Iskolakezdés egészségesen

 In Egészség és életmód

A Tesco csokorba gyűjtötte, mire kell fokozottan figyelnünk a vásárlás, válogatás során.

 

Az iskolatáska titka

A gyerekek izomzata, ízületei, gerincoszlopa folyamatos fejlődésben van, egészen 18 éves korukig. A hátizsák, amelyet naponta az iskolába cipelnek, jelentősen megterheli testüket. Ha azonban gerincbarát, merevített háttal, széles, jól párnázott vállpántokkal rendelkező könnyű ergonómiai hátitáskát választunk, megkímélhetjük őket a cipelés káros következményeitől. Ezek a táskák egyenletesen oszlatják el a súlyt, csökkentve a nyakra, vállra és hátra nehezedő nyomást. A Tesco kínálatában számos hátitáska kapható, különböző árkategóriákban. A pókemberes, hercegnős, FC Barcelonás táskák révén kombinálhatjuk a design-t és a gerincbarát szempontokat, ezzel megkönnyítve a gyerekek és a szülők közötti kompromisszum létrejöttét. A speciális, ergonómiai kiképzés mellett ezek a táskák fényvisszaverő felülettel is rendelkeznek, a legkönnyebb pedig mindössze 1,093 kiló!

Bár a felsősök és a középiskolások körében inkább az oldaltáska a menő, egy trendi hátizsák akár még őket is elcsábíthatja az egészségesebb irányba. Kifejezetten ezt a célt szolgálják a Tesco kínálatában szereplő rózsaszín és szívecskés, kifordítható táskák, vagy a lezippzárazható hátizsák, amelynek elejét leválasztva egy kicsi és egy nagy táskát is kapunk.

 

iskolatáska
Válassz könnyű, ergonómiai hátitáskát!

 

Az asztaltól a székig

Az iskolás gyerekek rengeteg időt töltenek az asztal mellett ülve, ezért a megfelelő szék, asztal kiválasztása kiemelten fontos fejlődésben lévő gerincüknek. Ha van már otthon asztal és szék, amit csemeténknek szánunk, ültessük le, és nézzük meg, helyesen tartja-e magát. A gerinc szempontjából akkor jó a szék, ha a gyermek egészen hátra tud csúszni a támláig, miközben talpa a földön marad. Hátának egyenesnek, karjának és térdeinek derékszögben hajlítottnak kell lenniük, így testsúlyuk nem terheli gerincüket. Ha újonnan kell beszerezni ezeket a darabokat, a legszerencsésebb megoldást az állítható magasságú, dönthető támlájú székek, és a szintén állítható magasságú asztalok jelentik, amelyek hosszú távon használhatók, hiszen „nyomon követik” a gyermek növekedését. Ezekből a Tesco kínálatában is bőven találunk, fekete és színes kivitelben egyaránt. Hagyományos széken kívül választhatunk akár fittball labdát, amely megakadályozza, hogy a gyerek több órán keresztül ugyanabban a rossz, görnyedt helyzetben tartsa magát, hiszen izmai segítségével tudja csak maga alatt tartani a labdát, ezáltal folyamatos, apró mozgásra kényszerül.

A felsősök és középiskolások esetén nem árt odafigyelni a számítógép monitorának, a laptopnak az elhelyezkedésére sem. A nem megfelelő magasságban elhelyezett monitor előtt való ücsörgés ugyanis már rövid távon is nyak és hátfájdalmat okozhat.

 

Tízórai

Az iskoláskorú gyerekek megfelelő testi és szellemi fejlődésének egyik kulcsa az egészséges étkezés. A fejlődő szervezetnek a minél változatosabb étrend az ideális. Fontos, hogy gabonafélék, tejtermékek, zöldségek és gyümölcsök is megfelelő súllyal szerepeljenek étrendjükben. Gyermekünk étkezését illetően akkor lehetünk a legnyugodtabbak, ha magunk csomagoljuk számára a tízórait, uzsonnát. Ne ragaszkodjunk mindig a hagyományos szendvics és alma kombinációhoz, legyünk kreatívak! Csíkokra vágott zöldségek, gyümölcsturmix, érdekes formára vágott, vagy viccesen díszített szendvics mellett a gyereket kevésbé csábítja el a büfé kínálata. Csomagolásra a jól záródó műanyag uzsonnás dobozok a legmegfelelőbbek. Ezek frissen tartják az ételt, praktikusak és nem utolsó sorban környezetbarátok is, hiszen nem kell minden alkalommal eldobni. Ha mindemellett még valami menő mesefigurás, állatos díszítéssel is rendelkeznek, még inkább meghozzák a kedvet az egészséges étkezéshez. A Tescóban a színes, mintás uzsonnás dobozok és kulacsok mellett az egészséges tízórai alapanyagait is megvásárolhatjuk.

 

tanszerek

A lelki ráhangolódás is fontos…

 

Lelki ráhangolódás

Fontos, hogy a nyári szünidő, az önfeledt lazítás után lelkileg is ráhangoljuk gyermekünket az iskolakezdésre. Ehhez kiváló alkalmat nyújt a közös tanszervásárlás, ahol kicsik és nagyok együtt válogathatnak a számukra legjobban tetsző darabok között. Már maga a nézelődés, válogatás is megadja a készülés örömét. Ha közben a gyerek megtalálja a kedvenc verdás vagy hercegnős tolltartóját, micimackós füzetét vagy tehénkés mappáját, máris nagyobb kedvvel néz az első nap elé! A lelki ráhangolódást segíthetjük még a füzetek, könyvek közös becsomagolásával, díszítésével is.

Egyes kutatások szerint az iskoláskorú gyerekek 30-40%-ánál mutatható ki a gerincen kisebb-nagyobb elváltozás. Az OÉTI felmérése szerint az elmúlt 20 év során minden korcsoportban megháromszorozódott az elhízott gyerekek száma Magyarországon. A mi felelősségünk is, hogy megelőzzük ezen problémák kialakulását” – mondta Pálfalvi Márta, a Tesco-Globál Áruházak Zrt. vállalati kapcsolatok vezetője. “A Tesco 1800 darabos iskolakezdő termékkínálatát igyekeztünk úgy összeállítani, hogy abban a többféle árkategória kialakítása mellett figyelembe vettük az egészségügyi, ergonómiai szempontokat is. A kedvező ár, az egészségügyi szempontok, és a design pedig nem feltétlenül zárják ki egymást.”

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search