A baba szájápolása

 In Csecsemők és újszülöttek

baba fogai
A gyermek a fogszuvasodásra és egészséges mosolyra egyaránt a szülőktől kapja az esélyt.

A baba szájápolása már születésekor elkezdődik, mivel a szájhigiénia az általános testi higiénia része és attól nem elválasztható. Az újszülött fogatlan szájüregét is naponta ki lehet törölni egy tiszta textilanyaggal. Amint megjelennek az első tejfogak, a rendszeres fogápolás is kezdetét veszi.

A kisgyerekek számára három módszer létezik, amivel elkerülhető a fogszuvasodás és az ínyvérzés megjelenése:

Rendszeres szájápolás

Születéskor kezdődik. Egy egyszerű nedves vászondarabbal töröld le az újszülött puha ínyét, a nyelvét és a többi puha részt. Ezt a műveletet akár naponta többször is elvégezheted.

Mikor megjelennek a fogak, folytasd a tisztítást egy puha, kicsi, kifejezetten gyerekeknek készült fogkefével – ez lefekvés előtt nagyon fontos. Ma már nagyon sok fajta gyermekfogkefe kapható. A színes és figurás kivitelezés kedvet csinál a fogmosáshoz.

A fogkrém mindenképpen fluorid tartalmú gyermekfogkrém legyen. Kezdetben a fogkrémet még ne erőltessük, fokozatosan kerüljön csak bevezetésre.

Felügyeld minden nap a fogmosást, a gyermek 6-8 éves koráig!

Egészséges táplálkozás

A cumisüveg a kisbaba etetésére szolgál. Nem ajánlott a babának odadadni, csak azért, hogy megnyugodjon, vagy hogy jobban érezze magát akkor is, ha nem éhes.

A fogszuvasodás akkor jelentkezik, hogy a baba magas cukortartlamú tejet, üdítőt vagy más ételkiegészítőt kap (vásárláskor olvasd le a termékek cimkéiről a fruktóz, glükóz, laktóz stb. tartalmat). A gyümölcsitalok (még a természetes is) cukrot tartalmaznak, ami károsíthatja a fogakat. A fogszuvasodás kialakulása szempontjából nem az elfogyasztott cukor mennyisége, hanem a gyakorisága a döntő.

Egyes szülők szerint a cumi egyfajta nyugtatóként szolgál a baba számára, mely segít a gyereknek az elalvásban, még akkor is, ha figyelmeztették őket a fogakra gyakorolt káros hatására. A fogszuvasodást úgy a legegyszerűbb elkerülni, hogy a gyereket 12 hónapos koráig leszoktatjuk a cumisüvegről, kivéve, ha valami orvosi okunk van annak további használatára. A gyerek térjen át a cumisüvegből való etetésről a csésze használatára már 6 hónapos korától kezdődően.

Példamutatás

A szülők tisztában kell legyenek azzal, hogy ha nekik fogszuvasodásuk vagy ínyvérzésük van, az ezt okozó baktériumokat nyál útján a kisbabának is át fogják adni. Ez a gyerek megszokott gondozása közben történik (ugyanazt a kanalat használjátok, belenyúl a szádba, te megpuszilod a kezét).

Vigyáznunk kell minden nap gyermekünk szájhigiéniájára már születésétől fogva, az első tejfog megjelenése pedig a rendszeres fogápolás kezdetét jelenti. Az egészséges, vitaminban és ásványi anyagokban gazdag táplálkozás mellett rendkívül fontos a szájüreg egészsége is, melyet a gondos szájápolás és a rendszeres fogorvosi ellenőrzés biztosít. Mutass példát gyermekednek – te is figyelj oda a szájhigiéniára és rendszeresen ápolod fogaidat!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search