Hogyan kezeljük a ránk törő pánikrohamot

 In Egészség és életmód

Hogyan kezeljük a ránk törő pánikrohamot

Számos módja van annak, hogy az esetleg bekövetkező pánikrohamot kezelni tudjuk, nehogy eluralkodjon rajtunk – az alábbiakban szedtünk össze pár jótanácsot a témával kapcsolatban.

Legyünk tudatában annak, hogy mi történik velünk

Amikor a pánikbetegségről van szó, a mondás hatványozottan igaz: a tudás hatalom. Noha a bekövetkeztét nem tudjuk megakadályozni, de ha ismerjük pontosan mivel jár, milyen hatással van ránk a pánikroham lélektanilag, s hogyan tudjuk meggátolni, hogy eluralkodjon rajtunk, az rengeteget segít, ha baj van. Nem beszélve arról, hogy nem fogjuk összekeverni egy súlyosabb problémával, például szívrohammal, vagy stroke-kal.

Lélegezzünk mélyeket, lazítsuk el az izmainkat

Mint sok más, aggodalmaskodó jótanács ez is idegesítően nyilvánvalóan hangzik, de a helyes és hatásos légzési technika ismerete jelentheti a megoldást amennyiben például nyilvános helyen tör ránk a roham. Egyszerű, tudatos légzési technika segítségével megtölthetjük a tüdőnket levegővel, lelassíthatjuk a roham miatt kapkodó légzésünket és szapora szívverésünket. Szintén a tanulható technikák közé tartozik az izmok fokozatos ellazítása, mely szintén segít a testünk feletti kontroll visszaszerzésében.

Csökkentsük a bejövő ingereket

Amikor érezzük a roham közeledtét, próbáljuk meg minimalizálni a minket érő ingerek mennyiségét, ha lehet, keressünk egy csendes zugot, ahol kivitelezhetjük a tanult légzési és izomtónus lazító technikákat. Ha egy emberekkel teli irodában vagyunk, menjünk ki az épületből, vagy menjünk be a mellékhelyiségbe. Amennyiben nem tudunk félrevonulni, próbáljunk egy gondolatra, vagy akár egy kézzelfogható tárgyra fókuszálni, esetleg egy bevált gondolatot, szöveget mantrázni, amíg a roham el nem múlik.

Legyen kéznél papír

Nem gondolnánk, de egy jegyzetfüzet nagyon hasznos lehet a pánikroham kezdetekor. Egyes kutatások szerint amennyiben az eseménykor fejünkbe tóduló zavaró gondolatokat eldobható tárgyi dolgokként kezeljük, az olyan mechanizmust indít el, mely segít megbirkózni az eseménnyel. Ha érezzük a roham közeledtét, írjuk le egy papírra a minket aggasztó gondolatokat, majd egyszerűen dobjuk el azt a papírt.

Kerüljük a koffeint

Olyan helyzetek előtt, melyek során elő szokott velünk fordulni roham – például tömött buszon, vagy metrón történő ingázás során -, lehetőleg kerüljük a kávé fogyasztását, mivel számtalan jótékony hatása mellett, a koffein a szorongás egyik fő kiváltója lehet. A reggeli kávénkat inkább akkor igyuk meg, mikor már beértünk az irodába, addig csak vizet igyunk.

Forrás: The Guardian

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search