Hogyan vond be az édesapát a baba gondozásába?

 In Szülők, párkapcsolat, családi élet


Fontos, hogy az apa is vigyázzon a kisbabára – így a család egységesebbé válik, az anya nem érzi magat egyedül, és az is bizonyított, hogy ez az apukák és a babák javára is válik.

Első lépés
Biztosítsd, hogy az apa jelen lesz a szülésnél. A babák és apukák között először a köldökzsinór elvágásakor alakul ki egy kapcsolat. Ha problémáid voltak a szülés során vagy császármetszéssel szültél, amíg helyrejössz, az apukának ideje van az újszülöttel foglalkozni.

Második lépés
Adj egy sajátos feladatot az apuka számára. Sok családban az ő felelőségük a pelenka cseréje, a fürdetés.

Harmadik lépés
Hagyd, hogy felfedezzen magának bizonyos dolgokat (mindaddig, amíg mindenki biztonságban van). Lehet, hogy nem tud majd mindent ugyanolyan jól elvégezni mint te, de sokszor ezek a különbségek minimálisak – különben is, mi van akkor, ha a gyermek ruhái nem passzolnak?

Negyedik lépés
Hagyd, hogy résztvegyen a kellemetlen dolgokban is! A dédelgetés, kényeztetés jó móka, de az éjszakai pelenkacsere is egy hosszútávú és kiegyensúlyozott szülő gyermek kapcsolatot alakít ki.

Ötödik lépés
Bátorítsd, hogy játsszon a babával. Még az újszülötteknek is sokat jelent, ha időt töltenek apukájukkal.

Hatodik lépés
Hagyd, hogy ő hordozza a kisbabát: először babahordozóval, majd ha a gyerek megnő, a hátán is viheti.

Hetedik lépés

Adj kezébe tanulnivalót, mutass neki könyveket, melyekből az apaságról tanulhat.

Tanácsok és figyelmeztetések
• Keress állítható babahordozót, hogy mindketten tudjátok a kicsit hordani. Vannak olyanok is, melyek kifejezetten magas férfiak számára készültek.
• Filmezd le és készíts fotókat az apáról és a babáról. Ezzel értékes pillanatokat örökíthetsz meg, és bátorítod az apukát, hogy továbbra is részt vegyen a gyermeknevelésben.
• Ha még szoptatsz, ne engedd az apukának, hogy cumisüvegből etesse a gyereket, főleg az elején. A cumihasználat megnehezíti a szoptatást, főleg az első 3-4 hétben.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search