Kellemes együttlét kellemetlenségek nélkül

 In Betegségek - tünetek és kezelések, Egészség és életmód

Kellemes együttlét kellemetlenségek nélkül

Az intim együttlétek a kellemes pillanatok mellett sajnos kellemetlen tüneteket is okozhatnak. Szexuális úton ugyanis számos betegséget gyűjthetünk be még akkor is, ha tartós párkapcsolatban élünk. Mint a legtöbb esetben, ezeknél a betegségeknél is jellemző, hogy kezdetben akár tünetmentesek is lehetnek, ám vannak olyan egyértelmű jelek, amelyek problémára utalhatnak.

„Hiába ügyelünk a hihiéniára, és vagyunk hűségesek a párunkhoz, akkor is előfordulhat, hogy az együttlétek után közvetlenül, vagy egy kis idő elteltével kellemetlen tüneteket észlelünk az intim területeken. A szexuális úton terjedő betegségek (STD) bizonyos típusai a férfiaknál tünetmentesek, a hölgyek mindennapjait azonban megkeseríthetik. Ilyen például egy gombás fertőzés. Az STD betegségek kockázata nagyobb akkor, ha gyakran váltunk partnert, vagy nem védekezünk megfelelően. Védelmet nyújthat az óvszer használata, de mivel a vírusok akkor is fertőznek, ha a nemi szervek a nyálkahártyával találkoznak, így teljes biztonságot az sem jelent. Ha például folyást, viszketést, kiütéseket vagy fájdalmat észlelünk, haladéktalanul keressünk fel egy szakorvost” – mondta dr. Tahy András, a Budai Egészségközpont szülész-nőgyógyász szakorvosa.

Melyek a leggyakoribb betegségek és mik a tünetei?

  • Gombás fertőzés – a betegség főként a hölgyeket érinti, a tünetek is náluk jelentkeznek. Ha égő, viszkető érzést, fehér színű folyást tapasztalunk és a külső nemi szervek megduzzadnak, gyanakodhatunk, hogy gombával van dolgunk.
  • Chlamydia-fertőzés – érdemes a betegséget komolyan venni, ugyanis, ha nem kezelik, akár meddőséget is okozhat. A fertőzés mindkét nemet veszélyezteti és vizelési panaszokat, vizelésnél égő érzést, vízszerű folyást okoz. A fentiekhez később alhasi fájdalom és ízületi panaszok is társulhatnak, ám ezeket nem érdemes megvárni, már a panaszok jelentkezésekor forduljunk orvoshoz.
  • HPV – a humán papillomavírus (HPV) jellegzetes tünete a nemi szerveken jelentkező apró szemölcsök. Mivel a betegség nagyban felelős a méhnyakrák kialakulásáért, így nem szabad elbagatellizálni a tüneteket. Szerencsére már létezik ellene védőoltás, amely akkor a leghatásosabb, ha még a nemi élet kezdete előtt beadják.
  • Herpesz – a vírusos megbetegedés nagyon fájdalmas tüneteket, a nemi szerveken égő érzést és apró hólyagokat okoz mindkét nemnél. A herpesz-vírus a szervezetbe kerülve sajnos bármikor okozhat panaszokat, az egyszeri megbetegedés ugyanis nem nyújt a későbbiekben védelmet. Az első alkalommal a hólyagokhoz láz, rossz közérzet és nyirokcsomó-duzzanat is társulhat, a későbbiekben azonban előfordulhat, hogy ezek a tünetek nem jelentkeznek.
  • Szifilisz – ha nem kezeljük, a betegség az egész testre kiterjedően súlyos szövődményeket okozhat. A fájdalmas fekéllyel jelentkező tünetek a férfiak és a nők nemi szervén egyaránt előfordulnak. Mivel ezek kezelés nélkül is elmúlnak, ezért sokan nem is fordulnak orvoshoz. Ám a kezeletlen szifilisz a véráramba jutva a bőrön hámló foltokat, kiütéseket, később pedig a nemi szerveken apró szemölcsöket okoz. Az előrehaladott betegség pedig idegrendszeri problémákat és belső szervi tüneteket eredményezhet. Vegyük komolyan, a panaszok jelentkezésekor azonnal forduljunk szakorvoshoz.
  • Tripper – a betegség gyakran tünetmentes, így nagyon veszélyes, hiszen, ha nem kezeljük, akár meddőséget is okozhat. A férfiaknál jelentkező gennyes húgycsőfolyás, a nőknél pedig a vizes, vagy gennyes folyás megbetegedésre utalhat.
  • HIV – a betegség akár évekig is tünetmentes lehet, ám a visszatérő rossz közérzet, láz, torokfájás, ízületi fájdalmak, nyirokcsomó duzzanat, vagy a test szerte jelentkező bőrgyógyászati problémák indokolttá tehetnek egy alapos kivizsgálást. Főként akkor, ha gyakran váltunk partnert és óvszer használata nélkül élünk nemi életet. Ne féljünk, tartsuk észben, hogy a korai stádiumban diagnosztizált betegségek mindig nagyobb hatékonysággal kezelhetők!

„A jelentkező tünetekkel nőgyógyászhoz, vagy urológus szakorvoshoz fordulhatunk, de a nemibeteg gondozókban is segítséget kaphatunk. Bármilyen megbetegedésről is van szó, a visszafertőződés megelőzése miatt mindkét partnert szükséges kezelni. Hogy mivel állunk szemben, azt vérvétellel és a nyálkahártyából vett minta vizsgálatával állapítja meg a szakorvos, és ennek megfelelően kiválasztja a kezelési módot. A vizsgálat olykor kellemetlen lehet, ám a szégyenérzetünket tegyük félre és gondoljunk a magunk és a partnerünk egészségére” – tette hozzá a doktorúr.

Forrás: morpho.hu

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search