Ha terhes, akkor ideje fogorvoshoz mennie

 In Terhesség és babavárás

Ha terhes, akkor ideje fogorvoshoz mennie

A fogszuvasodás már kisgyermekeknél is jelentkezhet, ezért érdemes minél előbb, sőt már a terhesség alatt is a megelőzésre gondolni.

Sok kismama, mikor a baba a cumiját a földre dobja, önkéntelenül megnyalja azt, mielőtt visszaadja a pici szájába. De vajon ezzel a „fertőtlenítéssel” nem pont az ellenkező hatást érjük el – azáltal, hogy a szánkban lévő, fogszuvasodást okozó baktériumokat átadjuk, megpecsételve így gyermekeik fogainak sorsát?

Az aggodalom nem megalapozatlan, valóban átadhatjuk így a baktériumokat, de ettől önmagában még nem lesz a babánknak fogszuvasodása. Ennek kialakulásához ugyanis még két tényező szükséges: cukor és idő. A cukros közeg valódi táptalajként szolgál a legagresszívebb fogszuvasodást okozó baktérium, a Streptococcus mutans számára.

A szakértők ma már egyetértenek abban, hogy minél korábban megtelepedik a Streptococcus mutans a baba szájában, annál erősebben jelentkezik a fogszuvasodás pár évvel később. Mindez természetesen fordítva is igaz: azok a gyermekek, akik 2 éves korukig nem találkoznak a baktériummal, később jóval ellenállóbbak lesznek a fogszuvasodással szemben, még cukorban gazdag étrend mellett is. Hosszú távon a saját fogaink egészségesen tartásával és a cukros étrend elkerülésével óvhatjuk leginkább gyermekeink fogait!

A terhesség alatti hormonális és egyéb változások kihatnak a szájüregre is: érzékenyebbé válik a fogíny, megnő az ínygyulladás veszélye, időlegesen meglazulhatnak a fogak.

Jó tudni tehát , hogy ebben a különleges időszakban nemcsak a magunk, hanem születendő gyermekünk érdekében is fokozottan érdemes odafigyelni fogainkra!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search