A háziállatok felelősségre nevelik a gyerekeket

 In A gyermekek fejlődése, nevelése

gyerek és kutya
A háziállatok sok gyermek életében jelen vannak. Az a gyerek, akit megtanítanak, hogy vigyázzon az állatra és türelemmel bánjon vele, egy felelősségteljes és önzetlen felnőtté fog válni. Az állat elhanyagolása azonban rossz hatással van az állatra és a gyerek fejlődésére nézve is.


A megfelelő háziállat kiválasztása

Sok szülő számára fejtörést okoz a kérdés: milyen háziállatot válsszunk gyermekünk számára? Nem csak azt kell számon tartsuk, hogy ő mit szeretne, hanem azt is, hogy milyen helyen fogjuk nevelni az állatot, ugyanakkor saját életstílusunkra is gondolnunk kell.

Természetesen egy olyan háziállat kell legyen, amelynek gondozásában a gyerek is részt vehet. Mivel 3-4 éves korig a gyerekek nem tudják fékentartani agresszív ösztöneiket, fel kell ügyeljük őket, amikor az állatokkal vannak.

A 10 év alatti gyerekek nem tudnak nagyobb állatokra vigyázni egyedül, például egy kutyára vagy egy macskára, ezért számukra halakat, papagájt vagy hörcsögöt ajánlunk.

A szülőknek vigyázniuk kell, hogy a háziállat, amely a család új tagja lesz, ne legyen agresszív. Azzal, hogy egy állatkára vigyáznak, a gyerekek a kommunikációs készségeiket fejlesztik.

Mivel a szülők a gyerekek példamutatói, elsősorban ők kell felelősek legyenek. A gyerekek megfigyelik viselkedésüket, és ők is úgy fognak cselekedni.


A háziállatok hatása a gyerek viselkedésére

Azok a gyerekek, akik már kicsi koruktól háziállatok körül nőttek fel, magabiztos és tisztelettudó felnőttekké fognak válni. Egy szeretetteljes kapcsolat az állat és a gyerek között segíteni fog a gyerek önbizalmán, fejleszti a non-verbális kommunikációs képességeit, és megtanítja az együttérzésre és az empátiára.

A gyerekek megosszák titkaikat az állatokkal, azok pedig értékes életleckéket adnak a gyereknek. Ugyanakkor az állatok során a gyerekeknek szoros kapcsolatuk lesz a természettel, és megtanulnak minden élőlényt tisztelni.

Az háziállatok jelenléte az életünkben "gyógyhatással" van ránk: csökkentik a vérnyomást, megelőzik a szívbetegségeket és elűzik a depressziót.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search