Mononukleózis

 In Betegségek - tünetek és kezelések

A mononukleózis (mirigyláz, csókláz, Pfeiffer-féle mirigyláznak, mononucleosis infectiosa) egy fertőző betegség, amelyet az Epstein-Bar vírus okoz, és amely leggyakrabban serdülőkorban és fiatalkorban fordul elő. A betegség cseppfertőzős útján terjed, köhögéssel, tüsszentéssel vagy csókkal. A lappangási idő általában hat hét.

A mononukleózis tünetei és jelei

A mononukleózis tünetei a következők: láz, torokfájás, duzzadt mandulák, nyaki-, lágyéki-, és hónalji nyirokmirigy duzzanatok. A gyermek kedvetlen lesz, fáradtságra, étvágytalanságra és hányingerre panaszkodik. Egyes estekben az egész testet beborító vörös színű bőrkiütés kíséri a betegséget.

Babák esetében a tünetek nem súlyosak, akár el is maradhatnak. A betegség a megfázáshoz hasonlít, láz, orrfolyás, fáradtság és étvágytalanság kíséri.

Szövődmények

A betegség szövődményekkel járhat. A torokfájás és a mandulák duzzanata nehézkessé teszi a folyadékbevitelt, ami kiszáradáshoz vezethet. Ilyen esetekben kórházi kezelés során intravénás folyadékpótlás szükségeltetik.

A betegség néha májnagyobbodást, sárgaságot is okoz, mely hányingerrel, hányással, étvágytalansággal társul. A lépet, amely a hasüreg jobb oldalán helyezkedik el, szintén érinthet a betegség. Megduzzadhat, és ki is hasadhat, belső vérzést okozva.

Ritkább esetekben ugyanez a vírus agyhártyagyulladást, perifériás arcidegbénulást, izomgyulladást és vérszegénységet okozhat.

A betegség megelőzése

A mononukleózist nehéz megelőzni. A helyes kézhigiénia, akárcsak a többi betegségek esetében, segíthet a fertőzések megfékezésében.
Nem létezik mononukleózis elleni védőoltás, azonban ha a gyerek átesik a betegségen, életre szóló immunitást kap.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search