Hogy ne a gipszrol szóljon a nyár!

 In Egészség és életmód

Egy jó strandröplabda meccs, egy kellemes úszás, vagy egy egyszerű reggeli futás kiváló lehetőséget kínál izmaink felfrissítésére, mozgásigényünk kielégítésére.

A sportolókkal és az alkalmi sportolókkal együtt azonban ugrásszerűen megnő a sportbalesetek száma. Egy hirtelen mozdulat, egy rossz lépés is elég ahhoz, hogy a kellemes időtöltés hetekig vagy akár hónapokig tartó rémálommá változzon. Legyen az rándulás, húzódás, zúzódás, ficam vagy törés, egy-egy ilyen baleset tönkre teheti az egész nyarunkat, de akár még hosszútávra szóló hatásai is lehetnek.

A ficam, a rándulás és a törés első tünetei nagyjából egyformák, ezért fontos, hogy ha nem tudjuk egyértelműen eldönteni, hogy melyik helyzet állhat fenn, forduljunk inkább orvoshoz. Ha a baleset következtében nyílt seb is keletkezik, azt tisztítsuk ki és fertőtlenítsük le minél előbb, de a különböző fertőzések elkerülése érdekében célszerű ezzel is orvoshoz fordulni, mert lehet, hogy tetanusz injekcióra is szükség lesz.

Ha már megtörtént a baj, és az orvos ellátta a beteget, gyakorlatilag nem sokat tehetünk. Ezen sérülések közös jellemzője ugyanis, hogy az érintett testrészt pihentetni kell, és a teljes gyógyulás akár hónapokat is igénybe vehet.

Ilyen esetekben a lábadozási idő lerövidítésére tökéletes megoldást kínál a hiperbár oxigénterápia. A fájdalommentes kezelés különösen hatékony ízületi duzzanatok, zúzódások, csonttörések esetén, a nagy nyomáson belélegzett, 100%-os oxigén ugyanis nagymértékben javítja a sérült szövetek vérkeringését és oxigénellátottságát, ezzel felgyorsítva a gyógyulási folyamatot. A kezelés során az oxigén a szokványos körülményeknél 15-20-szor nagyobb koncentrációban éri el a sejteket. Egy csonttörés esetén tehát a magasabb oxigénkoncentrációnak köszönhetően hamarabb indul be a csontosodási folyamat, emellett nő az ásványianyag-tartalom, a kialakuló új csont pedig erősebb és ellenállóbb lesz a kezelés hatására. Az oxigén fertőtlenítő hatásának köszönhetően pedig nem csupán hamarabb gyógyul a sérülés, de fertőzések is ritkábban jelentkeznek.

 

kéztörés
Nyáron ugrásszerűen megnő a sportbalesetek száma

 

A kezelés hatékonyságát számos sportoló igazolhatja. Erőss Zsolt hegymászó a hiperbár oxigénterápia segítségével épült fel amputációja után, Mihók Ádám tornász edzése során szerzett bicepsz sérülése után lábadozott a keszon kamrában, Tóth Ágota gyorskorcsolyázó a megerőltető edzés következtében keletkezett mikrohúzódásait és izomkimerültségét kezeltette oxigénnel, míg Tokay Máté hasizom húzódása után vette igénybe a regeneráció e formáját. Dragóner Attila, Kiss Zoltán és Vermes Krisztián focisták szintén a kamra gyógyító erejére esküsznek.

 


baromedical.hu

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search