Házi gyurma receptek

 In Kreatív ötletek kicsiknek, nagyoknak

Főzött só-liszt gyurma receptek

Hozzávalók: 3 bögre liszt, 1.5 bögre só, 6 tk Kálium-bitartarát ( 3 tk borkősav), 3 bögre hideg víz, 3 ek. olaj, ételszínezék

Összekeverjük a porokat egy edényben, és a folyadékokat egy nagy pohárban. Az edényt a tűzhelyre tesszük, és lassú melegítés közben óvatosan hozzáadjuk a folyadékot. Folyamatosan keverjük, míg a massza elválik az edény falától, és mikor kicsippentünk belőle egy darabot, nem ragad többé. A vegén már elég nehéz keverni. Ekkor vegyük ki a masszát az edényből, és gyúrjuk amíg ki nem hül. Légmentesen záródó dobozban tároljuk.

Hozzávalók: 0.5 kg liszt, 6 dl víz, 4 ek só, 3 ek olaj, 2 ek borkősav, ételszínezék

A vizet feltesszük forrni, beleszórjuk a sót, borkősavat, színezéket, és hozzáadjuk az olajat. Ha mindez feloldódott, a forró vízbe beletesszük a lisztet is, és erőteljes mozdulatokkal, fakanállal keverjük 1-2 percig. Nagyon nehéz keverni, de gyorsan kész. Hagyjuk lehűlni. Kicsit más lesz, mint az előző recept, ízlés kérdése melyik jobb.

 

gyurma
Gyurmázni jó!

 

Hidegen készült só-liszt gyurma receptek

Hozzávalók: 1 bögre hideg víz (amennyi kell a megfelelő állag eléréséhez), 1 bögre só, 2 tk. olaj, 3 bögre liszt, 2 ek. kukoricakeményítő, tempera, vagy ételfesték.

vagy:

Hozzávalók: 3 bögre liszt, két bögre só, 5/4 bögre víz (Forrás: Színes ötletek sorozat Hiltrud és Michaela Seibel Só-liszt gyurma)

A gyurma készítéséhez az összetevőket egyszerűen összegyúrjuk. A második recept egyszerűbb, az elsőnek puhább a tapintása.

A hidegen készült gyurmák a melegen készültekkel szemben nem olyan simák, nehezebben formázhatók, nem tárolhatók, de a sütőben kiégethetők, így ékszerek, tartósabb használati tárgyak készítésére alkalmasabb.

 


creativiky.hu

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search