Ősszel folytatódnak az EU-s iskolanapok a középiskolákban

 In Közérdekű információk, hírek

A tavaszi félévben 13 helyszínen közel 7000 diák és 600 pedagógus vett részt az Európai Unióhoz kapcsolódó iskolanapokon. Magyarországon eddig még nem sikerült ennyi középiskolást bevonni EU-s programba.

A sorozat szeptemberben folytatódik a középiskolákban, többek között a kaposvári Eötvös Lóránd Műszaki Szakközépiskolában, a debreceni Ady Endre Gimnáziumban és Szentesen, a Horváth Mihály Gimnáziumban.

A Mi vagyunk Európa! program részeként szeptembertől folytatódnak az EU-s iskolanapok az ország számos középiskolájában. Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete, az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája és a Külgazdasági és Külügyminisztérium együttműködésében, az Európai Unió finanszírozásában megvalósuló sorozat 2014 tavaszán indult. A program célja, hogy könnyed, játékos formában ismertesse meg a középiskolásokkal az Európai Unió működését és az EU nyújtotta lehetőségeket.

Az országosan összesen 30 iskolanap jelentős részét hátrányos helyzetű kistérségekben tartják meg. A tavaszi félévben a rendezvénysorozat ellátogatott már többek között a bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziumba, a balassagyarmati Szondi György Szakközépiskolába, Hajdúböszörménybe a Veress Ferenc Szakképző Iskolába és Mohácsra a Kisfaludy Károly Gimnáziumba. Az őszi félévben még 17 iskola vehet részt a programban, például a barcsi Széchényi Ferenc Gimnázium, a kadarkúti Jálics Ernő Általános, Szakképző, Alapfokú Művészeti és Szakiskola, a ráckevei Ady Endre Gimnázium, és az újszászi Rózsa Imre Középiskola és Kollégium is.

Az iskolanapokon érdekes és izgalmas játékok várják a diákokat, akik szórakozás közben szerezhetnek ismereteket az EU-ról. A változatos feladatcsoportok egyszerre igényelnek elméleti tudást és ügyességet. Az eddigi iskolanapokon a diákok azokat a feladatokat kedvelték leginkább, ahol képeket – az egyes tagországok és tagjelöltek nevezetességeit, zászlóit -, vagy pedig hangokat – nyelveket, himnuszokat – kellett felismerniük. A legtöbb iskolában külön készültek teremdíszítéssel, táncokkal, plakátokkal, nemzeti ételekkel. A versenyeket a diákok és tanáraik komolyan vették, és előre felkészültek a különböző EU-s témákból, például környezetvédelemből, gasztronómiából, földrajzból vagy a nemzetek népviseleteiből.
Az iskolanapokon helyezést elért csapatok értékes jutalmakat kapnak. A győztesek budapesti osztálykirándulást nyernek, amelynek során felkeresik a Millenáris Parkban található uniós kulturális központot, az Európa Pontot is.

A programban részt vevő iskolák 100 ezer forintos vásárlási utalványban részesülnek.

A Mi vagyunk Európa! projektről további információ érhető el a program honlapján és Facebook-oldalán.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search

cserediák programPaller Judit; Zombor Gábor