Mikulásváró ötletek, szokások és érdekességek

 In Ünnepek és szokások

Mikulás vagy Télapó?

Sokan nem vagyunk tisztában vele, hogy pontosan honnan is ered Mikulás ünnepe. Mikulás valójában Szent Miklós püspök volt, aki egész életét a jó cselekedetek jegyében élte. Számos legenda fűződik a nevéhez, ezekből alakult ki a ma ismert, szakállas jótevő alakja, aki a gyerekeknek hoz apróbb ajándékokat december 6-án.

Ha szeretnél még többet megtudni a Télapóról, akkor kattints ide: Honnan ered Mikulás ünnepe?

 

télapó mikulás

 

“Jöjj el hozzánk télapó…” – készülődés és várakozás

December 6-a, vagyis Mikulás napja kicsi és nagy gyerekek számára egyaránt fontos időszakasza az évnek – és nem csak a kis csizmába rejtett édességek, ajándékok miatt. A Télapóvárás igazi családi rituálévá válhat, amely során csemetéddel közösen számos kreatív ötletet valósíthatsz meg.

 

mikulas csizma

 

Csizma az ablakba…

December 5. este az egyik legjobban várt nap az évben, hiszen minden (jó) gyermek vágya, hogy találkozhasson a Mikulással, vagy legalábbis másnap reggel az ajándékaival. Hazánkban elterjedt szokás, hogy a kicsik saját maguk készítik elő kis csizmácskájukat vagy cipőjüket, hogy azt tisztán és csillogóan tegyék az ablakba. A világ más tájain azonban más szokások is uralkodnak, egyesekhez rénszarvasszánon, míg másokhoz a kéményen keresztül érkezik a nagyszakállú, aki a manók vagy krampuszok segítségével osztja szét ajándékait az arra érdemes gyerekek számára.

Honnan ered a “csizma az ablakba” szokás? Az egyik legismertebb legenda szerint Szent Miklós szomszédságában élt egy szegény férfi, aki nem tudta férjhez adni lányait, mert nem tudta biztosítani számukra a megfelelő hozományt. Ekkor Miklós, az éj leple alatt egy-egy zacskó aranyat hagyott a lányok ablakában, hogy megsegítse őket, és tisztességesen férjhez tudjanak menni. A legkisebb leány meghallotta a mocorgást, de már csak egy piros ruhás alakot látott távolodni a hóesésben. Innen ered a szokás, hogy cipőt, vagy csizmát teszünk az ablakba, hátha minket is megajándékoz a jótevő.

 

közös ajándékkészítés

 

Közös ajándékkészítés

Jobb adni, mint kapni… Bár a legtöbb gyermek az ajándékot a magától a Télapótól várja, megkérhetjük, hogy segítse ő is kicsit a piros-kabátos munkáját. Készíthettek meglepetést a nagyszülőknek vagy más gyerekeknek is, a lényeg, hogy a kicsik megtapasztalják az ajándékozás örömét. A közös sütés-főzés szintén jó móka, és erre leginkább a decemberi ünnepek adnak lehetőséget.

Ajándék a Mikulásnak – A világ számos pontján elterjedt szokás, hogy a gyerekek és szüleik este egy tányérka süteményt és egy bögre tejet készítenek ki az asztalra, hogy megvendégeljék a Télapót. Készítsetek ti is valamilyen meglepetést neki – így köszönve meg az ajándékait és fárasztó útját.

 

levél a télapónak

 

Levél a Télapónak és más érdekességek

Az együtt töltött idő mindig értékes, főleg ha ezáltal új ismeretekre, tapasztalatokra és értékekre tesz szert a gyerek. Rajzoljatok, színezzetek, énekeljetek közösen, tanuljatok meg új verseket és mondókákat, készítsetek ünnepi dekorációt… vagy írjatok levelet a Mikulásnak!

3 érdekesség, amit eddig nem (biztos, hogy) tudtál a Mikulásról

1. Miért piros a Mikulás kabátja? A19. századi első illusztrációkon a Mikulás még különböző színű palástokat viselt, és többnyire a lila színvilág dominált (Szent Miklós püspök emlékére). Az 1800-as évek végén egy bostoni nyomdász, Louis Prang képeslapjain már kissé túlsúlyos formában és piros ruhában ábrázolta az ajándékosztó alakját, később azonban a Coca-Cola cég hozta meg a világszintű áttörést. Az 1930-as évek elején az üdítőital-piac fellendítése céljából megbíztak egy tehetséges reklámgrafikust, Haddon Sundblom-t, hogy rajzolja meg a Coca-Cola Mikulást, ami később hatalmas népszerűségre tett szert. Sokak szerint ennek a kampánynak köszönhető, hogy napjainkban szinte mindenki ebben a formában ismeri a Télapót.

2. Hogyan ünneplik a Mikulást más országokban? Ausztráliában például a “szánját” nyolc fehér kenguru húzza, Japánban pedig hátul is van szeme, ezért a gyerekek mindig jól viselkednek a közelében. Írországban nem csak a gyerekek kapnak ajándékot, hanem a Mikulást is igyekeznek megvendégelni: az asztalon általában  rétes és egy üveg sör várja. Az angolszász területeken Karácsonykor érkezik, és a kandallóra akasztott zoknikba hozza a meglepetéseket (cserébe pedig egy pohár tejjel és aprósüteményekkel tömheti meg pocakját). Spanyolországban az erkélyen keresztül jut be a házakba, január 6-án pedig a három napkeleti bölcs is megajándékozza a kicsiket. Az igazi Télapó, Joulupukki Finnországban a Lappföldön lakik. Hogyan nevezik a Mikulásnak megfelelő ajándékosztó mesealakot más országokban?

3. Számok bűvöletében – Évente csupán 378 millió gyermekhez jut el, mivel a muszlim, hindu és buddhista gyermekek körében nem szokás megünnepelni a Télapót. Ehhez egyetlen éjszaka alatt megközelítőleg 117 millió kilométert kell megtennie, tehát legalább 244 ezer km/s sebességgel száguld keresztül a világon (egy közönséges rénszarvas átlag futási sebessége kb. 24 km/h). A szán rakománya is hatalmas, hiszen ha azt vesszük, hogy minden gyermek kb. fél kilogrammnak megfelelő ajándékot kap, akkor ennek összsúlya megközelítőleg 189.000 tonna lenne. Az igazi Télapó szakállának is szabványmérete van: az álla hegyétől mérve pontosan 30 centiméternek kell lennie!

 

mikulás édesség

 

Édes pillanatok: csokoládéfigurák

A Mikulás-ünnep nem lenne igazi édességek nélkül, melyek közül az egyik legkedveltebb a csokoládé figura. Számtalan forma, ízesítés és minőség között válogathatsz a boltok kínálatában, de akár te magad is készíthetsz egyedi finomságot gyermekednek! (Recepteket találsz itt: Ötletkonyha.hu – Desszertek)

Hogyan készül a csokimikulás? A valódi csokoládéból készült figura elkészítése bonyolultabb, mint a bevonómasszából készült, alacsonyabb minőségű változaté, mivel a csokoládémassza egy bizonyos állandó hőmérsékletet igényel a jó formázhatósághoz. Ennek a tulajdonságának, és természetesen a felhasznált alapanyagok minőségének köszönhetően ezek az édességek általában magasabb árfekvést képviselnek. Az egyszerű, belül üreges figurák a legtöbb esetben már gépsoron készülnek, azonban a különlegesebb és festett darabokat napjainkban is kézzel alkotják meg a cukrászok. A csokimikulás általában 2 lépésben készül. Először a masszát előkészítik – ezt a folyamatot temperálásnak nevezik (a csokoládét felmelegítik, majd megfelelő hőmérsékletre hűtik, hogy a benne található kakaóvaj kikristályosodhasson). Ezt követi a második lépés, a bolygatás, amikor az újra felmelegített csokoládét formákba öntik, majd hagyják egyenletesen szétterülni bennük. A megfelelően előkészített alapanyag így a hűtést követően könnyen kipattan a formából, a kész termék felülete pedig fényes marad.

 


 

Kreatív ötletek Mikulásra

gyöngyből fűzött Mikulás

Kezdők és gyerekek is sikeresen boldogulnak ezzel a pici gyöngymikulással, amely mókás dísze lehet a mikuláscsomagnak, de külön ajándékként is megállja a helyét.

Gyöngyből fűzött Mikulás

ötletes figurák Mikulásra

Egy-egy ilyen vidám tobozfigura elkészítésével a gyerekek is kiélhetünk a kreativitásukat, készüljünk velük az ünnepre!

Ötletes tobozfigurák Mikulásra

Gyere vissza, mert hamarosan további ötleteket is találsz!

 


 

 


Összeállította: Hangai Tímea

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search