Hálózsák babáknak

 In A baba első tizenkét hónapja

Hálózsákkal vagy takaróval aludjon a baba?

Gyakorló szülőként mindannyian megtapasztaljuk, milyen nagyszerű dolog a baba számára a hálózsák, mely biztonságban és melegen tartja a gyermekünket születésétől fogva alvás, vagy akár séta közben. Ahogy nő a baba és elkezdi a totyogós-mozgolódós időszakát, eljön az idő, mikor megkérdezi mindenki, mikortól használjunk takarót a hálózsák helyett, egyáltalán mikor érdemes cserélni?

A szakértők nagy része egyetért abban, hogy a takaró használata igazából csak az első 12 hónap alatt nem javallott, a baba egy éves kora után a megfelelő méret és használati mód esetén biztonságban tudhatjuk a szerettünket – fontos, hogy kicsi legyen, ami nem csavarodhat a baba nyaka köré!

Természetesen, mint annyi minden a gyermekek életében, ez is személyiség és érettség függő. Az alvás közben kevesebbet mozgó gyerekeknél, illetve akik hamarabb megtanulják éjszaka betakarni magukat, a takaró használata is elkezdhető bármikor egy éves kor után.

12 hónapos kor után is bőven megvan a hálózsák használatának a létjogosultsága, mivel a gyerekek többsége sokat forgolódik alvás közben, s nem igazán marad rajtuk a takaró. Szakértők szerint a gyerekek többsége három-négy éves korukig nem tanulja meg rendesen magára húzni a takarót alvás közben, így az egyetlen módja annak, hogy ne kelljen számtalanszor felkelni és betakarni a gyereket, ha továbbra is kitartunk egy ideig a jól bevált hálózsák mellett. Ne érezzük magunkat rosszul, ha a szomszéd egyidős gyereke már takaróval alszik, de a mi gyerekünk még nem, mindig a számára legtesthezállóbb megoldást keressük, ne azzal foglalkozzunk, másnak a gyerekénél mi működik, nekik mi a jó!

Ami még nagyon fontos ehhez a témához – attól függetlenül, mivel takarjuk a gyerekünket, sosem szabad az ágyát telerakni plüss figurákkal, pláne nem olyannal, melyről bármilyen kis rész leszakadhat, s amit a gyerek a szájába tud venni!

Recent Posts

Start typing and press Enter to search