Következetes nevelés: a gyermek mintaképe a szülő

 In Lélek és pszichológia

Azt mondják, hogy gyereket nevelni az egyik legnehezebb dolog, de a beteljesülés is ehhez mért, ha pedig a kívánt célra összpontosítasz és a megfelelő elveket alkalmazod, a siker is teljes lesz.

Senki sem akar rossz szülő lenni…

Minden szülő arra vágyik, hogy gyermeke önálló, tisztelettudó és felelősségteljes felnőtté váljon. Az emberek többsége úgy véli magáról, hogy kitűnő szülő válik majd belőle és végig tudni fogja mit kell majd tennie, azonban 16 évvel később kamasz gyermeke kimaradozik otthonról, vagy rossz társaságba keveredik.

A növekedés és a felnőtté válás nem csupán a testi fejlődést jelenti, hanem azt is, hogy optimista, kreatív, tehetséges, felelősségtudatos és sikeres emberekké válunk. Hagyjuk, hogy a gyermekünk felismerje, ha hibát követ el és vállalja tetteinek azonnali, és valóságos következményeit.

Ha példának okáért  olyan helyeken biciklizik, ahol nem lenne szabad, tiltsd meg neki egy kis időre a kerékpározást. Talán egy nap is elegendő, nem szükséges egy hónapra megbüntetni. Ha túl hosszú ideig tart a büntetés a vége felé már nem fog emlékezni rá arra, hogy mit is követett el, arra viszont igen, hogy milyen rossz voltál vele.

A gyerekek a legtöbb esetben tisztában vannak azzal, hogy egy büntetést jogosan kaptak-e vagy sem, csak sokszor megpróbálnak szembeszállni döntéseddel. Emellett azt is érzik, hogy az egyes korlátozások csupán az ő biztonságukat szolgálják és tudatosul bennük, hogy szüleik aggódnak értük. Ha a szülői szeretet biztonságérzetet ad nekik és nem pedig szabad kezet, hogy azt tegyenek amit akarnak, azt jelenti, hogy jó úton haladnak.

 

Engedékenység és büntetés

A szülők gyakran olyanok, mit egy visszapillantó tükör. Ha állandó jelleggel csupán ráerőltetik gyermekeikre akaratukat, idővel azok hajlamosak lesznek magukba fordulni és visszahúzódni, majd végül, hogy ismét rátaláljanak önmagukra, könnyen leléphetnek a helyes útról. Viszont, ha a szülők támogatják gyermeküket és megbíznak benne, valószínűleg az elvárásoknak megfelelően fog cselekedni és viselkedni. Természetes, hogy a gyermek idővel szeretne előre lépni és önálló döntéseket hozni, és mellé hasznos tanácsokat és bölcsességgel teli szavakat kapni szüleitől.

Gyermeked valószínűleg számos hibát fog elkövetni – csakúgy, mint ahogyan a szülei is tették… Ám ahogyan annak idején te is hozhattál különböző döntéseket az életben, úgy nekik is szükségük van saját döntéseikre, és ezzel együtt saját hibáikra is.

A szülők feladata szólni és tanácsot adni, ha a gyerek nem megfelelően viselkedik, vagy le akar térni a helyes útról. Vannak esetek, amikor nem a közvetlen büntetés a legmegfelelőbb módszer arra, hogy ráébresszük arra gyermekünket, hogy neki is vannak kötelezettségei és felelősséget kell vállaljon tetteiért.

Például, ha a gyerekszoba nincs rendbe rakva, a saját maga által létrehozott rendetlenségben fog élni. Ha rendetlenséget hagy a nappaliban, és valaki kidob valamit az otthagyott tárgyak közül, nos övé a veszteség, mivel nem takarította össze időben.

 

család

 

A türelem rózsát terem

Egyes szülők szerint normális az, ha arra kérik gyermekeiket, hogy egyenek meg mindent, amit a tányérjukra kitettettek – még akkor is, ha már nem kívánják és betegek lesznek tőle. Bizonyos szemszögből ez nem sokban különbözik azoknak a kamaszoknak a viselkedésétől, akik arra erőltetik barátaikat, hogy dohányozzanak vagy alkoholt fogyasszanak. Ezzel a módszerrel – akaratodon kívül – arra biztatod őket, hogy hozzászokjanak az ilyen bánásmódhoz.

Azok a szülők nevelési módszerei a leghatékonyabbak, akiknek jól meghatározott céljaik vannak és tudják, hová szeretnének eljutni. Lehet, hogy ezek sem nem tökéletesek, de ennek ellenére mégis talán a legjobbak. A szülők feladata, hogy gyermekeiket együttműködésre, önuralomra, felelősségteljes viselkedésre, önérvényesítésre, problémamegoldásra és jó kommunikációra neveljék. Mindehhez pozitív nevelési minta szükséges, amely egyszerre alkalmazza a szerető, következetes és határozott viselkedést a szülők részéről, miközben fontos, hogy se túl engedékenyek, se túl büntetőek ne legyenek.

A felnőttekhez hasonlóan, a gyerekek is szeretik, ha meghallgatják és tisztelik őket, és ha érzik, hogy bíznak bennük. Idővel büszkék lesznek majd arra, ha egy tiszteletre méltó személyhez hasonló viselkedési formát sajátítanak el, hiszen ezáltal hogy ők is bármikor megkaphatják a tiszteletet.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search