Hogyan szabaduljunk meg az orvosoktól való félelemtol?

 In Lélek és pszichológia

 

doktornőAz orvos a gyermek barátja

Legtöbbször akkor megyünk orvoshoz, amikor valami aggaszt, vagy amikor fájdalmaink vannak. Ezért nekünk, felnőtteknek, az a félelmünk, hogy valamilyen rossz hírt fognak közölni velünk az egészségünket illetően. Ugyanakkor tudjuk, hogy csak az orvos oldhatja meg a problémánkat. Tehát a mi esetünkben a félelem párosul azzal a megnyugtató és bizakodó érzéssel, hogy az orvos az, aki meg fog gyógyítani.

A gyerek viszont nem tudja ezt felfogni. Így érthető, hogy a legtöbb gyerek félve megy orvoshoz. Az egyik ok az lehet, hogy az orvossal való találkozások kellemetlen emlékeket ébresztenek a gyerekben. Egy gyerek, legyen az bármilyen kicsi, eltárolja az információkat. Amikor azt hallja, hogy ’megyünk az orvoshoz’ azonnal a fehér köpenyre, a rendelőkre jellemző szagokra és az ott megélt kellemetlen élményekre gondol.

Sok gyermek esetében az első orvosi látogatások fizikai fájdalommal jártak. Itt gondolunk az oltásokra, ami szúrást jelent, következésképpen pedig fájdalmat. Ezért a legtöbb gyerek az orvos jelenlétére, a teleszkóp hideg érintésére, sőt akár az orvosi rendelő épületének látványára is sírással reagál. Egy másik ok az lehet, hogy a nevelés során a szülők hibát követnek el. Azért, hogy a gyerek viselkedését befolyásolják (hogy megegyék az összes ételt, hogy jók legyenek, hogy aludjanak stb.), sok szülő a gyereket az orvoshoz menéssel vagy injekcióval ijeszti. Ha az orvost azért hívod, hogy megbüntesse, akkor meg lehet-e győzni arról a gyereket, hogy az orvoshoz való menés jót tesz neki, hogy az orvos majd enyhíti a szenvedését?

A babák első éveiben meg kell tennünk mindent azért, hogy közelebb kerüljenek az orvoshoz, és hogy elűzzük az orvosi rendelőtől való félelmüket. Mindig szem előtt kell tartanunk, hogy később, kamaszkorban vagy felnőttként is a gyerekünknek rendszeresen kell orvoshoz mennie és nemcsak akkor, amikor beteg, mert tudjuk, hogy jobb a bajt megelőzni, semmint gyógyítani. Jól kell éreznie magát az orvos közelében, nyugodtnak kell lennie, hogy gátlás nélkül és őszintén beszéljen az orvossal bármilyen problémáról, és kérdéseket tegyen fel az aggályaival kapcsolatban, ne féljen, ne szégyellje magát, és az orvost barátnak tekintse, akivel még a legintimebb gondjairól is beszélhet.

Nekünk, szülőknek segítenünk kell a gyerekünknek felülkerekedni a félelmein, bármi legyen is az (az orvos, a sötétség, a mumus stb.). Ne tápláljuk azokat, és ne használjuk fel a nevelés során. Megtörténhet, hogy egy ijedés után a gyerek beszédfogyatékossá válik és akár viselkedészavar is felléphet.

Hogyan űzzük el a gyerek orvostól való félelmét?

Először is választanunk kell egy gyermekorvost. Ezt a döntést nekünk kell meghoznunk. Jó lenne, ha a szakmai felkészültségén kívül, ami természetesen nagyon fontos, figyelembe vennénk más tényezőket is, hogy egy olyan orvost válasszunk, akinek a rendelője gyermekbarát, vannak benne képek vagy akár játékok is, egy olyan orvost, akinek van türelme, lazán beszélget a gyerekekkel, miközben megvizsgálja őket azért, hogy elvonja a figyelmüket, és hogy közelebb vonzza magához.

Nagyon fontos felkészíteni a gyereket az orvoshoz menéshez. Az anyának el kell mondania, hogy mit jelent ez a látogatás, válaszolnia kell a feltett kérdésekre, és nem szabad eltitkolnia semmit, még akkor sem, ha egy fájdalmas kezelésről van is szó, például egy injekcióról. A gyereknek meg kell értenie, hogy egy injekció, egy oltás sokkal jobb, mint egy hosszúra nyúló szenvedés, amit egy olyan betegség okoz, amely az oltás nélkül felbukkanhat. Jó, ha nyugodtan beszélünk, ha nem mutatjuk a gyereknek az aggodalmunkat, mert lehet, hogy keveset ért a magyarázatunkból, de érzékeli a hangunk tónusát, ami megnyugtatja.

A gyereknek tudnia kell, hogy a szülők is rendszeresen járnak orvoshoz. Az anya magával viheti a gyerekét a rendszeres vizsgálatokra. Ilyenkor nyugodtnak, derűsnek és lazának kell lennie az orvosával a vizsgálat alatt. A beszélgetésnek szívélyesnek kell lennie. Az anyuka elmeséli a gyereknek, hogy ő is gyerekkora óta jár rendszeresen orvoshoz, hogy csak így sikerült megőriznie az egészségét, hogy csak így tudott dolgozni és pénzt keresni, hogy lakása és családja legyen. A gyerekek számára a szülő jelenti az első számú példaképet, és idővel ő is ugyanúgy fog viselkedni.

A gyerekek szeretnek orvososdit játszani. Ez nagyon sokat segíthet nekünk, szülőknek. Jó lenne, ha megteremtenénk számukra a megfelelő körülményeket, rendelkezésükre bocsátva olyan játékokat, amelyek az orvosi műszereket jelképezik, orvosi készleteket, fecskendőket és sztetoszkópokat. Játék közben sokkal hamarabb megbarátkoznak velük és a félelmük elillan. Akár be is rendezhetjük az egyik sarkot orvosi rendelőnek, ahol vizsgálhatnak vagy őket vizsgálhatják, és recepteket írhatnak fel, így könnyen beleképzelhetik magukat egy orvosi rendelő légkörébe és megszokhatják azt.

Ne feledjük el megjutalmazni a gyereket mindegyik orvosi látogatás után. Nagyon sokat jelent számukra, ha megdicsérjük a bátorságukat a családi barátok, az osztálytársak és a rokonok előtt. Az orvosi vizsgálat után elvihetjük oda, ahova a leginkább menni akar, ahol jól érzi magát, mondjuk egy vidámparkba, moziba, bábszínházba, kávézóba, vagy akár vehetünk neki egy játékot, egy könyvet, valamit, ami tudjuk, hogy örömet szerez neki. És ha megígértünk neki valamit, mielőtt elmentünk az orvoshoz, bármi legyen is az, mindenképp teljesítenünk kell.

 

A fogorvosnál

A fogorvos úgyszintén fontos ember, aki nem hiányozhat a gyerek és a későbbi felnőtt életéből. Tudjuk, hogy az ápolt, egészséges és szép fogsor nemcsak a külsőnket teszi kellemessé, de sokat számít az általános egészségünkre nézve is. Ezáltal elkerüljük a reumához vagy szívbetegséghez kapcsolódó kellemetlenségeket. Jó, ha megismertetjük a gyereket a fogorvos rendelőjével és az ott levő szerszámokkal, mielőtt még gond adódna egy egyszerű rutinvizsgálat során.

Ne ijesszük a gyereket a fogorvossal akkor, amikor nem akar fogat mosni, használjunk más módszert! Minden alkalmat megragadhatunk, hogy megmutassunk neki egy szép fogsort. Megmagyarázhatjuk neki, hogy egy mosoly, amely látni hagyja a fehér és csillogó fogakat meghódíthat bárkit. De meg kell értenie, hogy ehhez szigorú higiéniára és rendszeres orvosi vizsgálatra van szüksége.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search