Budai Egészségközpont: a PCOS minden 10. nőt érint (x)

 In Betegségek - tünetek és kezelések, Egészség és életmód

Budai Egészségközpont: a PCOS minden 10. nőt érint

Október a nők hónapja keretében nőgyógyász szakorvost kérdeztünk a leggyakoribb endokrin betegségről.

Dr. Tahy András, a Budai Egészségközpont szülész-nőgyógyász, gyermeknőgyógyász szakorvosa az egész szervezetet érintő anyagcsere-betegség, az akár meddőségért felelős PCOS-ről ad felvilágosítást. A nőgyógyászati szűrővizsgálat akár az életét is meghosszabbíthatja. Vegyen Ön is részt szűrővizsgálaton!

– Mi a PCOS és kb. hány nőt érint?

A PCOS egy mozaikszó, ami a policisztás ovárium szindrómát jelöli. Ez egy komplex, több szervet is érintő, hormonális és anyagcsere-betegség, amelyre jellemző a férfi nemi hormonok túlsúlya, és a legtöbb esetben bőr- és nőgyógyászati tünetekkel jelentkezik. Gyakran társul inzulinrezisztenciával és pajzsmirigyproblémákkal, illetve a vezető meddőségi okok között tartjuk számon. A PCOS minden 10. nőt érint, ezért napjainkban már szinte népbetegségnek számít.

–       Melyek a leggyakoribb tünetek?

Tulajdonképpen a betegségnek nincsenek mindenkire egységesen jellemző tünetei. A panaszok és a laboratóriumi leletek rendkívül változatosak lehetnek, ezért nincs két egyforma PCOS-től szenvedő nő sem. Emiatt a diagnózis felállítása sem egyszerű feladat. A tünetek lehetnek enyhék, de kifejezetten súlyosak is, ezért érdemes már egy-egy panasz esetén orvoshoz fordulni, ha a következőket tapasztaljuk:

  • rendszertelen, ritka vagy egyáltalán nem jelentkező menstruációs ciklus, alhasi görcsök, erős ovulációs fájdalom, súlyosabb esetben akár meddőség vagy ismétlődő vetélések
  • bőrtünetek: pattanásos bőr, barnás elszíneződés a nyakon és a testhajlatokban, fokozott szőrnövekedés testszerte és az arcon is, hajhullás, a haj elvékonyodása, férfias típusú kopaszodás
  • gyors súlygyarapodás, hasi elhízás (de vékony alkatúaknál is ugyanúgy  előfordulhat), édesség iránti sóvárgás, étkezés előtt/után remegés, fáradtság
  • pszichés tünetek: hirtelen hangulatváltozások, idegesség, depresszió, alvászavarok.

– Van-e olyan korosztály, akik körében a betegség gyakrabban fordul elő?

Szinte mindegyik korosztály ugyanolyan mértékben érintett. Gyakori a betegség gyermekkori megjelenése is: ez esetben a kóros elhízás lehet még jóval azelőtt a tünet, hogy a női hormonok termelődése megindulna. Később a menarche (első menstruáció) zavarai mögött leginkább PCO-inzulinrezisztencia áll. Reproduktív korban a meddőség mögött találhatjuk ezt a megbetegedést, de a fent említett tünetek közül a vérzészavarok és elhízás is gyakran elhozza a beteget orvosához.

– Milyen negatív következményei lehetnek a kezeletlen PCOS-nek?

Kezeletlen PCOS során az éretlen peték felszaporodása következtében a petefészek felszíne elkérgesedik, ezáltal lehetetlenné teszi az ovulációt. Ez amellett, hogy meddőséget okoz, menzeszzavart idéz elő. Másrészt az inzulinrezisztencia anyagcsere okai-következményei számos más egészségkárosodásért lehetnek felelősek, mint a kialakuló cukorbetegség és annak következményei.

– Hogyan zajlik a kezelés?

Már fiatal orvosként belekerültem a PCOS-kutatás és gyógyítás klinikai csapatába. Ha a páciens óhaja a teherbeesés, akkor a meddőség fő okát, a sárgatest elégtelenséget kezeljük a peteérést segítő gyógyszeres kezeléssel – ezt nevezzük ovuláció indukciónak. A hormonális ékrezekciós kezelések során pedig a korábban gyakran alkalmazott műtéti beavatkozást hormonkezelés váltja ki. A kezelések sikerei sok házaspárnak hozták el a régen várt gyermekáldást. Később került reflektorfénybe a PCOS hátterében feltárt inzulinrezisztencia, ennek kezelésével aztán sikerült az egészségügyi hátrányok minimalizálása is.

– Tehetnek a nők bármilyen prevenciós lépést a betegség megelőzéséért?

Rendkívül fontos a cukormentes diéta, a gyakori sport (heti 3 x 1 óra kardió edzés) valamint a D-vitamin magas dózisú bevitele. Amennyiben ezek szigorú betartása sem rendezi például a menstruációs ciklust, vagy szünteti meg a meddőséget, rendelkezésünkre áll egy középkor óta ismert gyógynövény, melyből készült gyógyszerrel sikeres lesz a kezelés.  Ez a kezelés egyrészt meghosszabbíthatja az életet, és megvédi a szervezetet a daganatok kialakulásától is.

Minden év októbere a mellrák elleni küzdelem hónapja, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a korai felismerés fontosságára, valamint a megelőzésre. A Budai Egészségközpont is részt vállal a világszerte elterjedt kezdeményezésben. Október a nők hónapja elnevezésű promóció keretében női pácienseink a letöltött kuponokkal számos kedvezményt vehetnek igénybe szakrendeléseinken. Tegyen Ön is egészsége megőrzéséért, és vegyen részt szakvizsgálatainkon!

Forrás: Budai Egészségközpont

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search