Hogyan süssünk együtt a gyerekekkel?

 In A gyermekek fejlődése, nevelése

Nem feltétlenül csak a cukormázas édességek elkészítését élvezhetik a gyerekek, hanem egyaránt például palacsinta, pogácsa vagy piskóta sütés előkészületeit is. A lényeg, hogy az ételek kivitelezése során találjunk számukra megfelelő munkafolyamatot, amely biztonságos és egyaránt kedvükre való.

Leginkább abban lelhetnek élvezetet, amely számukra a játék örömét hozza el, amely emlékezteti őket valamilyen kedvenc elfoglaltságukra. Ilyen például a gyurmázás – tehát ha tésztagyúrásról van szó, egész nyugodtan bízzuk azt gyermekünkre, hiszen nagy valószínűséggel, örömét leli majd benne. Ha esetleg túl nagy falatnak minősül számára, félretehetünk neki egy kisebb darabot, amelyen egyedül dolgozhat. Így anyukáját utánozva gyúrhatja, lapíthatja, formázhatja a tésztát. Ha a tésztából pogácsa lesz, a következő lépéseket is nagyon fogja élvezni: a szaggatást, majd a formák tepsibe helyezését.

 

sussunk_egyutt_1 sussunk_egyutt_2

 

Ezeket a feladatokat akár egy 3-4 éves gyermek is képes lehet ellátni, de persze ez függ az érdeklődésétől is. Ne feledkezzünk meg arról, hogy mint ahogyan egy kislány, ugyanúgy a kisfiúk is élvezetüket lelik a konyhai teendőkben. Hiszen ilyen korban még nem feltétlenül kell a kisfiúknak kizárólag “fiús dolgokat” csinálni. Ha például 3 éves korában már bevezetjük gyermekünket a sütés világába, 5 évesen már az adagok kimérésébe is bevonhatjuk őket – bár inkább azok a mértékegységek lehetnek érdekesek, amelyek nem számszerűen vannak megadva, hanem például “csipetnyi”, “evőkanálnyi”, “pohárnyi” adagok. De természetesen az sem válik hátrányukra, ha már most elkezdenek közelebbről megismerkedni a számok és mértékegységek világával.

A sütővel való kapcsolatot lehetőleg hanyagoljuk, hiszen a legfőbb a biztonság! Ha egyszer elmondjuk a kicsiknek, hogy semmiképpen ne nyúljanak hozzá, nem biztos, hogy mindig észben tartják. Ezért inkább ismételjük el nekik többször, és ügyeljünk, hogy elkerüljék a forró tárgyakat. Továbbá nem ajánlatos robotgépet, valamint reszelőt sem rájuk bízni, hiszen ezekkel is könnyen megsérthetik magukat.

 

sussunk_egyutt_3

 

Természetesen olyankor vágjunk bele sütő-kalandokba porontyukkal, amikor nem időre kell elkészülni az adott étellel, nem ajánlatos például amikor vendégeket várunk, vagy délutáni balett-előadásra, focimeccsre készülődünk. Hiszen, ha türelmetlenek vagyunk, ingerültebbek is ezáltal, így lehetséges, hogy a gyermeknek rossz élmény fog fűződni a konyhai munkálatokhoz. Ezért ügyeljünk az időzítésére, és legyünk türelmesek.

Na és persze nem utolsó sorban legfőképp olyan szülő számára ajánlatos a gyerekkel való sütögetés, aki nem bánja, ha a kelleténél egy kicsit nagyobb káosz keletkezik a konyhában.

Íme pár ötlet, illetve munkafolyamat, amelyben csemeténk segítségünkre lehet:

? hozzávalók adagolása

? tésztagyúrás, – szaggatás

? reszelt sajt – szórás

? keverés

? kóstolás

? gofri, palacsinta megkenése, feltekerése

? dekorálás cukormázzal

 

 


Ambrus Judit

Írj cikket nekünk Te is a mediacontent.hu oldalon keresztül!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search