Hogyan tanítsuk az ábécét a gyerekeknek?

 In A gyermekek fejlődése, nevelése

betűk

Már 2 éves korában kezdheted tanítani a gyereknek az ábécét, de ne várj gyors vagy azonnali eredményt. A kicsik teljesen másképp tanulnak, mint a nagyobbak, úgyhogy ne használd ugyanazokat a módszereket (betűkártyák, abécés könyvek stb.). Ehelyett támaszkodj más vizuális segítségre, mint a képeskönyvek és a színes ábécé.

Gyermeked szórakozni fog, mutogatva az általa ismert betűkre, színekre, állatokra és tárgyakra.

Az első lépés az ábécé tanításának folyamatában az kéne legyen, hogy vonzóvá tedd gyermeked számára a mesehallgatást. Azok a geyrekek, akik meg vannak szokva a mesékkel, 2-3 éves korban elkezdik megérteni, hogy az a mese betűkből áll és egyre érdeklődőbbek lesznek a betűk, számok, színek és formák világa iránt.


Módszerek arra, hogy a gyermekek megismerjék a betűket

Több módszer is létezik arra, hogy megmutasd a gyermekednek a betűket, egyesével.

• Írd le a nevét minden rajzára, majd utána mutasd meg neki a betűket, egyesével. Végül eléri majd, hogy megértse, hogy azok a betűk alkotják az ő nevét.

• Mintázd ki a nevét betűkből és ragaszd a szobája ajtajára, vagy vegyél neki játékokat vagy egyedi kirakós játékokat, amiből ki tudod rakni a nevét. Ugyanakkor nagyon szórakoztatóak a hűtőmágnesek is betűformákban.

• Ahogy elkezdi felismerni a betűket, játssz vele és tegyél fel neki kérdéseket, mint például (ha Pál a neve) milyen szavakat tud még P betűvel.

• A betűk írása 4 éves kor után gyakorolható a gyerekekkel. A gyermeked nem lesz képes írni körülbelül 4 éves koráig, úgyhogy ne koncentrálj erre a dologra.

• Ha érdeklődik utána, taníts neki még több betűt! De ha 4 év alatt van, és nem mutat érdeklődést a betűk iránt, a legjobb, ha békén hagydod legalább egy kis időre.

A tanulmányok nem találtak bizonyítékot arra, hogy az ábécé megtanulása segíteni fog nek a későbbiekbeni, hogy jobban vagy többet olvasson.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search