Miért okozhat több problémát a rendszeres nassolás?

 In Egyéb

Hagyományosan az emberek három főételt ettek; reggeli, ebéd és vacsora. Sokáig ez volt az alapvető étkezési minta, az ételek nagy részét otthon főzték. Az elmúlt húsz-harminc évben azonban megváltoztak az étkezési szokások, kevesebbet főzünk, és sokszor nyúlunk a feldolgozott, könnyen elérhető ételekhez.

A sok ilyen készétel és snack magasabb cukortartalommal rendelkezik, mint amire számítanál, és minden bizonnyal több, mint amennyit találnánk a legtöbb házi készítésű ételben. Azonban nem ez az egyetlen probléma, amelyet a fogyasztásra kész ételek okoznak.

Míg sokan valószínűleg betartják a napi három étkezést, ők is ehetnek többször, vagy akár egész nap nassolhatnak. Még akkor is, ha ez akár elhízással jár vagy problémákat okozhat az általános szájegészségben.

Egészségtelen harapnivalók

A probléma első része az, hogy ezek a kiegészítő harapnivalók ritkán egészségesek, és általában magas zsír- és cukortartalmúak. Míg a zsírok általános egészségügyi problémákhoz vezethetnek, a cukor olyan problémákat is okozhat, mint a fogszuvasodás. Még most is sokan megpróbálják csökkenteni cukorfogyasztásukat azáltal, hogy kevesebbet tesznek a teájukba és a kávéjukba, de még mindig gyakran figyelmen kívül hagyják a nagy mennyiségű cukrot a harapnivalók és a nassolnivalók esetén. Ezek közül néhány nyilvánvalóan tartalmaz cukrot, mint például a csokoládé és más édességek, de még a sós harapnivalók is tartalmaznak cukrot, néha elég nagy mennyiségben. Ezek együttesen jelentősen növelhetik a naponta elfogyasztott fogkárosító cukor mennyiségét.

Savasság és remineralizáció

A nap folyamán rendszeres és gyakran rövid időközönként történő étkezés kevésbé jól ismert problémája nem csak az általunk fogyasztott cukor mennyiségében rejlik. Amikor ételt eszünk, a fogainkon lévő zománc egy ideig megpuhul, mielőtt a következő étkezésre készen újratermelődik. Ha rövid időközönként eszünk, fogaink nem kapnak esélyt a teljes felépülésre, és könnyen befolyásolhatják őket az ételeinkben található cukrok és savas összetevők. Az ilyen módon történő étkezés, még akkor is, ha az étel viszonylag alacsony cukortartalmú, a zománc erodálódását és kopását okozhatja. Ez nagyon érzékeny fogakat eredményezhet, és növeli a fogszuvasodás kockázatát is.

Ideális esetben 3-4 óra minimum teljen el étkezéseink között, hogy a fogainkon lévő zománc újra megszilárduljon, ezáltal védettek legyenek. Ezért is javasolt, hogy ne moss fogat egy rövid ideig közvetlenül az evés után.

A sérült fogak helyreállítása

Természetesen előfordulhat, hogy ezeket a tanácsokat túl későn olvastad el, így jobban aggódhatsz amiatt, hogy mit tehetsz érzékeny, vagy szuvas fogaiddal.

Az első dolog, amit meg kell tenned, hogy időpontot egyeztetsz fogorvosoddal, hogy megvizsgálhassa fogaid. Amennyiben már fogszuvasodás alakult ki nálad, akkor sem érdemes aggódnod. Sok esetben az egyszerű fogászati tömés lesz a legmegfelelőbb kezelési módszer a fogszuvasodás megszüntetésére. Ma már olyan fogtömő anyagok léteznek, amely teljesen megegyeznek fogad színével, így észre sem lehet őket venni. Ha a fogszuvasodás már jelentősebb mértékű, a fogkorona megfelelőbb kezelés lesz számodra.

Ezzel kapcsolatban azonban érdemes felkeresned a Rosental Fogászatát, ahol segítenek fogászati problémád kezelésében és a legjobb csapat áll rendelkezésedre sérült fogaid helyreállítására. Kérj időpontot rendelőjükbe mielőbb az alábbi linken: fogászati kezelés Budapest!

Recent Posts

Start typing and press Enter to search