Hogyan válasszunk vércukormérot?

 In Egészség és életmód

A minél tökéletesebb anyagcsere-egyensúly eléréséhez fontos, hogy a cukorbetegek naponta többször, akár négyszer-hatszor is ellenőrizzék vércukorszintjüket. A megfelelő mennyiségű és pontos adat ismeretében ugyanis hatékonyabban kezelhető a betegség, a szövődmények kockázata pedig csökkenthető. Ebben segítik a betegeket a könnyen kezelhető modern diagnosztikai eszközök, melyek rengeteget fejlődtek az elmúlt tíz évben, és ma már szinte minden feladatot elvégeznek a használójuk helyett. A mai készülékek nemcsak a pontos méréssel járulhatnak hozzá a kívánatos anyagcsere-állapot eléréséhez, hanem segítséget nyújthatnak az eredmények értékelésében is.

Az első készülékem csíkja kis túlzással még majdnem akkora volt, mint egy gyufásdoboz. Akkor is komolyan vettem a rendszeres mérést, így szerintem “rekordfogyasztó” voltam csíkokból, naponta 6-8-szor mértem, mert nagyon figyeltem az értékekre, ráadásul friss cukorbetegként (és még humáninzulin használóként) sokat hypóztam. Csodálatos a fejlődés, amit a készülékek területén tapasztalok. Gyorsabbak, még pontosabbak, kisebbek, és nagyon trendik. Sokszor azt hiszik, hogy valamilyen okostelefont használok, pedig csak a vércukormérőmet veszem elő” – osztja meg tapasztalatait kérdésünkre Erős Antónia.

 

vércukorszint mérés
A cukorbetegek naponta többször, akár többször is ellenőrizzék vércukorszintjüket.

 

Hasonlóan érzékeli a technikai fejlődést Dr. Hosszúfalusi Nóra is: az otthoni vércukormérés forradalmian megújult az elmúlt években, a fejlődés mértékét leginkább a mobiltelefonok piacán megfigyelhető újításokkal lehet összevetni. Míg alig öt éve 5-10 mikroliter volt a minimális vérmennyiség, amely még pontos mérést biztosított a betegnek, ma a jobb készülékek esetében ehhez csupán 0,6-0,8 mikroliter vér szükséges. A mérési idő, amely azt jelzi, hogy mennyi idő telik el a vérminta készülékbe juttatásától az eredmény leolvasásáig, szintén harmadára (kb. 5 másodpercre) csökkent a fejlesztéseknek köszönhetően. Pontosság tekintetében is óriási az előrelépés, hiszen ma már van olyan készülék, amely klinikai laboratóriumi pontosságú vércukormérést tesz lehetővé az otthoni önellenőrzés során.

A szakértő szerint a készülék kiválasztásakor érdemes odafigyelni arra is, hogy az aktuálisan használt reagenscsík kódjának beállítása kézzel, vagy (jobb esetben) automatikusan történik, és, hogy hány mért adatot képes tárolni a rendszer. Ugyancsak általános szempontnak tekinthető a készülék mérete (minél kisebb helyen férjen el), kezelhetőségének egyszerűsége, valamint a gyengébben látók számára a minél nagyobb kijelző, amely megkönnyíti a leolvasást. A modern vércukormérők további jó tulajdonsága a régebbi modellekhez képest, hogy hidegben és kánikula idején is végezhető velük pontos mérés, míg korábban csak szobahőmérsékleten működtek megfelelően. A legjobb készülékekkel ráadásul ma már a csecsemők vércukorszintje is pontosabban mérhető, mivel az újszülötteknél jellemző nagyon magas hematokrit értéket is képesek kiküszöbölni.

Kényelem és biztonság szempontjából is fontos továbbá, hogy az eszköz minden eseményt hanggal jelezzen, és a vérrel történő érintkezés elkerülése érdekében csík-kidobó funkcióval rendelkezzen, tehát a csíkot érintés nélkül távolíthassuk el a készülékből.

Az oldalhoz a következő linken lehet csatlakozni: www.facebook.com/tartsdaszintet

Recent Posts

Start typing and press Enter to search