Gyermekek fényvédelme – mit kell tudnod a naptejekről és krémekről?

 In Egészség és életmód

A gyerekek bőre érzékeny, emiatt fokozottan hajlamos a leégésre és a napszúrásra is. Fontos tudni, hogy nem csupán a nyári napsugarak károsak, hanem már április, május hónap folyamán is komoly veszélynek vannak kitéve a kicsik.

Köztudott, hogy a gyerekeket óvni kell napsugárzás ellen – amikor az forrón tűz, akkor mindenképpen árnyékban kell tartózkodni és célszerű megfelelő minőségű fényvédő krémeket is alkalmazni. Az alábbiakban felsorolunk pár hasznos tanács, melyek a szülők segítségére lehetnek a legjobb leégés elleni krémek és naptejek kiválasztásában és alkalmazásában.

 

Faktoros napvédő krém (SPF) gyerekeknek

A helyes fényvédelem kiválasztásához és alkalmazásához fontos ismerni a faktorszám jelentését. Az SPF, vagyis sun protection factor azt mutatja meg, hogy egy adott készítmény milyen mértékű UV-B sugárzás elleni védelemmel bír.

Egy égető, meleg nyári napon a bőr 10 perc alatt megégethet, de egy magas faktorszámú napvédő krém használatával több ideig napozhatsz. A faktorszám valójában azt a szorzót jelenti, amely arra utal, hogy a bőrtípus által megengedett maximális időnél hányszor hosszabb ideig lehet a napon tartózkodni anélkül, hogy az komolyabb károsodást szenvedne. Például 10 perc napozás helyett, SPF15-ös fényvédelemmel elméletileg 150 percet is a napon tartózkodhatsz. A fényvédő krémet időről időre újra kell alkalmazni, a gyerekek esetében pedig fokozottan oda kell figyelni, hiszen a napsugárzás, a víz, törölközés és a homok hatására a fényvédelem mértéke csökken.

A gyerekek legtöbb idejüket a szabad levegőn töltik, és akkor is szükségük van nap elleni védelemre, amikor árnyékban vannak, így a napsütéses nyári hónapokban a legmagasabb védelmi faktorral rendelkező krémet kell használnod.

A kisgyerekeket és a csecsemőket egyaránt védeni kell a leégéstől. Minél kisebb a baba, annál veszélyesebb számára a túlzott napoztatás. A következő helyzetekben a legveszélyesebb a napon tartózkodás számukra:

  • • a tűző napon, amikor az ég felhőtlen és tiszta
  • • amikor vékony, nedves ruhát viselnek
  • • az árnyékban, ha a nap visszaverődik a homokról vagy a vízről.

A gyerekeket legalább 30-as faktorszámú gyermeknaptejjel kell kenni, egyesek szerint pedig célszerű ennél erősebb védelemmel is ellátni. Fontos tudni azonban, hogy egy 30-as és egy 50-es faktorszámú fényvédők hatékonysága között nem olyan nagy a különbség, az utóbbi azonban sokkal több összetevőt tartalmazhat, amely az érzékeny bőrű gyerekek számára kellemetlenségeket okozhat. Természetesen ez a különbség függ a termék minőségétől és a benne található összetevőktől is.

 

A legjobb védelem a megelőzés – UVA és UVB sugárzás

A babák és kisgyerekek általában naponta több órát is a szabadban töltenek, ezért megfelelő napvédelemről gondoskodni számukra. Mit kell tudnod a gyerekek számára készült fényvédő krémekről és naptejekről?

A boltok polcain számos különféle termék kapható, a legváltozatosabb formában és kiszerelésben: krém, tej, hab és gél formájában, alacsony és magas faktorszámmal, tubusos és spray változatban. A gyerekek esetében nem a klasszikus értelemben vett napozásról beszélünk, azonban mivel a meleg hónapokban a nap nagy részét a szabad levegőn töltik, fokozottan ki vannak téve a napégés veszélyének. Mindezeket figyelembe véve a gyerekek bőre más más típusú fényvédő készítményeket igényel. Szerencsére ma már hatalmas választék áll a szülők rendelkezésére a kifejezetten csecsemőknek és gyerekeknek készült naptejekből és fényvédő krémekből.

A barnulás folyamata során tulajdonképpen a test védekezik a napsugaraktól. Az UVA sugarak barnítják a bőrben már meglevő melanint, míg az UVB sugarak serkentik a melanin képződését. Az UVA-sugaraktól nem ég le a bőr, de hosszú távon ez is közrejátszik a bőr öregedésében. A túlzásba vitt napozás következtében UVB sugarak jelentős kárt is okozhatnak a bőrön, növelve a legrosszabb indulatú bőrdaganat, a melanoma kialakulásának kockázatát is. Mindezek tudatában olyan terméket kell választani, amely mindkét típusú sugárzás ellen védelmet nyújt.

 

gyerekek fényvédelme
Fontos a megfelelő fényvédelem!

 

A megfelelő napvédő krémek kiválasztása és használata gyermekek esetében

A színes csomagolás vonzóbbá teszi a terméket, csakúgy, mint annak állaga. A naptejek, sprayk és krémek közötti különbség általában csak a külsőségekben jelenik meg. A krémek általában zsírosabbak, de ellenállóbbak a vízzel és a homokkal szemben, míg a naptejek általában könnyebb állagúak, folyékonyabbak és könnyebben beszívódnak a bőrbe.

A színes napozó termékek kifejezetten gyerekeknek készültek. Ennek a tulajdonságnak köszönhetően könnyebben figyelemmel lehet kísérni, hogy került-e a termékből a gyerek minden testrészére, illetve milyen mértékben kezdi lekopni és elveszíteni hatékonyságát.

A vízálló naptejek felülete taszítja a vizet, ezért a vízben megfelelő védelmet biztosít. A fürdés után azonban hatékonyságuk drasztikusan csökken, ezért minden pancsolás után célszerű egy újabb adagot felvinni a kicsi bőrére.

Az egyes napvédő termékek ár-érték aránya becsapós lehet, azonban a legtöbb esetben érdemes  a drágább terméket választani, mivel általában ezek magasabb minőséggel rendelkeznek. A termék csomagolásán legyen feltüntetve az összetevők teljes listája, a faktorszám és a biztosított védelem erőssége is. A csecsemők és kisebb gyerekek számára mindenképp kifejezetten az ő korosztályuk számára készült fényvédő termékeket válassz. A patikákban kapható, gyógyszerészek által kifejlesztett készítmények általában magasabb minőséget képviselnek.

A termékek legnagyobb része “teljeskörű védelmet” ígér, azonban a legtöbb esetben ez nem valósul meg. A babákat és kisebb gyerekeket óvni kell a közvetlen napsugárzástól, ezért a magasabb védelem érdekében lehetőség szerint adj rájuk egy világos színű pólót és egy kis sapkát is, mert ezáltal még inkább védve lesznek a káros napsugarak negatív hatásaitól. Ne feledkezz meg a baba szemeinek védelméről sem, a kisebbekre kalapot, a nagyobbakra már jó minőségű, gyereknek készült napszemüveget is adhatsz.

A déli órákban és a tűző napon még megfelelő fényvédelem mellett is kerülni kell a napozást és a napoztatást!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search