoz hasonlatos takarítóeszközt eldugnak az emberek, nehogy elvigyék őket tőlük, sokszor puskalövésekkel riasztják el a férfiak az ártó szellemeket.

8. Japánban sok embernek a karácsonyi menü nem jelent mást, minte egy jó KFC-s étkezés! Annyira népszerű a dolog, hogy Szentestére előre le kell foglalni a helyeket a helyi KFC-kben!

Forrás: todayifoundout

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search