Kötelező lett a pneumococcus elleni védőoltás

 In Közérdekű információk, hírek

Az eddig csak ajánlott védőoltást a kötelező oltási rendszerben kell beadni a 0-6 éves korú gyermekek körében – áll a Magyar Közlöny 2014-es, 46. számában. A június 30. előtt korábban született gyermekek oltását az eddigi rend szerint kell folytatni, de azoknál a csecsemőknél is, akik igénybe vették már ezt megelőzően az önkéntes pneumococcus elleni oltást.

Az eddig csupán ajánlott kategóriás pneumococcus oltást szinte mindegyik két éven aluli gyerek megkapta. Beneda Attila, a tárca helyettes államtitkára elmondta, a szakmai tapasztatok azt indokolták, hogy ezt az oltást is iktassák be a kötelező védőoltások közé.

A pneumococcus elleni oltás egyébként egy 3 oltásból álló sorozatot jelent.

Hazánkban eddig 10 fertőző betegség ellen volt kötelező védőoltás: gümőkór (tuberkulózis), a torokgyík, a szamárköhögés, a merevgörcs (tetanus), a gyermekbénulás, a kanyaró, a rózsahimlő (rubeola), a mumpsz, a bakteriális agyhártyagyulladás és a hepatitis B – adott róla tájékoztatást az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat.

A HPV elleni pedig kötelezően ajánlható lesz

Az iskolaorvos vagy házi gyermekorvos által ingyenesen beadható 12 éves lányok számára a humán papilloma vírus (HPV)elleni védőoltás, ami nemsoká kötelezően felajánlható lesz.

Forrás: MTI
Kép: SXC.hu

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search