Hasznos tippek a nyári ételmérgezések elkerüléséhez

 In Táplálkozás és diéta

Hogyan óvd meg családodat és gyermekedet a nyári ételmérgezésektől?

A nyári ételmérgezések rendkívül gyakoriak a nagy kánikulának köszönhetően, mivel ilyenkor az időjárás kedvez a különféle baktériumok és gombák szaporodásának. Az akár súlyos következményekkel járó kellemetlenséget egy kis odafigyeléssel meg lehet előzni, ezáltal pedig a kerti grillezés, az erdei piknik vagy a nyaralás valóban vidáman és kellemesen telik majd. A gyerekek egészsége és annak megőrzése még nagyobb figyelmet érdemel, hiszen az ő szervezetük árzékenyebben reagál egy gyomorrontásra vagy ételmérgezésre, mint a felnőtteké.

 

Élelmiszer-biztonsági tanácsok kerti grillezéshez

? A kerti grillezéshez mindig megbízható helyről vásárold az alapanyagokat, amelyek lehetőleg frissek és jó minőségűek legyenek.

? A húst alaposan olvaszd ki, mielőtt felrakod a rácsra, hogy egyenletesen át tudd sütni. Amennyiben a hússzeletek egyes részei fagyosak maradnak, lehetséges, hogy nem sül át megfelelő mértékben, így maradhatnak benne olyan baktériumok, amelyek ellenálltak a hőkezelésnek.

? Kiolvasztás után mindig a hűtőben tárold a bepácold a húsokat, ne hagyd a konyhaasztalon,  szobahőmérsékleten állni. Ne használj fel olyan pácolt húst, ami utána nyers hússal érintkezett.

? Lehet, hogy valamivel tovább tart, de süss át alaposan minden szelet húst. Amennyiben rövidíteni szeretnéd a sütési időt, melegítsd elő a húst a sütőben vagy a mikróban.

? Használj húshőmérőt annak megállapítására, hogy teljesen megsült-e minden egyes hússzelet. Ha nincs ilyen eszközöd, akkor egy éles kés segítségével ejts egy kis bemetszést a hússzeleten, hogy ellenőrizd a belsejét is.

? Fogyasztás előtt vágd el a szeletet, hogy ellenőrizd nem maradt-e nyers, véres a belseje.

? Amennyiben nem azonnal fogyasztjátok a rostonsült húsokat, igyekezz azokat melegen tartani. Szobahőmérsékleten csupán két óráig maradnak biztonságosan fogyaszthatóak.

? Ne hagyd a fűszereket, önteteket (ketchup, mustár, majonéz) odakint, különösen a napon ne, amíg az ételek készülnek. Ezeket csak akkor hozd ki, amikor már mindenki leül enni, és az étkezés végeztével vidd vissza őket a hűtőszekrénybe.

 

Ételmérgezések elkerülése családi piknikek és kempingezések alkalmával

? A vásárlás utolsó momentuma legyen a hús vásárlása. Ha már megvetted a húst, menj egyenesen haza, hogy minél hamarabb hűtőszekrénybe, fagyasztóba kerüljön. Ha még menned kell utána valahova, vigyél magaddal egy hűtőládát, hogy biztosítsd a hús megfelelő hűtését.

? Amikor ebédet csomagolsz, gondoskodnod kell az élelmiszerek megfelelő hűtéséről. Ne feledd, hogy az ennivalóknak nem szabad 2 óránál többet állniuk szobahőmérsékleten. Különösen figyelj erre a gyermekek esetében.

? Ha jóval a fogyasztás előtt főzöd meg az ételt, ügyelj arra, hogy az ételek lehűljenek, mielőtt a hűtőszekrénybe kerülnek. Tárold őket kisebb tálakban, dobozokban, hogy megfelelő mértékben kihűljenek. Csak az indulás pillanatában vedd ki a hűtőből.

? Használj kisebb edényeket a megfőtt ételek tárolására, így csak éppen annyit veszel elő, amennyit egyszerre elfogyasztotok, és a többi hűtve maradhat.

? Tárolj sok jeget, jégakkut a hűtőtáskában, hogy alacsony hőmérsékleten tartsa az élelmiszereket. A baktériumok 40 és 140 C? között szaporodnak a leggyorsabban.

? Az innivalót mindig külön hűtőládában tárold, ne legyen egy helyen a romlandó élelmiszerekkel. Az ember gyakrabban szomjazik meg az autóban a nyári nagy melegben, így gyakrabban nyitja fel az italos hűtőtáska fedelét, tehát a jég is hamarabb elolvad benne.

? A hűtőládát soha ne tedd a csomagtartóba, legyen az autó légkondicionált részében, bent az utastérben.

? Amint kiértetek a tervezett piknikhelyre, úgy tárold a hűtőtáskát, hogy védve legyen a közvetlen napfénytől.

? Amint befejeztétek az étkezést, azonnal helyezz vissza minden megmaradt ennivalót a hűtőládába. Azokat az ételeket, amelyek több, mint 2 órát voltak szabadon, hűtés nélkül, inkább  dobd ki!

? A visszaúton se feledkezz meg arról, hogy a hűtőtáska helye az utastérben van. Abban az esetben ha a kirándulás 5 óránál hosszabbra sikerült,  viszont az élelmiszereket az előírásoknak megfelelően a hűtőtáskában, jégen tároltátok, akkor a haza vezető úton még fogyaszthatóak lesznek. Azért miden esetben ellenőrizd, hogy valóban hidegek-e. Amennyiben nem hidegek, inkább ne kockáztass és dobd el őket!

? Ha bizonytalan vagy, inkább dobd ki, ne egyétek meg azt az élelmiszert, ami már nem biztos, hogy jó. Ne kockáztass egy esetleges ételmérgezéses megbetegedést!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search