Meleg napok egészségben!

 In Egészség és életmód

A hőség megélése a szervezetünk, erőnlétünk, immunrendszerünk főpróbája is, nem véletlen, hogy az idősek, és betegek vannak ilyenkor a legnagyobb tehernek kitéve.

 

Kánikula-teszt

A kánikula teszteli a tűrőképességünket! A forró nyári napokon derül ki valójában, mennyire vagyunk terhelhetők, ellenállók, erősek, és alkalmazkodóképesek. A legyengült szervezet és immunrendszer, ami normál körülmények között még jól működik, a szélsőséges helyzetben, amilyen egy tartós kánikula is – már nem biztos hogy képes a szokásos működésére. A kellemetlen közérzet, ájulás, szédülés, vérnyomás-ingadozás, túlzott fáradtság, alvásproblémák, idegesség és még számtalan jele lehet, ha a szervezetünk nehezen alkalmazkodik a hőséghez. Ezekre a figyelmeztető jelekre oda kell figyelnünk, és megerősíteni magunkat, hogy a megváltozott körülmények között is jól tudjunk működni és teljesíteni. Vehetjük ezt figyelmeztető vészjelzésnek is. A szervezet még működik és egészséges, de segítségre szorul, hogy ezt meg is tudja tartani! A nyár a gondtalanságról, az örömökről, élményekről szól, ám hogy mindezt élvezni tudjuk, fel kell készülnünk a kihívásaira is!

 

Napfény, vízpart: egészségünkre!

A nyári szezonban, a komorabb időjárás beálltáig nyitottabbak vagyunk, utazunk, kimozdulunk a hétköznapi rutinból. A vizparti élmények, játék, mozgás, napfény mellett van időnk új tájakat felfedezni, új ételeket megkóstolni, új emberekkel ismeretséget kötni. Sokak pihenését nehezítik meg azonban váratlan betegségek, rossz közérzet, kellemetlen élmények.

A hőségen túl ezidőben komoly stressz érheti a szervezetet a túlzott napozás, evés-ivás, fertőzésekkel terhelt strandvizek által is. A túlzott melegben nehéz betartani az étkezésekhez kötődő higiénés szabályokat, azok számára is, akik az ételt készítik, és azok számára is, akik elfogyasztják. A vízparti élmények során egy nőgyógyászati fertőzés, gombás lábfertőzés, vírusos szemölcs, vagy gyomorrontás épp a pihenésre és feltöltődésre szánt idő élvezetétől foszthat meg bennünket. A nyári időszámítás épp ezért ideális lehetőség arra is, hogy megoldásokat, kezeléseket, lehetőségeket ismerjünk meg egészségünk fenntartása, vagy helyreállítása érdekében.

 

nyár

 

Nyárélmények tudatosan

Nem lehet teljes a nyaralás, a lángos, a palacsinta íze nélkül, a gőzölgő főtt kukorica nélkül, a gondtalanság érzése nélkül. Ha betartjuk a strandolás és a nyárélmények szabályait, ha vigyázunk az erős napfénnyel, a tisztálkodással, sok tiszta vizet iszunk, kerüljük déli órákban a napot, – gondtalanul élvezhetjük a meleget, a vizet, a szabadságot. Ám ha nyáridőben olyan problémát észlelünk egészségünkben, melynek megoldására nem tudtunk felkészülni, ha komolyabb fertőzést, kiütéseket tapasztalunk, ha megbetegszünk, vagy tartósan rossz közérzetet tapasztalunk, – vegyük ezt szervezetünk figyelmeztető vészjelzésének. Hisz ugyanaz a napfény, víz, vagy étel más embereket nem betegített meg! Ne hagyjuk annyiban, a nyaralás végeztével forduljunk háziorvosunkhoz, és nézzünk szembe szervezetünk aktuális állapotával, amiről részletes információt egy teljes vérkép, és laborlelet által kaphatunk. A laborlelet segít, hogy megfelelő lépéseket tehessünk egészségünkért. Megmutatja a szervezet gyenge pontjait, segít lépéseket tenni erőforrásaink megtartásában, tűrőképességünk növelésében.

 

Kezünkbe vehető egészség

Laborlelettel a kezünkben pontosan tudjuk, mit tegyünk, hogy jól érezhessük magunkat nyaraláson innen és túl, hogy megelőzzük további problémák, betegségek kialakulását. A laborlelet értelmezésében, szervezetünk működésének megismerésében pedig már bárhol és bármikor rendelkezésünkre áll az interneten elérhető laboratóriumi információs adattár. Segítséget nyújt laborértékeink elemzésében, a tünetek megértésében, szervezetünk aktuális állapotának felmérésében, tájékoztat a vizsgálatokról, betegségekről, összefüggésekről. Segít bennünket, hogy egészségünket, jó közérzetünket elérhessük, és megtarthassuk, hiszen legyen meleg nyár, vagy hideg tél, az egészség élménye a legnagyobb élmény!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search