A meleg kikészíti az ereinket

 In Egészség és életmód

A nyári melegben és magas páratartalomban szervezetünk számos veszélynek van kitéve, amely ellen sokszor nem is tudunk megfelelően védekezni. A magas hőmérsékletben vénáink kitágulnak, lábaink pedig elnehezülnek, éjszaka görcsölnek. Az érsebész szerint a vénák megtámasztása kompressziós kezeléssel átmeneti megoldást jelenthet a panaszok csökkentésére.

Sokan várták a meleget, de a jó idő beköszöntével egyes egészségügyi panaszok felerősödnek. A nagy melegben például fokozódik a bőr vérellátása, a vénák pedig kitágulnak. Jelentős a szerepe a vénáknak, (más nevükön a visszereknek) az életünkben, hiszen ezeken keresztül áramlik vissza a vér a végtagokból a szív felé. Ezt a folyamatot a vénák falában lévő billentyűzet és az izomműködés pumpafunkciója biztosítja. Előfordul azonban, hogy a billentyűzet nem zár jól, a véráramlás lelassul, a vénák fala pedig kitágul, amelyet a köznyelv helytelenül visszerességnek nevez. Visszere ugyanis mindenkinek van, visszértágulata azonban „csak” a lakosság 30-35 százalékának. A nagy meleg erre a folyamatra rásegít, a vénák kitágulása miatt pedig elnehezedő, fájdalmas láb alakul ki, amely akár zsibbadhat, viszkethet is. Sokan csak legyintenek, a hőmérséklet csökkenésével majd a panaszok is elmúlnak, a kitáguló vénák miatt létrejött visszértágulatok azonban idővel tartós vénás elégtelenséget, lábszárfekélyt, trombózist, súlyos esetben tüdőembóliát is okozhatnak. 35 év felett mindenkinek tanácsos lenne részt venni egy érsebészeti szűrővizsgálaton, amely ultrahanggal történik, fájdalom- és kockázatmentes.

A szakember szerint a magas hőmérséklet tovább rontja a visszértágulatok állapotát, ezért jobb megelőzni a panaszok felerősödését.

„A visszértágulatok állapotától függően megoldást jelenthet a műtét, de akár a gyógyszeres, illetve kompressziós kezelés is, amely az egyik leghatékonyabb kezelési módszer a visszérgyógyászatban. A vénák megtámasztása és összenyomása jóvoltából csökkenthető a pangó vérmennyiség, elősegíthető a nyirokkeringés fokozása, a duzzanat csökkentése, valamint a szöveti vérellátás fokozása. A kompressziós terápiával szűkíthetőek a vénák falai, ezáltal javítható a vénabillentyűk működése, záródása, ennek köszönhetően pedig javul a vér áramlási sebessége is” – fogalmazott Dr. Szabó Attila PhD. érsebész, visszérspecialista.

A kompressziós terápia során kompressziós zoknit, vagy harisnyát alkalmaznak, amelyek vékony légáteresztő anyagból készülnek, így viselésük kényelmes, belső ezüst felületüknek köszönhetően pedig meggátolják a kórokozók elszaporodását.

Mit tehet vénái egészségének érdekében?

–          Sportoljon, mozogjon rendszeresen!

–          Fogyasszon magnéziumot tartalmazó ételeket (pl. spenót, kelkáposzta, olajos magvak, teljes kiőrlésű gabonafélék, hüvelyesek, banán, lazac, tonhal, avocado)!

–          Ne viseljen olyan ruhaneműket, amelyek szorítják a lábfejét, lábszárát!

–          Ne lógassa hosszasan a lábát, ha egyhelyben ül sokáig, bizonyos időközönként mozgassa át végtagjait!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search