Miért ne legyünk a gyerekfejlődés mérföldköveinek a megszállottjai?

 In A gyermekek fejlődése, nevelése

Hogy a gyereked mikor kezd el járni, vagy mikor szokik rá a bilire, nem is annyira fontos, mint ahogy azt gondolnád. Van, aki korábban, van aki később kezd el járni, az esetek oroszlánrészében felesleges aggódni, a gyerek úgy is jelzi amikor kész az első lépések megtételére.

A gyerekek összehasonlítása teljesen természetes dolog, a szülők a bölcsődében, az óvódában árgus szemekkel figyelik a másik gyerekét, hogy meg tudják határozni, a sajátjuk hol tart a többiekhez képest. A fejlődési mérföldkövek mentén lehet legkönnyebben ezeket az összehasonlításokat megtenni, íme, a legalapvetőbbek: 3 hónapos korban ildomos átfordulni, 6 hónaposan ülni, 1 évesen járni, bilire szokni 2 évesen, háromkerekű biciklit hajtani 3 évesen.

Szerencsére a való életben a gyerekek a saját ritmusukban teljesítik ezeket a feladatokat. A gyerekfejlődés minden esetben személyre szabott, s ritkán ragaszkodik a fenti mérföldkövek pontos időbeli betartásához. Van olyan gyerek, aki már 9 hónaposan jár, mások csak 15 hónaposan vagy még később kezdenek el lépkedni – mindez nem jelent semmit, ez nem determinálja, hogy melyik gyerek fog jobban teljesíteni az iskolában vagy a sportban.

A gyerekkor egyik legnagyobb csodája a kiszámíthatatlanság. Gyerekeink mindig meglepnek minket a fejlődésükkel – ha 3 évesen egy fikarcnyit sem érdeklődik a triciklizés iránt, az nem jelenti hogy le van maradva, vagy abnormálisan fejlődik, de az sem jelent semmit, ha a gyerekünk már 2 évesen és 6 hónaposan tekeri a pedálokat – ettől még ő nem tehetségesebb mint a másik.

A lényeg: ne legyünk a gyerekfejlődés mérföldköveinek megszállottjai, normális esetben jön minden majd magától. Amennyiben mégis aggaszt minket valami, beszéljünk a védőnővel, a gyerekorvossal, s ők majd remélhetőleg el tudják oszlatni a kétségeinket, vagy indokolt esetben segíteni tudnak.

Forrás: parents.com

Recent Posts

Start typing and press Enter to search