Hogyan segíthetsz gyermekednek leküzdeni a félelmeit?

 In A gyermekek fejlődése, nevelése

Ha visszagondolsz a gyermekkorodra, bizonyára neked is sokszor mondták családtagok vagy ismerősök, hogy “szörnyek nem léteznek!“, “ne legyél már olyan félős!“, “a szekrényben nem élnek mumusok!” vagy “simogasd meg te is a kutyát, nem bánt!“. A felnőttek csak bátorítani szerettek volna, azonban a legtöbb esetben nem éppen a várt hatást érték el ezekkel a kijelentésekkel. De miért is?

A gyerekek számára ezek a félelmek valódi érzések, amelyeket nem csupán “elhessegetni” kell, hanem lehetőség szerint megérteni és elfogadni. Soha ne becsüld le egy kisgyermek félelmeit! Első körben próbálj meg biztonságérzetet kelteni csemetédben – talán ez a legfontosabb, és soha ne szólj rá erélyesen egy számára félelmetes vagy ijesztő helyzetben. Jó, ha elmagyarázod neki, hogy “az ágy alatt nincsenek szörnyek“, de azt ne várd el, hogy ezt el is higgye neked! Egy bizonyos fokú gyermekkori félelem teljesen természetes és egészséges!

A gyereknek szüksége van elővigyázatosságra az őket körülvevő világ felfedezésekor, hiszen a az ismeretlen emberek, furcsa állatok akár veszélyesek is lehetnek. Ahogy a gyerekek nőnek, egyre jobban megértik az ok és okozati összefüggéseket, illetve élesebben el tudják határolni a valóságot a fantáziavilágtól.

A félelem segít a gyerekeknek tapasztalatokat szerezni, és olyan módszereket kitalálni, amivel  jobban ellenőrzésük alá vonhatnak bizonyos veszélyes helyzeteket. Ha kedvesen elmagyarázod gyermekednek, hogy nincs mitől félnie, egyszerűen megtanulhatja kontrollálni ezeket az érzéseket. Alkalmazhattok különböző trükköket is: vegyen mély levegőt amikor fél, használja a képzelőerejét a szörny komikussá változtatására, vagy egyszerűen tartson egy kis zseblámpát az ágya mellett villanyoltás után. Különböző izgalmas gyermekkönyvek olvasása is segíthet a félelem legyőzésében és mihamarabbi álomba szenderülésben.

Soha ne kötelezd a gyereket, hogy egyből elfogadja a félelmetes helyzeteket! A sokkolás módszere ebben az esetben nem válik be, ezáltal a félelemérzet csak növekszik. Inkább beszélgessetek sokat: tanítsd meg neki, hogy bátran fogalmazza meg félelmeit, ahogyan te is nyíltan beszész vele a saját érzéseidről. Igyekezz reális elvárásokat támasztani gyermekeddel szemben és fokozatosan, erőltetés nélkül segíteni a félelmei leküzdésében.

 

gyerekek_felelmei_01
A gyermekek számára a legtöbb félelem valós érzés, ezért sose becsüld le ezeket!
Recommended Posts

Start typing and press Enter to search