Mikor adhatsz kisbabádnak szilárd falatkákat?

 In Táplálkozás és diéta


Falatkák

Vannak gyerekek, akik jobban szeretik a falatkákat, mint a kanalas ételeket. Falatka lehet egy kis darab, vajjal megkent pirítós vagy egy meghámozott puha körtedarab. Ha a kisbabádnak is hasonló az ízlése, akkor nyugodtan hagyhatod, hogy egyedül egyen. Esetleg a kezébe adhatsz egy ételdarabkát, miután megetetted kanalas étellel.

Ebben a szakaszban a következő élelmiszerekből adhatsz neki kis darabokat:
• főtt burgonya és édesburgonya
• főtt tészta
• gabonapehely
• sültbanán
• kenyér.

Tartózkodj mindig a kisbaba közelében, amikor eszik, mert megfulladhat az ételtől!

Kisbabád szopni vagy a fogínye segítségével rágni fogja a táplálékot, fejlesztve ezáltal a beszédben résztvevő izmokat. Az ételdarabkák legyenek hosszúkásak azért, hogy tudja elvenni és megfogni a kisbaba.

A szoptatás

Az anyatej a tökéletes tápláléka a 6 hónapnál kisebb babának. Könnyen emészthető, és fontos vitaminokat, fehérjéket, valamint vasat tartalmaz.

Azért, hogy biztosan megkapja a gyermeked a vitaminokat, amelyekre szüksége van, 6 hónapos kortól adhatsz a kicsinek A- és D-vitamint is. Abban az esetben fontos ez, ha szoptatod a kisbabát és nem eszik napi 500 ml-nél többet.

Hogyan tanítsd meg a gyermeket az egészségesen táplálkozásra?

Egyszerre egy ételből csak keveset adj. A négy fő élelmiszercsoportból állítsd össze az étrendjét, az egeszésges táplálkozás jegyében:
• gyümölcs és zöldség
• kenyér, rizs, burgonya, tészta
• tej és tejtermékek
• hús, hal, tojás, bab.

El kell kerülnöd a cukrot, a sót, és a zsíros vagy túl fűszerezett ételeket. Vannak gyerekek, akik kedvelik az enyhén fűszerezett ételeket, de nem eszik meg, ha túl vannak fűszerezve.

Ebédkor adhatsz néhány korty vizet is egy pohárból, esetleg gyümölcslevet is, csak jól fel kell hígítani 1 rész gyümölcslé 10 rész víz arányban.

Lehetőleg ne adj ételt jutalomból, vagy azért, hogy jól csináljon valamit. Inkább öleléssel, puszival és figyelemmel kényeztesd.

Több dolog is kapható, amelyek a kisgyermek etetését hivatottak megkönnyíteni, azonban csak egy részük bizonyul valóban hasznosnak. Például egy olyan kanál, amelynek a vége gumírozott, védi a kicsi fogínyét. Amikor baba már egyedül ül, akkor vásárolhatsz egy magasabb etetőszéket.

Ha a gyermek megtanulja, hogy az asztalnál kell enni, akkor az olyan szokásokat is elsajátítja, amelyek élvezetessé teszik a családi közös étkezést.

Egy tányér, amelynek az alján tapadókorong van, megtartja a tányért az etetőszéken és nem tud leesni a földre. Az etetőszék köré a földre, ha újságokat teszel, akkor tiszta marad a padló.

A szilárd ételek bevezetésével megváltozik a gyermek székletének az állaga és szaga. Ha nagyon kemény a széklete, és nehezére esik a székelés, akkor lehet, ha székrekedése van. Adj neki megfelelő mennyiségben gyümölcsöt, zöldséget és folyadékot! Ha a probléma továbbra is fennáll, akkor orvoshoz kell fordulnod!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search