A pelenka csere szerepe a baba fejlődésében

 In Egyéb

A babák napjait az elhasznált pelenka mennyiségében mérjük. Egy újszülött érkezése után nem szokatlan a napi fél tucat pelenka elhasználása sem.

Egy baba élete első három évében pedig körülbelül 5000 darab pelenka felhasználását tudhatja maga mögött. Ezt a pelenka mennyiséget pedig a pelenkázó asztalokon cserélik ki a szülők, ami azt jelenti, hogy a babák több száz órát töltenek ezeken a felületeken, a pelenkázó asztalokon eltöltött percek és órák pedig meghatározzák a környezetükhöz való hozzáállást.

A pelenkázás sokkal több, mint az egészség és a higiénia kérdése. A pelenkacsere lehet az egyik legbefolyásosabb fejlődési rutin a korai gyermekkorban. A pelenkacsere ugyanis része annak, ahogyan a csecsemők és a kisgyermekek tanulnak a kapcsolatokról, önmagukról és testükről. Ezeket a leckéket egész életükben hordozzák. Tehát ha egy kismama időt szán arra, hogy a pelenkázási rutin gyengéd, gondoskodó élmény legyen, akkor a baba elkezdik megtanulni, hogy ilyen a világ.

Természetesen nem minden pelenkacserének kell nagy ünnepségnek lennie. A kutatások azonban azt sugallják, hogy ha a napi pelenkacseréket csak egy kicsit is figyelmesebbé tehesszük, akkor erősebb kötődést alakíthatunk ki a babákkal.

A gyermekgondozásban ki kell találnunk, hogyan lehetünk hatékonyak és néha ez a hatékonyság átveszi a hatalmat, ilyenkor a hangos beszéd segíthet átgondolni a pelenkázás minden olyan pillanatát, amely fejlődési és tanulási lehetőséget jelent a gyermekek számára. Kezdésként például elég tisztában lenni azzal, hogy amit csinálunk és, hogy bármilyen mini mindennapi eseménynek tűnik, a pelenkázás igenis nagy hatással van a babánk életére. nek valóban pozitív következményei lehetnek a kisgyermekek számára. De vajon miért van ilyen nagy hatással a pelenkacserének a gyermekek fejlődésére? Nos, ez annak köszönhető, hogy körülbelül 5000-szer tesszük meg. A rutinok nagy részét képezik a gyermek fejlődésének: A dolgok újra és újra ismétlése az, ami megtanítja a gyerekeket önmaguk és a világ működésére. Ami pedig a rutinokat illeti, a pelenkacsere olyan, amelyet kénytelenek vagyunk beiktatni a gyerekek napjába. Akárcsak a szunyókálási rutinok, az étkezések vagy a gyermekfelügyelet napirendje is a pelenkázással járó következetes ismétlés miatt, keretet ad a babáknak ahhoz, hogy emlékeket építsenek, észrevegyék a világ mintáit, és hozzáigazítsák saját ritmusukat a környezetük szerkezetéhez. Csakúgy, mint a többi rutin, a pelenkázás is része annak a tanulási folyamatnak, amellyel a babákkal való interakcióinkat kiépítjük, hogy támogassuk függetlenségüket és növekedésüket.

A pelenkázás megtanítja például a babákat a testtudatukra. Segíthetünk a gyerekeknek felfedezni és megérteni saját testüket, és alapvető tapasztalatokat alkotni arról, hogy mások hogyan tisztelik és bánnak a testükkel.

A pelenkacsere fizikai intimitása alakítja a csecsemők megértését arról, hogy a gondozók hogyan lépnek kapcsolatba velük és hogyan bánnak velük. Így fontos, hogy lágy és finom hangot használjunk, amikor pelenkát cserélünk a picinek. Nemcsak a hangunkra érdemes figyelni, hanem a mozdulatainkra, amivel a pelenka és a törlőkendő használtara kerül, hiszen ezek a kellékek is érzékeltetik a picivel, hogyan tudunk figyelemmel és előzékenységgel bánni valakivel.

A pelenkázás elősegíti a gyermekek önállósodását is. A pelenkázási gyakorlatunk alkalmazása elősegítheti a gyermekekben a függetlenség erős érzésének kialakulását, különösen a tisztálkodási folyamat során.

A pelenkázás nem csak arról szól, hogy megtanítsuk a gyerekeket a világ működésére, az élmény segíthet a gyermekek önszabályozásában és a függetlenség érzésének kialakításában is.

Mint tudjuk, a kisgyermekeknél dührohamot okoz, ha nem tudnak kezelni megfelelően történéseket és ez elég gyakran abból fakad, hogy jobban akarják érezni, hogy a kezükben van az irányítás. Így különösen a két- és háromévesektől érdemes megkérdezni, hogyan segíthetnek a pelenkázás során.

A baba növekedése szempontjából kevésbé fontos, hol kerülnek beszerzésre a pelenkák. Rengeteg pelenka diszkont vár minket, szuper árakkal. A baba szempontjából azonban fontos odafigyelni arra, hogy a pici bőre hogyan reagál az alacsonyabb ár fekvésű pelenkákkal például.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search